Tot va bé si acaba bé

El president Carles Puigdemont

Benvolgut president Puigdemont,

Em permetrà que li expressi el meu reconeixement per la seva audàcia política. En ser investit president a començaments del 2016 va dir que en divuit mesos s’hauria acabat el procés i s’obriria un període constituent. També ens va anunciar que no seria president un cop quedés enllestida la nova situació política a Catalunya. La seva valentia política l’ha portat a liderar el tràmit urgent de dues lleis, la del referèndum i la de la transitorietat jurídica i fundacional de la República, que comporten, de fet, el primer pas de la ruptura unilateral amb Espanya.

Ho ha fet amb la seguretat que tots els catalans hi estan d’acord. Ha concedit múltiples entrevistes, ha parlat a bastament del referèndum i ha desafiat les decisions del Tribunal Constitucional obrint la campanya pel sí a Tarragona davant de milers de persones. Vostè, president, no ha dubtat ni un moment a seguir endavant en aquest canvi tan rellevant per al futur del país tot i que l’oposició s’abstenia i abandonava la cambra a l’hora de votar les dues lleis de ruptura unilateral.

Vostè ha proclamat l’objectiu d’instituir la república catalana després d’un referèndum sense garanties jurídiques i en uns terminis que no permeten un debat serè i tranquil. Li reconec la seva valentia i la seva determinació posant en evidència la manca d’iniciativa i el desconeixement que el govern Rajoy té de la reacció dels catalans. Però tingui en compte el títol de la comèdia de Shakespeare: Tot va bé si acaba bé.

Cordialment,

Publicat al diari El Punt Avui el 18 de setembre de 2017

  58 comentarios por “Tot va bé si acaba bé

  1. Así estamos, hemos pasado del NO chocaran los trenes, del hay que evitarlo, al coche de trenes, provocado porque los dos maquinistas NO han querido frenar cuando tocaba. Los «silenciosos»: los criticados equidistantes, NO han podido hacer nada para evitarlo, esta claro que solo tienen las redes sociales para intentar concienciar a los ciudadanos. Ahora debemos esperar ¿otro choque mas virulento ? ¿Alguien puede, evitarlo ? ¿Alguien sabe como evitarlo? Siguiendo con la actual deriva NO negociadora lo dudo. Lo que mas me sorprende es que una vez chocados unos y otros se sorprendan de como son capaces de actuar unos y otros bajo presión.

    • Esto es mas una embestida que un choque. A ver que pasa en un mes.

  2. Benvolgut Sr. Foix, podria anar preparant una carteta adreçada al Sr. Rajoy, ni que sigui per demostrar que les seves pròpies teories sobre el bon periodisme, no només són xerrameca epistolar.

    El bon periodista exposa els fets, tots els fets, com a observador imparcial de la lluita entre les diferents parts del conflicte.

    D’aqui que seria bó, una carteta adreçada al Sr. Rajoy, com la que ha adreçat a Puigdemont en aquest article, sino, estem explicant la meitat de la pel.licula no ?…i d’això en depèn també la seva credibilitat com a periodista honest.

    Serà curiós veure el repartiment de culpes.
    Creu de veritat que estem en un Estat de Dret ?
    Creu simplement que : ens ho hem buscat ?.. o potser, podem anar una mica més al fons de les coses…

    Sincerament i amb tot el greu del món, per l’ admiració que li he tingut fins ara, per ara, em sap greu dir-li que els seus plantejaments em semblen massa «simples» per un periodista tan veterà com vostè.

  3. «Decía Jordi Carbonell el Onze de Setembre de 1976, en el acto de Sant Boi en el que compartimos tribuna: “Que la prudencia no nos haga traidores”. Ahora quizás deberían añadirse otras voces que reclamen “que el silencio no nos haga responsables”.
    «Las dos estrategias que están en juego ya han entrado en la zona de choque. Una, amparándose en la desobediencia; la otra en la estricta aplicación de la lega­lidad. La desobediencia se justifica –se dice– en el mandato democrático re­cibido de la mayoría de los electores para hacer posible la independencia. La legalidad, se dice, amparada en otro mandato democrático que impone a los gobernantes la preservación del ordenamiento jurídico institucional. El margen de maniobra de unos y otros es muy pequeño; prácticamente inexistente» M.Rocahttp://www.lavanguardia.com/opinion/20170919/431397305084/silencio-responsable.html

  4. En Rajoy, Puigdemont i Cia., estan molt avorrits….sembla que no tinguin feina que fer….
    La resta de la ciutadania intentem tirar endavant el Pais,lluitant per sobreviure.
    Srs. Politics: si us plau, escoltin,raonin,parlin…..amb paciencia, empatia i cedint uns i altres…..es la seva feina.

    • Bet, mes clar i mes be, no es pot dir.

      Expreses la realitat del comportament humá, cuan no fa servir el talent i el sentit comú.

      I els concells que dones a els polítics son els mes adecuats i convenients.

      Llàstima que aquets homes i Cia., no demostren tenir sentit comú.

      Com tampoc preveuen las consecuencias que els seus actes i accions, ens causarán en el próxim futur inmediat.

      Bet no et conec personalment, pero intuieixo que… ets mare i que nomes una dona i mare, s’expresaría d’aquesta manera tan intel-ligent i tan concretament, els hi canta les veritats a uns homes, que presuntament, » no hi son tots «. Doncs no demostren tenir salderi ni tampoc sentit comú.

  5. Algu podria dir-me si aquest any encara serà festa el 12 d’octubre? I el 6 de desembre?

  6. Tot va,,acabar malament I ha deixst un rastrr inborrable
    Un bon client de Sonseca em va dir «Juan yo votaria a Roca xuxent….pero coño.es catalan»
    En tonc moltres més

  7. La verdadera solución del problema enquistado y ya conflictivo entre España y Cataluña, no es la aplicación ERRONEA E INAPROPPIADA, del artículo 155, de la Constitución Española, sino la actualización y puesta al día de la Constitución Española. Sobretodo NO PROVOCAR NUNCA a la BESTIA DORMIDA.

    Que observe y tenga en cuenta principalmente que la fiscalidad recaudatoria fiscal, debe ser moderada, equilibrada y justa para todos. Que no debe de ENPOBRECER al ciudadano cotizante, que además ya es, uno de los más solidarios contribuyentes del Estado.

    También la Constitución deberá prever la defensa del respeto a las lenguas :
    Castellano, catalán gallego y bascuence. Y a la dignidad y derecho a hablarla de los ciudadanos, empezando por el Parlamento español, ect.

    » SI EN MI NOMBRE «

    • P.D. Digo SI EN MI NOMBRE, pero que quede claro, que solo me refiero a la

      ACTUALIZACIÓN Y PUESTA AL DIA DE LA CONSTITUCIÓN ESPAÑOLA, que CONTEMPLE LA FISCALIDAD IMPOSITIVA EQUILIBRADA Y JUSTA Y EL RESPETO Y EL DERECHO AL USO DE LAS LENGUAS CASTELLANA, CATALANA, GALLEGA Y BASCUENCE, EMPEZANDO POR EL PROPIO PARLAMENTO DE ESPAÑA.

      a eso digo : » SI EN MI NOMBRE «

      • P.D. Olvidaba indicar que las INVERSIONES DEL ESTADO EN OBRAS DE INFRAESTRUCTURA NECESARIAS Y VITALES, deben de ser obligatorias y equilibradas al esfuerzo contributivo fiscal y solidario del cotizante.

        Y no permitir que el cotizante fiscal y solidario, llegue a pagar el 25 % al Estado y a cambio solo reciba del propio Estado el 6 %.

        A propósito, si Andalucia ó cualquier otra autonomía española, quiere las mismas condiciones que Cataluña, que también se le aplique exactamente las mismas condiciones del 25 x 6 , que Cataluña. Es lo justo.

        • perquè quins motius creus que es va engegar el Procés ??…per tots aquests que dius i molts d¡’altres , igual de injustos.

          El que costa de creure és que hi hagi gent que vivint a Catalunya, continua defensant l’ estat español, tot i patint en pròpies carns tots aquests abusos

  8. » Tot va bé si acaba bé » …els cataláns ho tenim bé, perque podem també dir :

    » Tot va bé si acaba bééééé » ….com els bens, cuan els porten a el escoxador ( matadero ).

    Les respostes de tots, son molt interessants i acertades.

    Tots sabem que el problema de Cataluña es dintre de la Corona d’Arago, es tambe el problema d’Espanya. …( Hem de dir la Corona d’Aragó, doncs a tot Europa ens coneixen mes per la Corona d’Aragó. Si diem Catalunya no els hi diu res. Pero si diem Corona d’Aragó ens situen i ens entenen del tot.

    Tot va comensar amb el Decret de Nueva planta del Rey Bourbon, Felip V.
    I ha continuat fins el nostres dias amb el twiter a les monedas amb el lema :
    » Francisco Franco Caudillo de España por la G de Dios «.

    Modernament ha seguit amb el PP, el TC la sentencia que rectifica y anula l’actualitazació del Estatut de Catalunya.

    I ara nomes faltaba la pésima y arbitraria per sense concens total, l’actuació del Parlament de Catalunya.

    A els citats tots plegats, els hi dic … » NO EN EL MEU NOM »

    Don PP, Don PSOE, Don Junts pel Si, Don Podem s’equivocan perque no empleian al SENTIT COMÚ, EL DIALEG, LA NEGOCIACIÓ I EL BENEFICI PER A TOTS.

    El no dialogar, negociar i proposar res, emparanse en la Llei es un error gravissim que per si sol atenta contra l’Estat.

    Tos, incluit principalment Don PP, hem de recordar que no hi ha mes Llei, que la del Sentit Comú i que reclaman el ciutadasn el poble, segons les costum de la convivencia i dels interesos económics en benefici de tots

    Don PP, recuerde por favor, que no hay más Ley que la del Sentido Común basado en las costumbres y la convivencia.

    La otra Ley que Vd. cita es la Ley inventada por el poder de turno.

    • P.D. En el paragraf 9, que comensa per : » Don PP,…amb faltaba incluiri tambe a…Doña CUP.

      Que no hi pot pas falta, perque hem recorda a Don PP, amb la seva actuació saltanse les Lleis.

      Vivim en una época que aon el sentic Comú, brilla per la seva ausencia.

      Pero diré que els dos, actuan … ¡ SENSE EL MEU NOM. ó NO EN NOM MEU !

  9. Me estoy perdiendo un poco .

    ¿El 1 de octubre se vota y si gana el si catalunya independientes y si gana el no sigue como hasta ahora y elecciones ?

    Si no votas no eres demócrata y si votas no eres demócrata depende de con quien hables, no?

    ¿No hay campaña ni pancartas ni webs y por eso son el acontecimiento político más seguido desde hace años ?

    En youtube hay un corto de Abbas Kiorostami. Se titula» Dos maneras de resolver un problema.» A ver si alguien lo mira y dejamos de hacer el imbécil.

    Saludos

  10. ah ja.. !! ok …pero no me’n saps dir cap en concret ?..llastima.

    Jo si que te’n puc dir una altra, parlant de catedràtics de drets. T’han arribat unes declaracions fetes en una entrevista al Sr. Martin Pallin, jurista espanyol, que ha estat fiscal del Tribunal Supremo i ara n’és magistrat emèrit ??

    Entre altres coses es mostra molt preocupat pel deteriorament al qual el govern espanyol està portant a l’ Estat de Dret.

    Diu també que s’està parlant de referendum il,legal, i afirma que no és pas cert. No hi han avui en dia referendums legals o il.legals, en tot cas poden ser referendums anticonstitucionals i que únicament el que ha succeit fins ara és la sospita que el referendum de l’ 1 d’octubre pugui ser-ho, però de il.legal res de res, i encara no s’ha produit cap sentencia ferma que digui que és anticonstitucional.

    L’entrevista és molt interessant. Fa un retrat de l’ actuació del govern espanyol qüalificant-la de : «gran disparate de manipulación del derecho»

    Recomano molt buscar-la i escoltar-la. L’entrevista la va fer una radio de parla catalana, però no sabria dir-te quina és. Em sap greu. M’ha arribat per whatsapp i no puc donar més referencies que les que ja he dit.

      • He leído unos 40, fáciles de encontrar, pero para no monopolizar los comentarios incluiré tres o cuatro.

      • Rosamaria pinta mal lo del referéndum, todo el mundo está muy nervioso. Creo que no va a salir muy bien. Espero que tu no te lo tomes como algo personal, al final tampoco depende de ti. Animos.

        • SI, francis black, no pateixis.
          Fa temps que sabem que el referéndum será un caos, però això no canvia la lluita.
          El punt a favor , el gran rèdit de tot això ,és que el govern español es retrata a si mateix davant Europa i el món.

          • Los dos, seamos , neutrales, los dos han quedado bien retartados, nadie olvidara la foto del parlament medio vacia y ese dia donde se perdierón los papeles

    • Cuanto más leo más dudas tengo. Es que el Estado español es Satán o es que nosotros somos el pueblo elegido? Aunque cuanto más voy leyendo más cuenta me doy que son las dos coses a la vez.

      • Ni Satan , ni el pueblo elegido….
        Només justicia felip….justicia !!…és molt senzill

  11. «All’s well that ends well» queda ben traduït al català con «Tot va bé si acaba bé». Però la traducció al espanyol de Luis Astrana Marín als clássics de l’Editorial Aguilar, poster la més popular i de fa varies decades diu «A buen fin no hay mal principio», que s’hi assembla però que no és, ni de molt, el mateix. Especialment perquè en anglés i en català es parla de «tot» i en espanyol només del «principio». Trobeu el significat que vulgueu, però no és més d’una mostra de les traducciones espanyoles dels classics que han conformar una cultura que és diferent … I no és l’única cosa que distancia Catalunya, sensor Foix. El procés per la independència no te volta enrera.

  12. Lo verdaderamente curioso es que desde los independentistas se utilicen las maneras antidemocráticas del contrario.
    Nunca las vilezas del contrario puede justificar las própias.
    De todas maneras esta huida suicida hacia delante del soberanismo solo puede entenderse como una estrategia para encontrar algún hecho que pueda reforzar el 47% de los votos de las últimas elecciones.
    Depende de esto último la convocatoria, segura, de nuevas elecciones.

  13. Esto no acabara asi como asi y por tanto no acabara ni bien ni mal. Por el camino si que se van produciendo daños en la convivencia, por las formas y las actitudes de unos y otros.
    El deterioro generral es evidente y la desconfianza campa por encima de un panorama desconocido e ignoto.

  14. »Yo no me declaro equidistante, reclamo ser distante de los unos y de los otros, es mi libertad; soy distante de todos pero cercano e involucrado en la defensa de las libertades y la democracia » »…Si no estás con uno de los dos te machacan, tiempos de invierno nuclear, oscuridad construida con las cenizas de panfletos, nóminas debidas o soñadas, artículos escritos o radiados de ocasión, editoriales forzosas o meritorias, demoscopias de cámara, leyes aceleradas, fiscales dicharacheros, argumentarios de hambre y dependencia de lo que sea, precariedad material, sin duda, la que esclaviza la libertad.
    No, entre el camino pedestre a la independencia y el rupestre a la unidad, no me da la gana de estar con nadie.» J.AROCA

  15. La diferència amb la Pàtria de Shakespeare, és que aquí no tenim la seva tradició democràtica.

    Crec recordar que el 18-06-2006 ja n’hi va haver un de referèndum legal i acordat…… I el que democràticament es va votar, senyors s’ho van passar per l’arc del triomf. No els va fer falta ni portar-ho al parlamnet : Simplement manipular el Tribunal Polític (manentenir magistrats amb mandat caducat) a lliure conveniència. El que deia: TRADICIÓ DEMOCRÀTICA. La història d’Espanya amb Catalunya no és la de convèncer, sinó la de vèncer; no és la de seduïr, sino la de sotmetre. I així seguim…. des de temps de Shakespeare.

  16. Discrepo, todo va bien si acaba bien, si el proceso es digno, es democrático pero si hay tachas, aunque acabe bien, si se refiere a acabar con una república independiente, las fallas, la mentiras del proceso quedarán para la posteridad,,,y como dicen ,,,,entre fines y medios, no todos los catalanes aunque acabe bien estaremos orgullosos de los métodos empleados.

  17. Socialistes que no reconeixen «el dret a decidir», contraris a un referéndum i fent costat a l’ extrema dreta corrupta i franquista…..

    Que més ens queda per veure ???

    Sr. Foix diu:

    «Ho ha fet amb la seguretat que tots els catalans hi estan d’acord».

    Ho ha fet amb la seguretat d’una majoria Parlamentaria. Li sembla poc ?

    Sr. Foix diu:

    «Vostè, president, no ha dubtat ni un moment a seguir endavant en aquest canvi tan rellevant per al futur del país tot i que l’oposició s’abstenia i abandonava la cambra a l’hora de votar les dues lleis de ruptura unilateral.»

    Al cap d’avall, en marxar de la Cambra com a mostra de desacord, van fer el mateix que volem fer nosaltres, no ?…MARXAR d’Espanya perque ni ens agrada, ni la creiem justa, ni està disposada a cap mena de diàleg.

    Sr. Foix diu:

    «Vostè ha proclamat l’objectiu d’instituir la república catalana després d’un referèndum sense garanties jurídiques i en uns terminis que no permeten un debat serè i tranquil.»

    Quin debat serè i tranquil ens ofereix el govern español ?

    Pel que fa a la falta de garanties juridiques que diu el Sr. Foix i per no allargar-me, us emplaço a qui interessi , a llegir article a VILAWEB titulat : LES 5 MENTIDES MÉS GROSSES DE LA CAMAPANYA DEL NO, on es desmonten de manera contrastada aquesta mena d’ arguments.

    Les 5 mentides son:

    1-El Referéndum és un delicte i és il.legal
    2-El Dret d’ Autodeterminació no existeix en lloc del món
    3- Espanya no pot aceptar el referéndum d’autodeterminació perque ho prohibeix la constitució
    4- Catalunya no ha estat mai independent. Es una autonomía perque ho va decidir la constitució español i per tant no té drets històrics que pugui invocar
    5-La independencia no es pot aconseguir amb un referéndum unilateral i sense acord amb l’ estat espanyol

    Finalment, recordar una vegada més que tant els Estats Units com Europa han manifestat clarament el respecte al Procés i al resultat del Referéndum.

    Es obvi que per culpa de la ignorancia política de Rajoy , trencarem molts plats que haurem de refer entre tots : PACTANT.

    No calia arribar fins aquí. Hi estic d’acord, però no me’n sento culpable. No és Catalunya qui s’ha negat a parlar.

    • Mas que decir las 5 mentiras podriamos decir las 5 manipulaciones, porque articulos que desmienten lo que indicas tambien hay, si hemos de ser consecuentes hemos de poner los articulos que argumentan estos puntos y los que no los argumenta,

        • En aquest mateix blog, en comentaris de articles anterior, o per google hi han decenas fácils de consultar,millor si son de blogs de catedrátics, de dret.

          • »Esta tragicomedia tiene difícil solución a corto plazo, pero la única posible pasa por que la gente vaya a votar cuanto antes en unas elecciones autonómicas, con todas las garantías. No convocar elecciones sería agravar hasta el extremo el autogolpe antidemocrático que estamos viviendo y para ello la CE ofrece como única vía el art. 155, cuya aplicación a este caso sería ineludible, razonable, proporcionada, y más democrática imposible.» Rodrigo Tena https://hayderecho.com/2017/09/18/el-dia-despues-y-el-art-155-ce/

        • Decía el famoso jurista alemán Ihering que la piedra de toque más segura para juzgar a un pueblo es su reacción ante una vulneración de su Derecho. En España vamos a tener ocasión de pasar ese “test” en breve, de manera que podremos comprobar qué importancia le concedemos a nuestro Estado democrático de Derecho ante la amenaza que supone la próxima aprobación por el Parlament catalán de una Ley de desconexión (la denominada ley de transitoriedad jurídica y fundacional de la república) y de la celebración de un referéndum ilegal. Todo sin ninguna de las garantías que en cualquier democracia seria se consideran imprescindibles para que el resultado resulte vinculante no ya jurídicamente sino incluso políticamente.  Por eso el nombre de “ley de desconexión” parece especialmente acertado en la medida en que los secesionistas pretenden no solo desconectarse de España y de su ordenamiento jurídico, sino también del Derecho ‘ Elisa de la Nuez https://hayderecho.com/2017/09/10/desconexion-del-derecho-reproduccion-de-la-tribuna-en-el-mundo-de-elisa-de-la-nuez/

          • ‘»Desde este blog ya hemos explicado en una serie de entradas que en el Estado de Derecho no hay atajos y que ningún Parlamento puede saltarse las reglas del juego por mucha mayoría que tenga. Lo que sí puede hacer es cambiarlas por los procedimientos establecidos, y si no tiene la mayoría suficiente o carece de las competencias necesarias  tiene que conseguir los acuerdos y los consensos  políticos necesarios.»https://hayderecho.com/2017/09/09/aun-quedan-juristas-en-cataluna/

    • Para que se callen de una vez con la falta de garantias yo propondria como observadores Internacionales a Maduro y al Chico de los cohetes.

    • 2. Que el derecho existe, no quiere decir que sea aplicable en todos los lugares, unos dicen por no ser ex colonia, o en el caso de Ban Ki-Moon, por no estar incluida entre los territorios sin autogobierno con derecho de autodeterminación»http://www.elmundo.es/espana/2015/10/30/5633b14cca4741b21d8b4614.html

  18. «En la medida en que el individuo quiera conservarse frente a otros individuos, en un estado natural de las cosas, tendrá que utilizar el intelecto, casi siempre, tan sólo para la ficción. Pero, puesto que el hombre, tanto por necesidad como por aburrimiento desea existir en sociedad y gregariamente, precisa de un tratado de paz, y conforme a éste, procura que, al menos, desaparezca de su mundo el más grande bellum omnium contra omnes . Este tratado de paz conlleva algo que promete ser el primer paso para la consecución de ese enigmático impulso hacia la verdad. Porque en este momento se fija lo que desde entonces debe ser verdad, es decir, se ha inventado una designación de las cosas uniformemente válida y obligatoria, y el poder legislativo del lenguaje proporciona también las primeras leyes de la verdad, pues aquí se origina por primera vez el contraste entre verdad y mentira. El mentiroso utiliza las legislaciones válidas, las palabras, para hacer aparecer lo irreal como real; dice, por ejemplo, yo soy rico cuando la designación correcta para su estado sería justamente pobre. Abusa de las convenciones consolidadas efectuando cambios arbitrarios e incluso inversiones de los nombres. Si hace esto de manera interesada y conllevando perjuicios, la sociedad no confiará ya más en él y, por ese motivo, le expulsará de su seno. Por eso los hombres no huyen tanto de ser engañados como de ser perjudicados por engaños. En el fondo, en esta fase tampoco detestan el fraude, sino las consecuencias graves, odiosas, de ciertos tipos de fraude. El hombre nada más que desea la verdad en un sentido análogamente limitado: desea las consecuencias agradables de la verdad, aquellas que conservan la vida, es indiferente al conocimiento puro y sin consecuencias, y está hostilmente predispuesto contra las verdades que puedan tener efectos perjudiciales y destructivos.»

    Nietzsche

    Texto Completo

    https://www.lacavernadeplaton.com/articulosbis/verdadymentira.pdf

  19. La democràcia es molt més que un referèndum. El problema dels polítics com de molts àmbits professionals i socials (jutges, militants de partits, socis d’un club, etc..) es que sols llegeixen, veuen i parlen d’una realitat única i quan una persona pensa diferent, acaba marxant. Viuen en la seva bombolla. Els independistas catalans i els maximalistes espanyolistes, el mateix. Imagino que ser pro-referèndum en els àmbits madrilenys ha de ser un autèntic golgota. Ser no independentista en determinats cercles catalans es un quasi impossible. Als federalistes se’ls tracta de sumia truites i la campanya de tv3 es grullera, com el programa d’entrevistes del passat dissabte a les 2200 en que el presentador portava una samarreta amb el SI -això es un presentador imparcial i seriós?-. El Sr. Foix té molta raó: tot va bé si acaba bé, però si no acaba bé, la trencadissa final serà de tals dimensions que difícilment algú la podrà arreglar.

  20. La lluita contra un estat tan poderós com l’espanyol requereix certament una gran determinació i audàcia política. Una tasca immensa i una resistència monumental.
    Es mereix que se’n surti, si és que una majoria del poble català el recolze. La pregunta és: podrà parlar a les urnes el poble català?, com sabrem la opinió de la majoria?

    • Més aviat la pregunta seria : Pot un Govern amb el 47% de vots convocar un referéndum de la manera que ho ha fet. I tancar el Parlament fins després de l’1 d’octubre.
      Lleig, no et sembla ?

      • MAJORIA PARLAMENTARIA carlos….MOJORIA PARLAMENTARIA…..MAJORIA !!!

Comentarios cerrados.