CiU i ERC, plegats però per separat

El president Artur Mas i Oriol Junqueras signant el pacte de legislatura

El president Artur Mas i Oriol Junqueras signant el pacte de legislatura

És una setmana decisiva per veure com quedarà el mapa polític europeu, l’espanyol i el català. També el de tots els 28 estats europeus que aniran a votar per renovar el Parlament Europeu. La participació serà baixa, molt baixa, sembla.

Però els resultats seran els que seran i l’escenari polític serà el que surti de les urnes. Les dues grans forces europees, la dreta i l’esquerra, perdran escons però seran els dos grans puntals per afrontar la crisi europea. A Espanya també seran socialistes i populars els que es repartiran el gruix del pastís.

La lectura que es podrà fer a Catalunya tindrà més abast donat que la clau sobiranista està al centre de la campanya. Avui ja s’han produït les primeres grinyolades entre els dos líders que encapçalen el procés sobiranista. CiU llegeix les enquestes i se n’adona que pot ser superada per ERC. Van plegats però alhora fan campanya per separat. Els dos tenen els seus candidats i els dos volen guanyar.

En un míting a Manresa el president Mas ha dit que “cal reforçar els que més hi posen la cara amb totes les conseqüències perquè la consulta i el procés polític català vagi endavant”. És inqüestionable que Artur Mas va al davant com a president de la Generalitat. És el que dona la cara i el que traça el camí. Però només té 50 escons al Parlament i no pot governar sense el suport implícit o explícit d’una força externa que fins ara ha estat ERC.

Van junts cap a la independència però per camins i viaranys diversos. Els dos volen guanyar. ERC ha portat avui al president Pasqual Maragall al seu míting, una persona que està malalta i que ha perdut moltes facultats. Però la presència de Maragall té el pes que té i pot ser que hi hagi anat per donar suport al seu germà Ernest però també perquè la seva relació amb el PSC és inexistent. En tot cas, no estic segur que davant la sensibilitat de la gent, la presència de Pasqual Maragall faci guanyar o perdre vots.

Però el més rellevant de l’acte d’Esquerra són les paraules d’Oriol Junqueras en un acte de campanya de Josep Maria Terricabras. El president d’ERC ha dit que “quan ens ho juguem de debò és el 9 de novembre amb el referèndum” Que ningú es cansi, es rendeixi o es resigni. Ha reblat dient que si algú “es rendís, nosaltres li donarem el relleu al costat del poble de Catalunya en el camí a la llibertat. Per això és imprescindible que obtinguem un bon resultat el 25 de maig»,

La setmana, per tant, es presenta interessant per les dues forces que encapçalen el procés pel dret a decidir. Sembla que Mas voldria trobar una sortida que li donés el govern Rajoy. Si vol fer una consulta autoritzada per l’Estat, no és probable que la pugui fer. Però Junqueras i l’ANC li insisteixen en que sí.

En tota campanya es diuen coses que després de les eleccions perden tota importància. Però aquí es tracta de qui anirà primer. Si Artur Mas queda després d’Oriol Junqueras, si ERC guanya en vots a CiU el proper diumenge, el mapa polític català rebrà una forta sacsejada.

  13 comentarios por “CiU i ERC, plegats però per separat

  1. Sr. Foix:
    Estem en campanya electoral i cada líder i el seu partit parla per la seva parròquia i per no perdre clients i si pot pescar a casa del veí.

    Fins avui el que jo he vist és que a Europa i en un debat electoral es parla sense amagar-se del tema català.

    En canvi veiem que per al Sr. Cañete (PP) i per la Sra. Valenciano(PSOE) el tema no existeix.

    El que jo veig és que el 9-N es va apropant i dóna tota la impressió (tant de bo m’equivoqui) que Don Mariano Rajoy no té cap pla, ni cap oferta per a Catalunya per evitar el xoc de trens.

    ERC i el Sr. Oriol Junqueras saben i coneixen que sense el Sr. Artur Mas i CiU el procés no té prou entitat, ni la suficient transversalitat

    http://www.lavanguardia.com/politica/elecciones-europeas/20140519/54407048937/ska-keller-ue-no-negar-derecho-a-decidir.html

  2. Sr. Foix: Penso que la independència no vol dir res.

    El que si IMPORTA, es la UNIÓ per aconseguir el PODER DE DECIDIR sobre la recaudacio fiscal, el just i equilibrat control i seguiment de la distribució de les inversions, concursos i realització de les grans, mitjanes i petites obres de infraestructura publica i de tota la obra social.

    En resum: Actualment, la ECONOMIA INPRODUCTIVA,… subvencionant, destructora de llocs de treball i que no cotitza, ect. … TE Ó OSTENTA EL PODER DE DECIDIR… sobre la ECONOMIA PRODUCTIVA,… emprenedora, creadora d’articles, llocs de treball, consumidors i COTITZANTS A L’ESTAT i a la SEGURETAT SOCIAL, ect. i també es l’ECONOMÍA DELS PAGANOS ( de pagar )

    Aquest es el problema i no pas: la independència, Si ó la independència, No.

  3. Jo espero que guanyi Mas nomès ell
    m inspira confiança, s ho mereix
    La seva és la nostra cara.
    ERC és un present sense futur

    • Qué trist! Jo, en canvi, espero que perdin tots perquè guanyin els ciutadns.

  4. Sr Foix: Si, com diuen, és tan important que votem en aquestes eleccions, que hem d’anar units i forts a Europa…què coi estan fent tirant cadascú per la seva banda ?

    De debó que vénen ganes de tirar el barret al foc i anar a pasturar cabres…

    • D’acord amb tu.
      Al menys podrien tenir la decència de predicar amb l’ exemple.

  5. Sr.Foix: aunque Groucho Marx decía que era el matrimonio el que hacía extraños compañeros de cama, la realidad es que es la política la que los genera…en función de cómo quede el panorama después de estas elecciones, así veremos moverse a más de uno en la dirección que crean que sopla el viento…

Comentarios cerrados.