Més informació solvent i menys propaganda

La política informativa sobre el coronavirus és tan abundant perquè no se sap el que passa

El debat polític passa per damunt dels fets i de les preocupacions de la gent. Els governs surten de tres en tres i a totes hores per donar ànims al personal o per justificar com sigui dades adverses.
Ens hauríem de posar d’acord amb els fets i analitzar les causes i les seves conseqüències. En el seu petit llibre sobre la veritat, Harry Frankfurt diu que les civilitzacions mai han pogut prosperar, ni podran fer-ho, sense quantitats ingents d’informació fiable sobre els fets. Per moltes compareixences que es facin no tindran ressò si no es fonamenten en la realitat.
A Harold Macmillan, primer ministre britànic fa uns seixanta anys, li preguntaren què és el que més temia en la política. La seva resposta fou que eren els fets els que el deixaven sense arguments en moltes ocasions.
En la forta crisi que colpeja tot el món arran del coronavirus hi ha malfiança sobre els fets oficials. Es dubta en primer lloc de si les xifres que Xina ha fet públiques respecte als morts i contaminats al seu país son creïbles. La sinistralitat es publica o s’anuncia en comunicats oficials. Res de rodes de premsa o debats al parlament.
Però la informació que rebem després de tants discursos de polítics sobre el virus tampoc és del tot fiable. Pedro Sánchez ha parlat llargues estones anunciant mesures que prendria però sense oferir dades llevat de dir-nos que venien dies molts durs i que el pitjor encara no havia arribat. Amb el fàcil que seria dir simplement que aquesta pandèmia ens ha agafat a tots per sorpresa i que no s’havien pres les prevencions adequades. I que es demana sacrificis per aturar el mal que s’ha emportat més de divuit mil persones en menys de dos mesos. Hauria d’explicar també quines son les raons perquè Espanya sigui el país amb l’index més alt de mortalitat com a conseqüència del virus.
La gran majoria de ciutadans hem aguantat per civisme i per responsabilitat un mes de confinament i podem resistir molt més temps. Però volem més explicacions i no sessions de propaganda tot esperant el punt d’inflexió de tantes morts diàries. Dir que la tendència baixa no és cap consol.
L’angoixa que vivim tots plegats no es pot tapar amb l’anunci d’uns Pactes de la Moncloa omplint pàgines i pàgines sobre el que foren aquells acords signats en una situació molt diferent a l’actual. És clar que hi ha d’haver pactes però no per canviar tot el sistema perquè a uns quants els hi sembla convenient però sense comptar amb autonomies com Euskadi, Catalunya i altres sectors productius que voldrien veure el detall de les propostes.
A Catalunya el govern porta posades les ulleres del procés i no se les treu davant d’un problema que afecta tothom. El president Torra diu a Tarragona que el dilluns podríem anar a la farmàcia per demanar una mascareta només presentant la tarja sanitària. Els farmacèutics van dir-li simplement que no hi havia mascaretes i encara no n’hi ha segons m’han aquest matí a la meva farmàcia. Ara ens han dit que trigarà una setmana més. Esperem.
Seria bo saber quantes baixes hi ha hagut en les residències catalanes que tant si són públiques com privades depenen de les inspeccions de la Generalitat. Com que l’escàndol és gran s’ha procedit a traspassar la competència sobre residències a la conselleria de Salut. Ningú ha demanat explicacions. Tampoc es parla de dimissions.
El virus està aquí per quedar-se segons coincideixen els científics que tenen visions i diagnòstics no coincidents. La ciència no milita en partits sinó a favor del progrés per servir a tots.

  11 comentarios por “Més informació solvent i menys propaganda

 1. Solo discrepo en un punto, los cientificos y doctores que saben del tema coinciden en el diagnostico, y las curas actuales, que dependeran de cada caso, es normal que en un virus «nuevo» se prueben nuevos farmacos, o combianacion de anteiores. Donde hay dudas, en la propagación del virus en el aire, es un metro, son 4 metros? cuanto dura ?
  Otra duda es el origen ahora dicen que puede ser de un murcielago a un perro y de este a un humano.

 2. Semse embuts,Aqueta.epidèmia.ens ha agafat a tots amb els.pixats.al ventre

 3. Sr. Foix : … » Mes informació solvent i menys propaganda, » … he llegit i meditat el seu article. Estic d’acord. M’ha portat a la memoria el que deia, Sir Winston Churchill, : » Els polítics, nomes pensant en el benefici del seu partit i el estadistes mirent el benestar de les generacions futures. »

  No vui pas criticar els polítics que están en el poder de la gobernança i tampoc a els polçitics de la oposicio.

  Penso que tots plegats parlan molt i es faltan a el respecta, tant els uns com els altres. Donant lliçons de com ho han de fer.

  Pero ni els uns ni els altres, per la seva edad, presuntament no tenen cap experiencia viscuda de cap pandemia tan mortal. I per tant están actuant improvisant i a les palpentes, enmig de la negrisima fosco mental.

  Per tant i resumin, … la societat necesita unitat d’actuació, aon col-laborem tots, sense excepció. Com ja ho estan i ho estem fent, desde tots els de capacitat, feina, trevalls, ect. per tera, mar i aire. Es a dir tots i tothom. Desde els mes privilegiats pel seu estatus … fins a els mes humils trevalladors.

  Per exemple : Els sanitaris metges, enfermeras, trevalladors de la neteja, escombriares, condcutors de vehicles de transport,….ect, ect, pagesos, ramaders, ect.ect. es a dir tot hom es necesari i molt útil.

  Pero el que mes necesitem, en aquest moment tan dramátic, es de estadistes talentuts, clarividents i previsors tant del nostre present, com del futur que ja ens está venint.

  That is the principal question to resolve and determined, what to do about.

  Els metges i els sanitaris ens salvarán d’aquesta pandemia virulenta del Covit-19, pero sense la col-laboració de les ments talentudes, inteliggents e investigadores, com, per exemple Alexander Fleming, ect.

  No comment.

  • P.D. He enviat la meva resposta, pero hem falta escriure a continuació, de la última frase, del últim capitol, … » aon diu : …» per exemple Alexander Fleming, ect. … » … volía dir a continuació ……

   » doncs no ho aconseguirán frenar ó erradicar mai, sense la ajuda del talent investigador i observador. «

 4. LA MAQUINARIA UNIONISTA FRACASSA

  1. Un tòpic de la maquinària político mediàtica de l’unionisme contra el sobiranisme català. Afirma que el Govern de Catalunya porta posades les ulleres del procés i no se les treu davant d’un problema que afecta tothom com es el coronavirus.

  2. Hi ha una altra mirada. El Govern espanyol de PSOE/Podemos aprofita la pandemia per realitzar una política espanyolista, ultracentralista, autoritària, borbònica, militaritzada.

  3. Així Pedro Sánchez s’autoanomena autoritat única competent i s’apropia de les competències de les autonomies en el que es una desqualificació del constitucional estat de les autonomies. El Govern Sánchez posa en marxa mecanismes per controlar les llibertats dels ciutadans. Mentre, es produeix l’escàndol de la Corinavirus, i el PSOE impedeix investigar-ho aliant-se amb el trifachito PP/VOX/Cs. Militaritza les accions contra la pandèmia donant, per exemple, gran protagonisme als militars enlloc del personal sanitari. I els militars, inclòs Sánchez, empren un llenguatge bèl·lic gens europeu. Parlen de que es lluitarà contra el virus amb “el orgullo de ser españoles”.

  4. Un altre exemple esfereïdor. El Govern de Pedro/Pablo implanta el confinament tard i malament, i després desconfina aviat i malament. Envia a la ciutadania al suïcidi col·lectiu. Un cop suïcidats ningú protestarà. Tot s’haura acabat. El president espanyol no ha volgut fer cas del president català, Quim Torra, que defensa el confinament com es practica en els paissos que millor planten cara a la pandèmia.

  5. El fet és que els paissos que donen millor resposta al virus son els que tenen menys població. Portugal, 10.276.617 habitants. Dinamarca, 5.806.081 habitants. Finlàndia, 5.518.000 habitants. Nova Zelanda, 4.930.000 habitants. Islàndia, 356.991 habitants. Catalunya, 7.565.099 habitants, podria ser com aquests països. Un motiu mes per insistir en la seva sobirania… enlloc de quedar-se en un règim centralista, autoritari, borbònic i militaritzat. La maquinaria del règim unionista fracassa en aquesta crisi. Espanya està a dalt de tot en la llista dels estats amb mes morts en relació al número d’habitants.

  • Raca Raca Raca. Descansa Oriol.
   Has pensado por qué las dos comunidades mas contagiadas son las que mayores recortes en la Sanidad Pública.
   Mi desprecio mas rotundo para todos aquellos que intentan obtener réditos políticos de una tragedia humana.
   Buenos dias a todos.

  • También quiero añadir aquello de que los necios ante un problema solo saben buscar culpables mientras los inteligentes buscan soluciones.
   Que pases un buen dia.

 5. Lo de las residencias de gente mayor es de lo mas triste. Al final del camino, la intemperie total.
  Son residencias no son hospitales, me razonan desde la resdidencia a la que acudo como voluntario semanalmente.
  El Covid ya se ha llevado a cuatro residentes de la tercera planta a la que acudo.
  Que pena. Que desastre.
  Memoria!

Comentarios cerrados.