El savi Josep Batalla

Hi ha persones que em depassen pel que han fet, pel que saben, pel poc que s’exhibeixen i per la il•lusió intel•lectual que projecten. No surt a la televisió ni dóna entrevistes fàcilment. En Josep Batalla viu a Santa Coloma de Queralt, una vila medieval que ha caigut a la comarca de la Conca de Barberà, té molta dependència econòmica d’Igualada, a l’Anoia, i històricament se sent de la Segarra, tot i que no accepta la capitalitat de Cervera sinó que es proclama virtualment com a capital de la Baixa Segarra.

Josep Batalla

Vells contenciosos que s’arrosseguen de la divisió comarcal de Catalunya feta per Pau Vila, i aprovada per la Generalitat Republicana, seguint aquella idea de Vila que la geografia entra pels peus. Gran personatge Pau Vila, que fixà els límits comarcals de Catalunya traçant una línea entre el poble més allunyat de la capital de comarca que es pogués recórrer amb un dia de tartana. No em farem una discussió balcànica, de la divisió territorial de Catalunya, però els que caiguérem a l’Urgell, per exemple, no podrem esborrar fàcilment les arrels segarrenques de la Vall del Corb.

Per visitar la casa-biblioteca de Josep Batalla a Santa Coloma de Queralt farien falta moltes hores per satisfer la curiositat emmagatzemada en tants milers de volums de filosofia, teologia i literatura. Edicions antigues i modernes, en llatí, grec, català, castellà, alemany i anglès. La seva generositat ha convertit casa seva en la seu de la Fundació Quer Alt per difondre una cultura gairebé desconeguda, feta als països de parla catalana durant els segles d’esplendor intel•lectual en l’àmbit acadèmic i polític de la nostra llengua.

Casa seva és també la seu de l’editorial Obrador Edèndum, que ha publicat algunes traduccions de Ramon Llull i altres llibres que no seran llegits massivament però que són els pilars més sòlids de la cultura catalana en temps en què tenia autonomia pròpia i competia amb brillantor amb la resta de llengües d’arrels llatines.

Amb la col•laboració de la Universitat Rovira i Virgili s’ha endinsat també en edicions gairebé artesanals de pensadors de temps més recents com Rainer Maria Rilke, Alexandre Cirici Pellicer, Albert Einstein, Isaiah Berlin i altres primeres figures de la cultura occidental.

La pregunta que un es fa visitant casa seva és com es pot mantenir un focus cultural tan potent, situat als afores de l’àmbit cultural barceloní, amb molt pocs mitjans i sense més eines que la saviesa d’un home que ha donat classes a l’institut de Cervera, ha traduït moltes obres clàssiques de la col•lecció Bernat Metge, ha viscut a Alemanya i es relaciona amb total normalitat amb figures del pensament europeu i americà que estudien les arrels de la cultura occidental.

És un home que va per lliure i que té una mena d’obsessió per l’excel•lència, lluny dels criteris comercials i econòmics del món editorial d’avui. Poca gent deu conèixer Josep Batalla, però li escau allò que deia Jordi Pujol quan es referia a “fer país”, un país que s’aguanta també per les aigües profundes i invisibles que circulen sota el nostre paisatge, sempre disposades a fornir les sequeres intel•lectuals que a vegades ens deixen del tot desprotegits. Els llibres que he tafanejat a casa seva son tan únics que difícilment es troben en les biblioteques amb més renom de les terres peninsulars. N’hi ha de filosofia, teologia, ciència i literatura, un referent de la cultura humanística i científica de temps passats i presents. Moltes d’aquestes publicacions veuen la seva llum en català per primera vegada, un fet que, per si mateix, és una aportació inestimable.

Batalla és un conversador tranquil que s’insinua amb un punt d’ironia que a vegades escapa la comprensió del que l’escolta. Un dia va dir que no valia la pena ser només un traductor llogat i decidí que ell mateix podia escollir la publicació d’obres que considera d’especial interès com a fonament bàsic de la nostra cultura.

Ara ens ha sorprès amb una obra de Vicent Ferrer, Questio de Unitate Universalis, dintre de la col•lecció Bibliotheca Philosophorum Medii Aevi Cataloniae, publicada en un català entenedor i traduïda paral•lelament a l’anglès i amb fragments d’una recuperada antiga traducció a l’hebreu que són també recollits en el llibre. Tot un luxe que mereix un reconeixement públic.

Per remarcar la importància de l’obra seguiré les línies que Batalla assenyala en el seu breu però substanciós pròleg. L’edat mitjana, diu, no solament ens ha llegat els monestirs i les catedrals, els rellotges de torre i les arades de pala, sinó també els estudis generals i les universitats, on hi hagué un riquíssim discurs filosòfic. Moltes de les idees que configuraren allò que avui anomenem la modernitat tenen orígens medievals.

Durant els segles XIV i XV les autoritats civils i eclesiàstiques fundaren arreu del territori centres d’ensenyament superior com l’Estudi General de Lleida (1300), la Universitat de Perpinyà (1350), l’Estudi General Lul•lià de la Ciutat de Mallorca (1483) i la Universitat de València (1499). No tots aquests centres assoliren un nivell extraordinari ni foren tan coneguts a Europa com ho havien estat Arnau de Vilanova o Ramon Llull, però la majoria de mestres catalans foren escolàstics ben preparats.

N’hi hagué, recorda Batalla, que foren deixebles directes de Duns Escot, com ara el franciscà aragonès Antoni Andreu, i d’altres havien estat formats en el tomisme incipient, com el valencià Vicent Ferrer o el gironí Nicolau Eimeric. Tots aquests pensadors, vinculats d’una manera o altra a les terres de parla catalana, foren intel•lectuals de primera línea capaços d’intervenir amb competència doctrinal en els grans debats de l’època. Molts dels seus escrits resten en gran part inèdits.

És la formidable tasca que està fent la Fundació Quer Alt, l’editorial Obrador Edèndum, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha calgut, però, la figura de Josep Batalla per prendre la iniciativa tot ressaltant la importància del pensament medieval en llengua catalana. Moltes gràcies.

Article publicat al diari Avui el 29 de setembre de 2010

  5 comentarios por “El savi Josep Batalla

 1. Sr. Foix, Moltes gracies per fer-nos coneixer a Josep Batalla. Pel que es veu un dels savis que forman part del grup de la humanitat de vides irrepetibles. Auster, elegant, modest. I que li agrada la humanistica i la ciencia.

  Catalunya es terra d’aquestas clase de grans individual-litats. Tenim grans cientifics i savis. Cirurgians del cor per exemple, ect. ect. Pero degut els temps que ens ha tocat viure son cuasi invisibles a els ulls de la gent del carrer. I per tant son mes apreciats a fora de Catalunya i d’Espanya.

  El 1714 va perjudicar-nos molt mes en tots els sentits del que mai podrem arrivar a imaginar-nos.

 2. Este tipo de personas es lo que nos hacen falta, con cultura, con amor al conocimiento y el saber.

  • BartoméC, estic d’acord amb el paragraf d’en Josep Batalla, que transcribeixes aquí.

   Alex, estic d’acord amb la teva afirmació.

Comentarios cerrados.