València esborra la veu dels mitjans públics

Alberto Fabra, presidente de la Comunidad Valenciana

Alberto Fabra, presidente de la Comunidad Valenciana

Quan s’apaga una veu el silenci comença a parlar. La televisió i la ràdio públiques de València han tancat. El president Alberto Fabra ha dit que preferiria atendre escoles i hospitals que pagar una televisió pública que ha estat mal gestionada i que no podia fer front a la readmissió de mil treballadors que havien estat acomiadats per un ERO.

Del que diuen periodistes que han treballat durant anys, Canal 9 no era una cadena pública sinó governamental. Aquest és el problema de moltes televisions públiques que no són un instrument de servei a la societat sinó una corretja d’engranatge dels interessos del poder de torn.

La periodista Iolanda Màrmol ha revelat les pressions informatives com “quan ens exigien gravar a Eduardo Zaplana del seu perfil bo. I l’oda que em van encarregar sobre ell quan va deixar la presidència de la Generalitat per a ser ministre”.

Les televisions públiques, des de l’estatal fins a les autonòmiques, no poden ser portaveus dels interessos i la propaganda dels governs. Són institucions públics i no governamentals.

És trist el que ha passat a València perquè molts valencians no tindran oportunitat de seguir l’actualitat i escoltar opinions en la seva llengua. Hi ha hagut mala gestió i instrumentalització política d’una eina molt poderosa. No s’ha fet cap servei a la llibertat i s’ha perjudicat fins al punt que centenars de periodistes han perdut la feina després de treballar un quart de segle en la televisió valenciana.

Hi han dubtes seriosos sobre com s’ha executat el tancament de la ràdio i televisió pública valencianes. Ha estat una ordre executiva que s’ha saltat els passos jurídics previstos. Però és igual. La televisió pública fa nosa. No només perquè perd molts diners sinó perquè és un instrument que pot parar a mans de l’oposició el dia que el Partit Popular perdi el poder.

És trist per tots els que perdin la feina. Però es més trist encara que una societat perdi la possibilitat d’informar-se de les seves coses amb la garantia de la neutralitat d’uns mitjans públics de comunicació.

Quan s’intervé tant un mitjà, baixa la audiència i es perd credibilitat. El que hauria de ser una garantia d’objectivitat es converteix en una rèmora per la llibertat i la salud democràtica.

És lamentable també que molts periodistes hagin de dir ara el que passava dintre de la televisió. No podien dir res. Els hi anava la feina. Aquesta és la perversitat de la por creada pels que volen controlar des del poder la informació i l’opinió.

  7 comentarios por “València esborra la veu dels mitjans públics

 1. no me parece tan preocupante que baje la factura en televisiones públicas. en todas las comunidades son un instrumento al servicio del poder de turno, aquí en catalunya también. la lengua y la cultura seguirán existiendo, así como la libertad, pues el acceso a la información nunca había tenido tantas alternativas como ahora. más aún, creo que lo que habría que hacer es seguir reduciendo más televisiones locales, exceptuando las comunidades con lengua propia. hoy ha salido en la vanguardia los presupuestos de las televisiones autonómicas y me parece escalofriante, no veo ningún sentido a esos números, ni me parece sinónimo de libertad, ni de cultura ni de nada tal y como está planteado.

 2. Sr. Foix:
  Independentment de la pèssima gestió (econòmica, empresarial, periodística,…) de l’actual govern autonòmic de València i dels anteriors respecte a Canal 9. Hi ha una cosa clara fins ara era una TV al servei del govern i del PP i no dels ciutadans. Com també ho és Telemadrid.

  Però amb el tancament (veurem si sera total i definitiu), es deixa a tota una comunitat autònoma bilingüe amb una sola llengua el castellà.
  Tots els canals de TV que veuran els valencians seran en espanyol.
  Ja anteriorme el Sr. Camps va tallar el senyal de TV3.

  Els Srs. del PP i de la FAES defensors d’espanyolitzar estaran molt contents a Balears i València llengua única.

  Aquesta és l’Espanya que ofereix el PP espanyolitzar als tenen una altra llengua diferent a més del castellà.

  Per si algú dubta de la recentralització, unitat, imposició, pensament únic,…

  La cultura i les llengües fan por als que manen des de la mediocritat.

 3. El PP acaba de començar la fabricació d’ independentistas al País Valencia.
  A casa nostre , és el partit que més independentistas fabrica.

  ELS DEL PP SÓN ÚNICS GESTIONANT LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA…..I ARA LA DEL PAIS VALENCIÀ. BRAVO !!!

 4. En Catalunya por el contrario a la Corporacio le aumentan la asignacion en los presupuestos del 2014, para que pueda adoctrinarnos mas y mejor sobre la bondad del camino hacia Itaca.
  Estamos en manos de iluminados. El careto histerico de la presidenta del Parlament y del conseller Mas Colell en el numerito de pasarse el pendrive con los presupuestos son de pelicula de miedo.
  Otra de miedo es ver como va evolucionando la marcha de los cuerpos de seguridad catalanes que puede que nos hagan recordar como angelitos a aquellos «grises» y tricornios de antaño.

Comentarios cerrados.