S’ha de saber què ha passat

L’altra nit un oient telefonava a una emissora de ràdio per dir que el que caldria fer és que la policia entrés al Congrés i s’emportés tots els diputats cap a la presó. La següent trucada començava manifestant-se d’acord amb aquesta mesura expeditiva i a continuació passava a exposar el seu tema. La nerviositat aflora arreu i té manifestacions diverses. Les tertúlies a la ràdio i la televisió han pujat de to i cada vegada és més complicat que els que hi participem ens escoltem els uns als altres.

El gobernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez

Les manifestacions contra el govern, contra els bancs i contra serveis de pagament són més freqüents que mai. Les conseqüències de la crisi afecten directament les persones més desfavorides i fràgils. Però també colpegen les classes mitjanes, que es resisteixen a acceptar la crua realitat que comporten les retallades, la reducció del nivell adquisitiu, la pèrdua de la feina, la dificultat de trobar-ne una de nova, la impossibilitat de pagar les hipoteques dels pisos en què viuen i tot el reguitzell de privacions que han sobrevingut de sobte.

Com que no es pot devaluar la moneda perquè és una facultat exclusiva del Banc Central Europeu, s’opta per rebaixar sous, escanyar el crèdit i fer tot allò que un govern té a l’abast, com és rebaixar o suprimir prestacions socials amb el pretext justificat que no hi ha diners. En nom de la crisi s’estan prenen mesures que trepitgen més d’una línia vermella.

Els destinataris de les protestes són els polítics i també els bancs. El que està passant amb Bankia ha estat la gota que ha fet vessar el got. S’ha vist amb claredat que la politització de les caixes de València i Madrid, les dues principals del conglomerat que fins fa poc presidia Rodrigo Rato, ha portat a la intervenció del govern i a nacionalitzar, de fet, el que havia de ser la primera entitat bancària espanyola. És un problema financer, sí, però sobretot és un problema polític que cap dels dos grans partits sap com afrontar.

Rodrigo Rato ex president de Bankia

Tots els problemes polítics tenen un punt d’inflexió, abans del qual tenen l’acidesa pròpia dels fruits sense madurar, però quan es passa aquest punt de maduresa es podreixen i es corrompen. El punt d’inflexió de Bankia i del sistema bancari espanyol es produí el dia que Rodrigo Rato abandonava la presidència de l’entitat abans que el fessin fora.

Es bastant esgarrifós que la matriu del banc guanyés 300 milions d’euros fa un mes i avui els nous gestors acceptin que l’últim exercici va produir una pèrdua de 3.000 milions. Per salvar la banca, un instrument imprescindible per al bon funcionament d’una societat de mercat, s’ha d’invertir més de 23.500 milions d’euros. El govern no els té i no podrà traspassar-los si no rep un ajut del Banc Central europeu o de qui sigui.

Al president Rajoy se’l veia insegur i dubitatiu en les lacòniques respostes en la primera roda de premsa que feia en solitari des que guanyà les eleccions fa menys de mig any. L’objectiu de la seva compareixença era calmar els mercats i les institucions europees precisament per la incertesa de Bankia. El resultat fou que la borsa baixà espectacularment i el futur del banc depèn d’abocar-hi uns diners que el mateix Rajoy no sap d’on poden sortir.

Davant d’aquest desori polític i econòmic no és estrany que la gent protesti, es manifesti i proposi solucions expeditives i populistes com la de l’oient que volia ficar a la presó a tots els diputats. El moment és delicat perquè els que han estat responsables dels trasbalsos financers són els executius de les institucions, però també els polítics i els partits que hi col·locaren persones de confiança que havien de vetllar per l’ortodòxia bancària. La politització de les caixes no podia acabar d’una altra manera. Els ciutadans protesten en veure que els més alts responsables no donen la cara, i cobren grans xifres en concepte de sous, dietes i plans de pensions. I ho fan davant de les institucions polítiques però també de les bancàries.

Miguel Blesa, ex president de Bankia

Ahir s’admeté a tràmit una querella contra el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez; l’antic president de Caja Madrid, Miguel Blesa, i també el fins fa poc president de Bankia, Rodrigo Rato, que no ha dit res des que va dimitir i es va nacionalitzar el banc. La querella l’ha presentat una organització molt marcada ideològicament, com Manos Limpias, però el jutge l’ha acceptat i ha començat un procés que serà llarg i esperem que esclaridor.

Les respostes del govern davant d’un dels més grans forats financers dels últims anys han estat erràtiques, confuses i insuficients. Manca transparència i comunicació de la realitat a l’opinió pública. I el que és pitjor, tant Rajoy com Rubalcaba no s’han posat d’acord, suposo que perquè no volen o no els interessa, perquè es formi una comissió d’investigació que aclareixi què ha passat. Segurament, no en quedarien ben parats perquè els líders polítics haurien de comparèixer personalment per donar explicacions pel nomenament de persones que no entenien de banca i només eren als consells com a afavorits pels partits.

Serà inevitable que es conegui detalladament tot el que s’ha perpetrat al voltant de Bankia, amb tots els antecedents i amb tots els comportaments irregulars de les persones de les entitats menors fusionades. La novetat de la relació entre els poders de qualsevol mena i la gent és que hi ha nous mecanismes perquè la informació circuli fora dels circuits clàssics. Les classes dirigents no són encara prou conscients de la força de les xarxes socials, que fan decantar cada vegada més sovint l’opinió pública al marge dels interessos de governs i d’altres elits.

Es pot resistir la situació de precarietat, de crisi llastimosa que envia cada dia més gent sota el llindar de la pobresa, la perspectiva d’un futur incert. El que ja no s’accepta és no conèixer la realitat del que ha passat amb les responsabilitats dels que hagin pogut malversar fons.

Publicat al diari ElPuntAvui el 30-5-2012

  25 comentarios por “S’ha de saber què ha passat

  1. Lo que nunca se hizo, en un país que asomaba por primera vez su cabeza en el concierto internacional, fue cuestionar su apertura al exterior, ni siquiera el modo que a todas luces pasaba por la aceptación de los principios que regían la Comunidad Europea. Los partidos nacionalistas minoritarios, tanto como los grandes partidos mayoritarios, vieron en la ampliación de la Comunidad Europea una garantía cierta de la prolongación de las libertades recién logradas.
    El gran cambio en la actualidad –aunque nadie parece atreverse a constatarlo– es la ruptura del consenso frente a Europa. No se trata de discutir una medida determinada de la política común europea, con la que se puede no estar de acuerdo, sino de oponerse frontalmente a las políticas decididas por sus órganos de gobierno, es decir, la Comisión Europea, el Consejo y el Parlamento. A lo mejor no todo el mundo en España está interesado con la misma intensidad en que se conozca el mensaje de la Comunidad Europea, pero es indiscutible que Europa en su conjunto y a través de sus órganos más representativos le está diciendo a España que debe cambiar de política y que no puede aplazar estos cambios.
    A mí, personalmente, me tocó defender la apertura de este país al exterior unos meses como ministro para las relaciones con la Comunidad Europea y unos años desde el Parlamento Europeo. En la negociación con las instancias de Europa, los escollos que salvar no eran las políticas defendidas por la Comisión y refrendadas por el Parlamento –que eran intocables y formaban parte del acervo común–, sino las posturas de aquellos que dentro del país preferían seguir como antes.
    http://www.eduardpunset.es/17771/general/nuestra-apertura-al-exterior

  2. » S’ha de saber què ha passat » La rao principal es perque som els que hem de pagar ó pagarem els plats trencats.

    Estem vivint en una Banterscracia de Dictat. Que s’en burla del goberns, de la oposició i del Parlament ó Parlaments.

    Mentres segueix augmentant l’atur, els Estats ajudan els Bancters amb diner públic, blindatge de sous multimillionaris, Banters que transfereixen ó inverteixen capital a l’Estranger, retallades de sou als funcionaris públics i als treballadors privats, ect. augment del IRPF, l’IVA, ect. ect. Suspenssió de quasi totes les obres de infraestructura pública, menys ingressos entran al Estat degut al atur, ext.ext.ext.

    Pero encara ens podem salvar a pesar de tot. Sempre i quant tothom estiguem i actuem units i amb unitat de criteri.

    Encara que es molt dificil unir gent al atur, treballadors, funcionaris, privilegiats per la seva feina ó posició, acaudalats, mil-lionaris i multimil-lionaris, ect.

    Doncs no ho viu igual ó la urgencia no es pas igual la de un/a aturat/da sense ingressos ó amb ingressos, que un/a funcionari, un/a traballador, que un/a privilegiad/a, que un/a millonari/a/ un Multimil-lionaria/a, ect.

    Son els privilegiats, acaudalats i multimil-lionaris els que mes s’han de mentalitzar de la gravetat del que passa. I no ho fant pas. Doncs viuen en el seu Panxacontentisme.

    • «En transición estamos, no toca ya «hacer más de lo mismo» y tampoco «esperar al desastre» pasivamente. Nuestra estrategia de transición pasa, por reforzar las PYMEs ya existentes, impulsar nuevas coops pequeñas y desarrollar el procomún sobre nuevas formas al mismo tiempo. Una cosa sin otra creemos que sería una estrategia coja. En ese sentido no hay ruptura con lo que ha de ser conservado y potenciado (aquello que tiene escala humana), pero si con lo que ya es claro que no funciona (la «elefantiasis» )» David de Ugarte———-
      No queremos volver a la España de los 50
      Necesitamos cambiar radicalmente nuestra estrategia de negociación con la UE, abandonar el populismo y no acusar a Bruselas de las reformas que hay que hacer con apoyo de los partidos mayoritarioshttp://elpais.com/elpais/2012/05/31/opinion/1338475092_453958.html

  3. «el primer paso debe ser crear una «unión bancaria» con tres pilares: la creación de un sistema europeo de garantía de depósitos, la puesta en marcha de un fondo de resolución para liquidar las entidades sistémicas y una mayor centralización de la supervisión bancaria» http://www.expansion.com/2012/05/31/mercados/1338451193.html

    ¿Causas del sistema? Conferencia de Aristóbulo de Juan ex director del Banco de España, de Junio de 1987 pronunció en el Instituto de Desarrollo Económico del Banco Mundial, en Washington,titulada: “De buenos banqueros a malos banqueros”, cuya lectura recomiendo a los interesados en el conocimiento del sector financiero y a los aprendices de banqueros, que en una de sus conclusiones decía:
    “Los banqueros y los políticos pueden caer en la tentación de considerar que las crisis financieras se deben siempre a causas propias del sistema en su conjunto y a razones macroeconómicas. Los malos banqueros encuentran así un buen argumento para abogar por una política macroeconómica que les sea favorable o para que el gobierno les salve con subvenciones. Los políticos encuentran un buen argumento para aplicar únicamente remedios macroeconómicos, para salvar a unos y a otros indiscriminadamente sin crearse enemigos o, lo que es peor, para cruzarse de brazos y no hacer nada.”

  4. Lo que ha pasado ya se sabe, que unos sinverguenzas nos han robado todo lo que han querido y más, durante años y años y ahora se han llevado la pasta a algun paraiso fiscal y nos han dejado sin un euro, eso es lo que ha pasado.

    • En Estados Unidos y en Inglaterra serían juzgados por lo criminal, BartoloméC.

      Aquí, ya sabemos que Spain is different. Sueldos y pensiones blindados y a vivir que son 2 días.

      Y el » Panzacontentismo » de los que aun y eso, se sienten seguros en sus puestos bién remunerados, aun sigue haciendonos perder el » Tiempo «.

      Ahora eso si: ¡ Cuando se murío le trajeron el orinal !.

      A esos causantes no les importa ó no les ha importado nunca que haya ya 6.000.000. ó 12.000.000, ó 18.000.000 que dentro de poco ya no tendrán ningún ingreso dinerario.

      • P.D. Quise decir: 6.000.000., 12.000.000 ó 18.000.000 » de personas » que dentro de …

        • P.D. Algúna explicación tendrán que dar ó algún juicio habrá que hacer.

          La secuencia de la ciudadanía es : Paciencia, indignación, irritación y por último la Rauxa.

    • La secuencia que describe Johnson para los países en desarrollo es la siguiente. La principal preocupación de los funcionarios del FMI, y el obstáculo más grande para la recuperación, es casi de forma invariable, los políticos.
      ¿Por qué?
      – Por lo general, escribe, estos países están en una situación económica desesperada por una razón simple: las élites se extralimitaron en la época de vacas gordas y tomaron demasiados riesgos .
      – Los gobiernos y sus aliados del sector privado suelen formar una oligarquía, dirigiendo el país como una empresa con fines de lucro en la que ellos son los accionistas mayoritarios .http://www.elmundo.es/elmundo/2012/05/29/economia/1338292017.html

        • La salida neta de capitales del país (sin contar con las operaciones del Banco de España) alcanzó los 97.090 millones de euros en los tres primeros meses del año como consecuencia de la huida de inversiones en cartera, préstamos y depósitos.

          En el mismo periodo de 2011 el saldo era positivo y se acumulaba una entrada neta de capital de 20.887 millones, de acuerdo con los datos de la balanza de pagos publicados por el Banco de España.

  5. A China als estafadors els condemnen a cadena perpetua o pena de mort. Aquí amb tanta tolerància hi ha molta gent que s’aprofita de la bona fe d’una gran majoria. Pels que desprecien la ètica d’una forma tan manifesta i insultant s’han d’aplicar lleis proporcionades sense miraments. Ja n’hi ha prou que sempre se la carreguin els mateixos: els mes febles!

  6. Sr. Foix y companys del blog: Amb fa l’efecte que vivim en plena Bansterscracia i no pas en una Democracia.

    La Codicia juntament amb els Ludopates del poder i dels diners sense limits ens han portat a aquest empantanament a les sorres vellugadisses aon ens anem ensorrant. No importa qui mani. Si la dreta o l’esquerra. Doncs es el ser huma el que falla i no pas els partits politics que ho permeten.

    Hi repeteixo una vegade mes hem perdut el temps miserablement i encara l’estem perdent. Hem perdut uns anys presiosos que ens podían haver salvat molt avans. I no ha sigut aixis.

    Perque tots aquells politics tant del gobern com de la oposició, aparenment degut al panxacontentisme, que els hi comportaba el seu carrec i els seus ingressos, han permes innocentment que anes passant el temps sense fer absolutament res de res. Nomes cal repassar aquest 5 ó 6 últims anys de las seves accións i actes al congrés dels diputats.

    I el » Temps » i la Ocasió de evitar-ho es que mes hem perdut.

    I tot degut al » Panxacontentisme » i el deixa fer a la buena de Dios.

    • • El primer problema que tiene España es institucional, de gobernanza, de diseño organizativo, de instituciones de control, de auditoria , de planes de viabilidad….¿conocéis algún pais, que un ayuntamiento como el de Jerez de la Frontera, tenia miles de facturas por pagar a pymes desde el 1993 ? El segundo problema es de diseño de Europa y el tercer problema que es el problema raiz de todos, es el económico, la falta de mas industrias, de mas proyectos. No es tanto cuestión de modelos económicos, esto es para académicos, es mas cuestión de ADE, de administración de empresas, útil para administrar paises, empresas publicas y privadas. La economía dejando de lado las finanzas, siempre ha funcionado igual no voy a descubrir nada, empresario-emprendedor-proyecto, endeudamiento via crédito /apalancamiento financiero-inversión, obtención de valor y trabajo, amortización del préstamo y vuelta a empezar, si por medio no se te «come» alguna empresa emergente de otro pais con menos costes…

  7. Lo que encuentro mas extraordinario es el silencio de la gente en general. ¿Como es posible que no salgamos cada dia, cada dia, repito, cada dia a la calle en masa a pedir dimisiones y responsabilidades? Si, estamos todos indignados, pero ¿se oye esta gran indignación? ¿Que mas debe pasar para que salte la chispa que nos haga reaccionar? Cada nueva noticia es una provocación, un insulto a nuestra dignidad. Poder y dinero se alian, se enriquecen a cuenta nuestra y encima pagamos sus desmanes ….y todo sin rechistar. Si , está el movimiento 15 M de los indignados, pero a mi modo de ver, es claramente insuficiene con todo lo que está pasando. Nuestra indignación deberia llenar las calles hasta conseguir romper el circulo y que algo se mueva en dirección contraria.Sinceramente este fenómeno supera mi entendimiento. ¿Estamos vivos o muertos?
    Saludos cordiales a todos.

  8. A mi em sembla que el que ha passat ja es sap amb un grau de coneixement més que suficient. Lúnic que cal es coratge i, honestedat i exigència per part de tots plegats: els responsables i els ciutadants. Prou de marejar la perdiu!!

  9. Sr.Foix: Cuando los políticos no tienen dineros que manejar y repartir, es cuando adquieren su verdadera dimensión, entonces es cuando descubres qué hay detrás de cada uno de ellos y si son capaces de sacar adelante sus compromisos, la falta de dineros ha dejado desnudos a muchos que estaban acostumbrados a ser homenajeados y agasajados por el simple hecho de ser los que podían firmar adjudicaciones, contratas y subvenciones…

  10. La sensación que da es que en un determinado nivel vas pasando de despacho sin responsabilidad ninguna, Alcalde, Ministro Defensa, Caixa Catalunya, o fracaso electral increible a jefazo en Europa o Ministro de Economia, fondo monetario internacional y luego Bankia, todo de gran trasparencia.

  11. ¿quién está detrás de las políticas en estos asuntos, desde el punto de vista técnico.? Me refiero a las personas especialistas en el sistema financiero español que diseñan las posibles medidas de respuesta ante la crisis bancaria, para que luego los políticos tomen las decisiones.
    ¿quién diseñó el FROB, o la idea de aglutinar las cajas, o de trasladar pérdidas al FGD, o ahora está maquinando las posibles estrategias para Bankia?

    Luis Garicano 30 mayo 2012:
    “TE puedo contar que no han contado con nadie de fuera. La reforma laboral se hizo sin consultar a NINGUN economista experto en el mercado laboral. NINGUNO.Y no es porque España no los tenga, ni tampoco para hacerles caso, simplemente escuchar, pero ni eso. Y preguntar a nuestros profes de finanzas o economistas de primera línea expertos en estos temas es que ni se les pasa por la imaginación (puedes escuchar para ambientarte la respuesta ( “cosas de académicos, je, je, je”) del ahora ministro de Hacienda cuando le preguntaron por el contrato único en aquella entrevista de Octubre del 2011)”
    ————
    ¿Infomes tecnicos de economistas habian en BdE, porque se escondierón ?

    • Este y el anterior no son estadistas….hasta que no salga un líder con dos narices, tipo F.Quintana exponga la verdad y exponga las soluciones no avanzaremos, lo deciamos en 2007 y lo decimos hoy.

      Todo parece maquiavelico…‎»Desde hace un tiempo a esta parte, yo no digo nunca lo que creo, ni creo nunca lo que digo, y si se me escapa alguna verdad de vez en cuando, la escondo entre tantas mentiras, que es difícil reconocerla.”
      Nicolás Maquiavelo, carta a Francesco Guicciardini, mayo de 1521

      …y quienes han recibido pasta por unos beneficios no reales, que pasen por caja, no puede ser que solo pasen por caja, trabajadores, autónomos, pymes, con multas, comisiones, recargos, por todos los sitios, cuando siempre han pagado y ahora tienen problemas por falta de demanda y de créditos, en EEUU en 2007 por lo menos el Estado avalo los pagares, y controlo la morosidad que nos puede acabar matando a todos.

      Mejor seria que se destaparan todas las cartas, negociaran y cerraran el tema financiero con una década por delante y se empezaran a preocupar por el tema económico, que buena falta le hace a Europa. Mientras no caiga el PIB poco a poco saldremos de la crisis, pero si cae el PIB….

        • Ramon,el líder con dos narices es demasiado inteligente como para meterse en este berenjenal.Rajoy sacaba pecho en la oposición y ahora sólo balbucea…

Comentarios cerrados.