Aquí també pot passar

Vinyeta publicada a La información.com

El retorn a la normalitat després de les vacances es presenta amb una certa por i confusió. L’economia va caient costa avall lentament, l’atur millora només a pessigades, el consum no augmenta ni amb les rebaixes i les retallades en sectors socials com la sanitat són un fet que inquieta tothom.

Els governs prenen decisions que no es poden complir perquè l’àmbit de les seves actuacions està fora del seu abast i control. Ens trobem amb la paradoxa que molts governants estan decidint qüestions amb arguments en els quals no hi creuen. Sempre he pensat que el president Zapatero hauria fet un bé al seu partit i al país si el 10 de maig de 2010 hagués dissolt el Parlament convocant a continuació eleccions generals anticipades. Aquell dia començava el seu calvari en haver de prendre decisions que anaven en contra de les seves conviccions respecte a les retallades socials que eren exigides per les institucions financeres internacionals i pels seus companys de governs europeus.

Un dels problemes de l’Europa d’avui és la fragilitat dels discursos polítics que molt sovint s’aparten dels programes, de les idees i de les promeses fetes als electors abans d’anar a les urnes. La crisi financera ha fet perdre autonomia a la política, que va a remolc de les enquestes, del que insinuen els mercats, de les pujades i baixades de les borses, del temor generalitzat en tots els partits de no perdre vots en les properes eleccions.

Sempre ha estat així, És clar, però ara ens trobem que el distanciament entre les classes dirigents i la gran majoria de gent del país és cada vegada més ampli. Alhora, però, és cada cop més fàcil que el ciutadà faci arribar de manera directa als dirigents les seves queixes, els seus problemes, els seus desacords raonats a les polítiques de les quals creuen ser-ne víctimes.

El poder polític i econòmic està concentrat en les institucions representatives i en les empreses que administren els diners i els interessos de tots. Però el poder de l’opinió pública, del coneixement, de la crítica i de la qualificació ètica dels actes públics està més democratitzat que mai.

És massa freqüent veure policies o soldats pegant a la gent. En nom de governs democràtics o de dictadures militars o populistes. Aquesta tendència a castigar la gent que protesta l’hem vist a diferents ciutats angleses en les últimes setmanes. El primer ministre Cameron ha hagut de pacificar els carrers d’algunes ciutats britàniques que s’havien convertit en un desordre espectacular amb violència contra els béns i les persones.

Encara que no tenen la mateixa causa, també fa mesos que veiem com és molta de la gent que surt als carrers per protestar. Les qüestions són molt variades. Primer es demanà la llibertat i s’aconseguí la caiguda de les dictadures a Tunísia i Egipte. Després vingueren les revoltes de Síria i Líbia que han fet trontollar dos règims que semblaven inamovibles i que han causat fins ara uns quants milers de morts a mans de la policia o de l’exèrcit. A Bahrein la situació és igualment inestable, alhora que el rei del Marroc ha atorgat unes mesures aperturistes que fins fa poc eren impensables.

El més sorprenent és que aquestes protestes no tenen l’únic registre de conquerir la llibertat. A Israel, posem per cas, s’han produït manifestacions de centenars de milers de persones que demanaven simplement un habitatge digne i uns sous respectables. El govern Netanyahu, amb tants fronts oberts interns i externs, ha hagut de nomenar una comissió per estudiar les demandes dels manifestants.

Penso que el moviment dels indignats a casa nostra no és una excepció i respon també a la separació existent entre les classes dirigents i la majoria de gent que pateix els efectes d’una crisi que era tan inesperada com dolorosa. Els utopistes del segle XIX havien somniat la desaparició del treball com una conquesta dels que se sentien explotats per la burgesia industrial. Cap d’ells no pensava que el progrés comportaria una desaparició gradual dels llocs de treball i que la bossa de gent exclosa acabaria sent la d’aquells que no només patirien la precarietat de les empreses sinó que passarien a la condició de marginats.

Un dels perills de la crisi que comença a ser massa llarga és l’augment dels marginats, d’aquells que no poden entrar o retornar al circuit social i laboral, dels immigrants amb drets civils parcials, dels joves sense perspectives de feina a llarg termini, dels cada vegada més nombrosos homes i dones sense sostre, dels que ni tan sols podran rebre prestacions socials mínimes per no caure en la indigència.

El que més preocupa no és la falta de mitjans o la pobresa crua. El més inquietant per a tanta gent és haver sortit dels canals convencionals de la feina i la seguretat, estar fora del sistema, exclosos i amb poques possibilitats de tornar-hi a entrar.  El que està passant arreu del món, des dels Estats Units fins a la Xina i la vella i fins ara molt pròspera Europa, és el descontrol de la velocitat dels canvis que han portat a prendre decisions precipitades, a corre-cuita i sense esma, pensant més en el poder que un partit té en el present que en les condicions adequades per impedir que cada vegada siguin més els exclosos i els marginats.

Es pot repetir a casa nostra el que hem vist a Anglaterra, on el govern Cameron ha hagut d’adoptar mesures de seguretat que poden perjudicar seriosament les llibertats? És clar que pot passar, encara que sigui d’una altra manera i les circumstàncies siguin també molt diferents. La magnitud dels canvis que s’estan produint des de fa uns anys arreu del món no els veurem fins que haguem superat el canvi de rasant i s’hagin refet les polítiques socials per evitar que els marginats siguin majoria.

Article publicat al diari El Punt Avui el 24-8-2011

  20 comentarios por “Aquí també pot passar

 1. Vaig llegir el seu article al PuntAVUi i ara l’he tornat a llegir. És ben cert, no ens n’adonem de la magnitut del què està passant: Hi havia un frare que quan vèia coses que no li agradaven o preveïa quelcom problemàtic dèia sempre.. «Josep ALERTA». També ho diu Jesús a l’evangelid’avui, de les noies assenyades i de les desassenyades. Estigueu ALERTA que a l’hora menys pensada vindrà……Bon final del mes d’agost sense tanta calor i amb les festes de Santa Mónica, Sant Agustí i Sant Ramon. Amic, Lluis una abraçada. Josep

 2. La crisis es sin duda culpable directamente en gran parte de esto. Pero la forma en la que la crisis se está gestionando en la zona Euro, y en EEUU, está agravando las cosas.

  Un verdad como un templo.

 3. «Dos perills no cessen d’ amanaçar el món: l’ ordre i el desordre» Paul Valéry

  La he sacado de las memorias de Cuito.

 4. “Crear el mundo que queremos es una forma más sutil y poderosa de actuar, que intentar destruir el mundo que no queremos.” ~ Marianne Williamson
  ——————————————–
  Necesitamos una forma diferente de gestionar la crisis
  ———————————————-
  Legitimidad, Cartas y Rescates: Necesitamos una forma diferente de gestionar la crisis

  by Luis Garicano on 25/08/2011
  http://www.fedeablogs.net/economia/?p=13549
  ————–
  .¿Que hubiese pasado con los paises europeos si no hubiese existido la CE?
  ¿Se hubiese podido mantener el estado del bienestar estos ultimos 20 años ante el G-2 ?
  —————
  http://foreignpolicyblogs.com/2011/08/23/the-end-of-europe-why-saving-the-euro-is-more-of-a-political-than-an-economic-decision/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-end-of
  http://www.tijd.be/nieuws/opinie_project_syndicate/George_Soros-_How_to_Resolve_the_Euro_Crisis.9093984-2606.art?ckc=1
  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,782148,00.html

  • «Pero si me parece importantísimo señalar que estamos haciendo cambios fundamentales en plenas vacaciones para muchos, y sin haberle explicado a nadie que nos lo exige el BCE.»

   La cuestión es no reconocer que somos unos mandados…

   • Somos unos mandados por una parte nos lo merecemos por otra parte no. Pero el grave error es no explicar bien que esta sucediendo, porque se producen las crisis y como se sale de ellas

 5. Sachs en el Financial Times: “La globalización no sólo ha golpeado duramente a los trabajadores no especializados, sino que también ha abierto un periodo de bonanza para los superrricos globales”. “No hay estrategia de crecimiento, sólo la esperanza de que los asustados y muy endeudados consumidores vuelvan a comprar casas que no necesitan y que no se pueden permitir”

 6. “El despilfarro de recursos del paro, las desigualdades, injusticias e ineficiencias del capitalismo liberal (…), la descarada indiferencia de una arrogante élite dirigente y la incompetencia de una clase política inadecuada –todo parecía estar conectado por el absoluto fracaso para organizar mejor la sociedad.” La cita es del 1994 del libro «Sobre el olvidado siglo XX’ es una recopilación de ensayos escritos por Judt entre 1994 y 2006, aparecidos en diversos medios periodísticos

 7. (Un dels perills de la crisi que comença a ser massa llarga és l’augment dels marginats, d’aquells que no poden entrar o retornar al circuit social i laboral, dels immigrants amb drets civils parcials, dels joves sense perspectives de feina a llarg termini, dels cada vegada més nombrosos homes i dones sense sostre, dels que ni tan sols podran rebre prestacions socials mínimes per no caure en la indigència.)
  Esto que nos denuncia Foix deberían escribirselo a los políticos para que no se les olvide lo que está pasando en nuestra sociedad.

 8. Sr. Foix: Estoy de acuerdo con todas las opiniones que Vd.nos manifesta en su artículo. Por lo tanto no tengo nada más que añadir.

  También estoy de acuerdo con las manifestaciones de los compañeros de este blog. BartoloméC y Raymond Borraz.

  Desde luego, lo peor que le puede ocurrir a un pueblo, es el que sus gobernantes no tengan talento de estadistas. O sea clarividencia ó previsión del futuro y ni idea de la politica económica y su ingeniería financiera moderna.

  Y por lo tanto estos citados gobernantes dan palos de ciego. Como muy bién dice BartoloméC.

  Pues los grandes y poderosos lobbies, con las nuevas tecnologías de la informática e internet, les da más facilidades de operar en todo el globo.

  Ya que así, en cuestión de segundos, se producen cambios substanciales en la bolsa y en las economías mundiales de cualquier parte del planeta.

  Alterando y desequilibrando todas las previsiones y todos los sistema económicos.

  • El gran problema de las QE1 y QE2 ha sido que mientras históricamente el 80% del dinero se iba a la economía real y un 20% a la especulativa esta vez el reparto ha sido al 50% en cada una. ¿Inyectar más dinero público para que los bancos puedan hacer más carry trade? Pues a los economistas les rechinan los dientes solo de pensarlo.

   Por otra parte el BCE ha hecho sus propias QE pero de forma mucho más solapada. Presta dinero en barra libre a los bancos al 1,25% y acepta como garantía del préstamo bonos de los estados (incluido el Español). De esta forma inyecta subrepticiamente dinero al mercado mientras mantiene los diferenciales de los bonos bajos. Esto es matar dos pájaros de un tiro. I.M.
   Los QE tendrían su lógica si fuesen hacia la creación de empleo, a la creación de nuevas empresas. Si fomenta la especulación, si se expande sin cumplir su funcion no sirve de nada.
   ¿relación con los tipos de interés al cero?..fomenta el carry trade ?
   ¿relación con el overshooting? Se explican por la diferente velocidad con que operan los mercados de activos financieros con respectos a los procesos de creación de capital físico
   ¿USA podria salirse creando inflación? pero ahora con la globalización no le será nada fácil.
   —-
   Creo que es interesante comentar este informe:
   2. LESSONS FROM HISTORY ……………………………………….6
   2.1 The gold standard period (1870-1914) ……………………………7
   2.2 The interwar period (1918-1939)…………………………………….7
   2.3 The Bretton Woods period (1945-1971) ………………………….8
   2.4 Post-Bretton Woods (1971-late 1990s) …………………………..10
   3.4 The IMS, global imbalances, and the global crisis.. ………….18
   3.5 IMS reform and the G20 …………………………………………….23
   4. ECONOMIC CONDITIONS AND THE MONETARY ORDER…………26
   6. TRANSITION …………………………………………………………… 53
   http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/economic_paper/2011/pdf/ecp444_en.pdf
   (la causa raiz los desequilibrios económicos generados por el G-2)
   Hasta que no orienten realmente hacia las políticas de oferta, a reformas, y a las políticas de creación de empleo no veremos la salida.
   Se debe de incentivar «en positivo» a las inversiones que creen valor y empleo.
   Mientras el sistema deje crear subsistemas que funcionan con otras normas o privilegios no tenemos nada que hacer. Si estamos como estamos es porque se primo la economía de la industria financiera y no la economía industrial, y fue así porque así le intereso a USA, para seguir adelante con su huida ganar tiempo hasta que fuese otra vez productiva-competitiva….pero parece ser que el toro del tiempo le ha pillado antes

  • P.D. También estoy de acuerdo con todas las afirmaciones de todos los demás compañeros del Foiblog, que se han ido adjuntando.

   Pero el problema persiste y persistirá, porque ha ido triunfando el panzacontentismo. Y mientras millones y millones de personas mueren ó moriran de hambre, sed, misería en la calle ó descampados.

   O tenemos a otros millones que están viviendo en la desesperanza del desempleo y de la falta de ingresos.

   Pero claro, los que lo tendrían ó tienen que solucionarlo están viviendo en el panzacontentismo pleno. Y aun en plena codicia. ¡ Para que molestarse !

 9. BartoloméC,
  «Nuestros gobernantes» dice Vd. Supongo que se refiere a los espanoles. Tambien se puede aplicar a los franceses … y a muchos mas por el mundo. El sistema capitalista se ha vuelto loco, y no solo en Espana.

  • Creo que se puede generalizar, pero yo hablo de los que conozco; comparto su criterio Raymond, el sistema capitalista sin controles es una locura.

   • No saben como salir de la crisis, solamente saben hacer cosas cuando hay dinero, pero no saben como crear riqueza, solamente saben crear impuestos y gastarlos.

  • «en muchos otros países, muestran que la legitimidad del sistema se está resquebrajando. El riesgo de que la crisis económica se convierta en crisis política es serio.

   La crisis es sin duda culpable directamente en gran parte de esto. Pero la forma en la que la crisis se está gestionando en la zona Euro, y en EEUU, está agravando las cosas»
   http://www.fedeablogs.net/economia/?p=13549

 10. Sr.Foix: Lo que más me preocupa es ver que nuestros gobernantes no saben por dónde se andan, dan palos de ciego, son incapaces de generar la más mínima ilusión en los gobernados y eso abre las puertas a mil y un interrogantes…

Comentarios cerrados.