Perillosa inseguretat jurídica

Una de les causes que més contribuïren a la caiguda de la Unió Soviètica fou el menyspreu pel dret de les persones. Sense dret no hi ha ordre ni tampoc llibertat. Les societats que més han prosperat en la història són aquelles en què l’estructura jurídica ha protegit el conjunt de la seva gent, des dels més poderosos fins als més febles. A Ciceró li preguntaren una vegada en què consistia l’ordre i va respondre que es tractava que el poble obeís els governants i que els governants obeïssin les lleis.

Símbol clàssic de la Justícia

El problema en tots els temps s’ha plantejat quan les lleis eren manifestament injustes o aplicades de manera arbitrària pels governants. Un exemple molt llunyà el trobem a l’Antígona de Sòfocles, on s’expressa la manera com en la iniqua llei d’un Estat promulgada per Creont que nega sentiments universals i valors humans, Antígona contraposa les “lleis no escrites dels Déus” als manaments i els principis absoluts que cap autoritat pot violar. L’obra mestra de Sòfocles ens recorda Claudio Magris: és una expressió tràgica del conflicte entre l’humà i la llei, que és també el conflicte entre el dret i la llei.

Magris també recull un cas més recent, que situa a la República de Weimar, quan els demòcrates invocaven les lleis positives que castigaven les creixents violències antisemites, alhora que juristes i intel·lectuals simpatitzants amb el nazisme entenien que aquelles lleis no es corresponien amb el sentiment de la majoria del poble alemany i, per tant, amb el seu dret més profund. Quan arribà el nazisme, els partidaris de les “lleis no escrites dels Déus” contra les positives lleis racials del règim es convertiren primer en oposició a Hitler i després foren esborrats de l’espai públic alemany.

La crisi econòmica, social i política que viu Occident rau en bona part en el fet que l’estructura jurídica del sistema capitalista funcionava globalment sense lleis internacionals i nacionals i no es garantien els drets dels més fràgils. Les institucions financeres multiplicaven els beneficis a dojo amb una opacitat fiscal que els permetia fer tota mena de trampes i presentar uns resultats sense que ni les agències de control que valoren la transparència de les empreses i els bancs gosessin assenyalar les irregularitats que es van fer paleses quan esclatà la bombolla la tardor del 2008. Si ens fixem en la Unió Europea veurem com la consolidació d’aquest formidable projecte s’ha construït sobre eixos jurídics que han respectat els drets de les minories i han fet possible una diversitat lingüística, cultural i social, un extraordinari mosaic generós que sovint converteix una distància insignificant, una separació de vint quilòmetres, en una divisió entre dos mons. Tot això ha estat possible mitjançant directives i lleis comunitàries que han construït un club que exigeix als altres que acatin les mateixes normes que han de complir els que ja en són membres. En les lleis justes i pactades cal situar l’èxit d’Europa fins avui. Sense un ordenament jurídic compartit per tots és impossible el futur d’Europa.

El president Obama ha caçat i matat el terrorista més perillós i que més brutalment ha amenaçat la seguretat d’Occident, responsable de milers de morts, tant en capitals americanes i europees com en molts indrets musulmans on han perdut la vida encara més persones com a conseqüència dels seus actes. Es pot arribar a entendre aquesta acció per eliminar un enemic mortal dels Estats Units, però no es pot parlar d’un acte de justícia sinó d’una acció de la guerra que va començar ara farà deu anys.

La inseguretat jurídica l’hem comprovat aquesta setmana en les disputes entre el Tribunal Suprem i el Constitucional arran de la sentència que ha permès finalment presentar-se a les eleccions municipals la formació Bildu. El problema de fons és com el poder dels partits polítics incideix en el poder judicial. Si el Tribunal Constitucional va fer una feina aplaudida pels que anaven contra l’Estatut de Catalunya, no s’entén que els mateixos que acceptaren aquella sentència ara crucifiquin el TC perquè no toleren que Bildu es pugui presentar a les eleccions. No ens en sortirem, en la reforma de la judicatura, si són els partits els que es preserven les facultats per poder nomenar els magistrats del primer tribunal de l’Estat. Es dirà que als Estats Units i a altres països occidentals els membres del més alt tribunal els designa el Parlament o el mateix president, com és el cas americà, que ho fa amb caràcter vitalici. La diferència és que una vegada nomenats acostumen a dictar sentències amb arguments jurídics i no s’arrengleren obeint les consignes dels polítics que els han nomenat. Aquest menyspreu pel dret i pels compromisos adquirits el vam comprovar ahir al Congrés dels Diputats quan el govern socialista, amb el suport dels socialistes catalans, va negar els fons de competitivitat al govern de Catalunya, malgrat que la partida és legal i és del tot necessària perquè el govern Mas no quedi més escanyat del que realment està. Segurament hi haurà un acord després de moltes discussions inacabables i estèrils que acabaran rebaixant el que s’havia pactat.

Tot el que està passant respon al temor dels polítics que els electors els passin factura en les eleccions del 22 de maig. És igualment deplorable que el govern Mas hagi ajornat les retallades dràstiques que es començaran a anunciar quan haguem passat per les urnes. Les eleccions són importants i necessàries en tot sistema democràtic. Però no s’hi val a governar només pensant en les properes eleccions. És una trampa amagar l’ou pensant que la gent és estúpida.

Publicat al diari Avui l’11 de maig de 2011

  15 comentarios por “Perillosa inseguretat jurídica

  1. ¡ Cuanta rao te Sr. Foix !

    Pens-ho que els jutges, a fi de comptes, nomes interpretan i aplican les lleis, que fan els polítics diputats i que son aprobades després a n’el Parlament i en el Senat.

    De fet, existeixen i es fan massa lleis. Que moltes vegades es contradiuen les unes amb les altres.

    La responsabilitat real l’hem de damanar directament a els polítics diputats i senadors que fan les lleis i que després desde el gobern les fan complir.

    Mr. Churchill ja fa temps ho va dir: » ¡ Els gobernans han d’esser estadistes i no polítics. Doncs els Politics que gobernen nomes pensen en que guanyir el seu partit. I en cambi els Estadistes pensen en el benestar de les generacions futures ! »

    El resum es que a moltes nacions del mon, incluida Espanya, ens gobernen politics, pero no Estadistes.

    I per acabar, a Catalunya ens prenen el pel perque els catalans no estem units per tornar a funcionar i enxagar la maquina de tren de la Economía i de la creació de llocs de trevall.

    El nostre taló d’Aquiles es que en realitat som molt individualistes. I per aixo aixis ens va.

    • P.D. Correcció de un error. A el penultim paragraf aon diu «enxagar» ha de dir » engegar «

  2. És que sempre fem les coses pel què diran, Veritablement quina raó té Jesús quan diu. Vosaltres no penseu com Déu, sinó com els homes….Els pensaments i les coses de Déu no passen, són eternes…els pensaments i les coses dels homes passen com el vent i canvien sempre que arriben eleccions. Visca el Barça, Campió. Una abraçada Josep

  3. Desde el cabo de Gata hasta el de Finisterre, la piel de toro nos ofrece un panorama desolador: casi cinco millones de parados, un crecimiento económico ridículo y una clase política manifiestamente mejorable. O por lo menos esto es lo que piensan los españoles según el Centro de Investigaciones Sociológicas. El paro, los problemas de índole económica y los políticos son, por ese orden, las grandes preocupaciones del ciudadano corriente y moliente. ¿Pero por qué la clase política es un problema para los españoles? La respuesta no es sencilla, y máxime en un país en el que parecen haberse olvidado los sabios versos machadianos: “Tu verdad no; la verdad y ven conmigo a buscarla. La tuya, guárdatela”. Pero correré el riesgo de adentrarme en el maravilloso mundo de los buscadores de por qués.

    Primera respuesta. La clase política no ha sabido encarar los problemas que afectan a los ciudadanos en su devenir cotidiano. No ha ofrecido soluciones en un momento en el que la borrachera del crecimiento económico ha dado paso a una resaca que parece no tener fin. Todo el mundo está capacitado para administraren los tiempos de bonanza. Y si no que se lo digan a nuestro presidente Zapatero. Entre el cheque bebé y los 400 euros nos hizo recodar aquel grito de los catalanes en la Guerra de Sucesión: ¡Viva Carlos III mientras nos dé dinero! Sin embargo, la época de las vacas flacas requiere estar hecho de otra pasta.

    Segunda respuesta. La clase política no es nada ejemplar, y si no que se lo digan al diputado Uriarte, hasta hace poco presidente de Nuevas Generaciones. Mientras España entera se levantaba para ir al trabajo, el joven líder conducía ebrio por las calles de Madrid. Estamos saturados de desvergonzados, caraduras y corruptos que invaden lo local, lo autonómico y lo nacional. Da la impresión de que meter la mano en el cajón es el pan nuestro de cada día. Que más da, si es público, y lo público es de todos, especialmente de nuestros queridos políticos que son sus albaceas. Malaya, Gürtel, MercaSevilla, Poniente, ERE de la Junta de Andalucía… Y aquí nadie dimite. La única vía de defensa que encuentran los González Pons o Marcelino Iglesias de turno es la estrategia del “y tu más”, que no es sino una versión de las clásicas competiciones infantiles del tipo “a ver quien llega más lejos”. Al final va a resultar verdad que los vicios privados se han convertido en virtudes públicas.

    Tercera respuesta. La clase política es una casta cerrada y alejada que se perpetúa en el tiempo. Nos encontramos ante auténticos ejemplares que se montaron en un coche oficial cuando el acné jumentil afloraba y, a día de hoy, cuando peinan canas o están calvos, todavía no se han bajado. Su trayectoria profesional ha sido escalar por el aparato del partido, aunque en muchas ocasiones los escalones fueran antiguos compañeros del tiempo de vino y rosas. Son los llamados apparatchik. El dúo Chaves/Arenas es en este sentido emblemático. Tampoco nos faltan representantes de eso que se llama voluntad popular que nadie conoce. Y el motivo es bien sencillo: elegidos a dedo para formar parte de listas cerradas, más que ser altavoces de las demandas populares son meras piezas de la disciplina de partido. Un baño a la anglosajona no nos vendría mal. Dicen que allí los políticos tienen una vinculación más directa y menos artificial con los ciudadanos.

    Cuarta respuesta. La clase política genera conflictos y tensión, más que acuerdos y consenso. Los Pactos de la Moncloa o la modélica Transición son recuerdos. La Constitución de la concordia es una reliquia del pasado que tiene que someterse a la hermenéutica de nuevos iluminados…

    Estamos en la etapa de la España más cainita. Aquí es imposible llegar a un acuerdo o pacto en temas clave como el modelo de Estado, la política exterior, la educación, el terrorismo… Nuestra clase política ha olvidado totalmente que las voluntades se utilizan para ayudar y no para torpedear; para crear e impulsar en vez de destruir.
    Quinta respuesta. La clase política tiene demasiados privilegios y adolece de espíritu de servicio. Muchos nos preguntamos para qué está la clase política. Y la respuesta que nos ofrece el sentido común es la siguiente: para servir a la ciudadanía. ¿Es eso así? Viajan en primera, tienen más vacaciones que el común de los mortales, sus sueldos no están vinculados con la productividad, están perfectamente aseguradas sus pensiones, su capital social a costa de su presencia en los espacios públicos crece por momentos. Y si no, que se lo digan a todos esos hombres de Estado que nada más dejar el Leviathan, se forran en el escenario de la mano invisible del mercado. Los ciudadanos tenemos la sensación de que más que para servir, parece que han nacido para ser servidos.

    Posiblemente la mejor respuesta que podemos dar al por qué la clase política es un problema para los españoles es que tenemos la clase política que nos merecemos.

    *Manuel Herrera Gómez es profesor titular de Sociología.

  4. Muchos temas hoy en el texto.

    «Puesto que las leyes morales, cuya mira es el deber particular de cada uno en sí, son tan difíciles de establecer como por experiencia tocamos, no es maravilla que las que gobiernan el conjunto lo sean más aún. Considerad la índole de esta justicia que nos rige, la cual es un verdadero testimonio de la humana debilidad: tan grande es la contradicción y el error que alberga. Lo que nosotros creemos favor o rigor en la justicia, y reconocemos tanto que no sé si con el término medio se tropieza con igual frecuencia, no son sino partes enfermizas y miembros injustos del cuerpo mismo y esencia de ella. Unos campesinos acaban de advertirme apresuradamente que han dejado en un bosque de mi pertenencia a un hombre acribillado de heridas, que todavía respira, y que por piedad les ha pedido agua, y socorro para que le levantaran: ellos dicen que ni siquiera osaron acercarse a él, y han huido, temiendo que las gentes de justicia los atraparan, y que como ocurre cuando se encuentra a alguien junto a un muerto, los obligaran a dar cuenta del sucedido para la cabal ruina de todos, puesto que carecen de capacidad y dinero con que defender su inocencia. ¿Qué los hubiera yo repuesto? Es ciertísimo que ese deber de humanidad les hubiera colocado en un aprieto.

    ¿Cuántos inocentes no hemos descubierto que fueron castigados hasta sin culpa de los jueces, y cuántos más que no descubrimos? El hecho siguiente ocurrió en mi tiempo. Algunos fueron condenados a muerte por homicidio; la sentencia si no dictada fue al menos en principio acordada. Así las cosas, ocurre que los jueces son advertidos por los magistrados de mi tribunal subalterno vecino, de que guardar algunos prisioneros, quienes confiesan resueltamente el homicidio, llevando al proceso una claridad indudable. Delibérase si a pesar de ello, se debe interrumpir y diferir la ejecución de la sentencia emitida contra los primeros; considérase la novedad del ejemplo, y su consecuencia, para suspender los juicios; que la condena fue jurídicamente sentada, y los jueces de arrepentimiento exentos. En suma, aquellos pobres diablos, se sacrifican a -431- las fórmulas de la justicia. Filipo (o algún otro) proveyó a un inconveniente parecido de la manera siguiente: había condenado a un hombre a pagar a otro recias multas, por virtud de un juicio bien determinado, y como la verdad se hallara algún tiempo después, viose que el juicio había sido injusto. De un lado estaba la razón de la causa, de otro la razón de las formas judiciales: el rey satisfizo en cierto modo a ambos, dejando la sentencia en su primitivo estado y recompensado con su bolsillo los perjuicios del lesionado. Pero este accidente era reparable; los individuos de que hablo fueron irreparablemente ahorcados. ¡Cuántas condenas he visto más criminales que el crimen mismo!»

    Montaigne libro III , Cap XIII

    http://www.cervantesvirtual.com/obra-visor/ensayos-de-montaigne–0/html/

  5. Sense reflexionar masa i aixis em plan rauxa: poder ens ho hauriem de fer mirar lo de las eleccions si tot gira al voltant de l´agenda electoral que per cert es un no parar.
    Els candidats a mes tots plegats produexen bastante grima, perque ni un pasaria el tall en una competencia dels millors.
    En cuan a la desitjable independencia de la justicia aixo ja fa temps que a fet aigues i Montesquieu deu estar bastant emprenyat.
    La inseguretat juridica individual fa tremolar i la corporativa i entre estats aixo ja es per apretar a correr, lo greu es que no sabriem quina direccio es la menys dolenta. Per tant anerm seguin fent la piu piu i qui dia pasa any empeny i poder avui el Barça ja sera matematicament campio de la lliga, i dema veurem Polinia i riurem una mica i mentres ens aniran fent el llit i per tant bona nit i tapat.

  6. Bien hay que ser claros, no existe la independencia judicial, es un poder que depende actualmente del ejecutivo, no hay más.

  7. Sr.Foix: Avui per avui governar és tenir un ull a les enquestes i l´altre en les properes eleccions, als ciutadans ningú ens mira mai als ulls…

    • «La Universitat de Heidelberg (Alemanya) ha confirmat que la vicepresidenta del Parlament europeu Silvana Koch-Mehrin, del Partit Liberal (FDP) alemany, va plagiar part de la seva tesi doctoral, segons ha avançat el diari alemany Tagesspiegel».

      És molt clar, els polítics pensan que la gent és estúpida.

Comentarios cerrados.