Rumors, mentides, mitges veritats

Rumors en guerra, de Marc Argemí

Rumors en guerra, de Marc Argemí

Els alemanys estaven convençuts que una causa principal d’haver perdut la Gran Guerra va ser el seu fracàs en controlar eficaçment la propaganda. La propaganda, tothom hi pot estar d’acord, es bàsica en qualsevol conflicte armat.

En el llibre Rumors en guerra, Marc Argemí estudia el rumor com arma decisiva per confondre l’enemic. Els britànics en saben molt de rumorologia, com també d’espionatge. No s’entendria que haguessin mantingut un imperi tan global durant més de dos segles sense el domini de la informació i la desinformació.

Els alemanys i britànics empastifaren de propaganda a la seva pròpia gent i, sobre tot, a les societats de l’adversari des del començament fins a la fi de la II Guerra Mundial. La propaganda blanca és la més identificable perquè és oficial encara que estigui farcida de mentides i de mitges veritats. La propaganda negra és un joc molt més brut perquè agafa una falsedat, se la fa pròpia, quan en realitat ve de l’enemic. S’utilitza per distorsionar o criminalitzar el missatge de l’adversari. Es tracta de confondre amb la mentida.

Evelyn Waugh és l’autor de la gran novel·la Scoop en la que mostra les febleses del periodisme de l’època victoriana. Si un diari de prestigi publica una informació dia sí i dia també, encara que sigui falsa, va agafant l’aire de veritat o de credibilitat. Pot arribar a provocar una guerra o crear un conflicte sense que hi hagi causes objectives.

S’han escrit moltes històries sobre els rumors i les mentides en temps de guerra. Una de les conclusions d’Argemí és el problema que es planteja quan els rumors tenen una barreja de veritat i de mentida, com ocorre gairebé sempre.

Ens diu l’autor que el rumnor és difon molt ràpid, es creu, es transformam i arriba, fins i tot, a provocar fallides d’empreses o situacions de pànic. Els rumors han existit sempre i són una de les formes d’intercanvi comunicatiu més usuals entre persones. Són missatges que circulen a gran velocitat i que, ordinàriament, canvien de forma a mesura que van difonent-se. Han nodrit i continuen nodrint la fama de pobles i governants, d’artistes, de cantants i de tota persona pública, en temps de pau i en temps de guerra.

Tot i que Argemí fa una incursió del rumor en el món d’Internet, no estudia l’abast d’aquesta nova forma universal per difondre mentides, rumors, veritats i mitges veritats. El gran problema que tenim tots avui és com destriar el gra de la palla, com saber en temps de pau i de noves tecnologies agressives què està passant arreu del món i a la nostra ciutat o país. Sabem moltes coses en temps real. Però molt sovint no sabem el que passa.

El rumor és lliure i la mentida també. Però la veritat i la veracitat perduren. Encara que aparentment perdin. No oblidem pas que el dimoni és el pare de la mentida. Tot i amb tot, és molt recomanable llegir Rumors en guerra en aquests temps de tranquil·litat estiuenca. És un gran treball, a partir de la tesi dirigida per Salvador Cardús.

  15 comentarios por “Rumors, mentides, mitges veritats

  1. Alberto estoy de acuerdo contigo pero no todos tenemos una opinión firme y formada respecto a todo para poder ponderar …. Cuando una compañía por ejemplo forma parte de los consejos de administración de medios en distintos paises el ciudadano no puede conformar un visión real de lo que sucede con la misma, la manipulación esta no solo en la red en la que no se contrasta y cualquiera opina sin documentarse pero y los medios? El Mundo por ejemplo desacreditó al presidente Mas con mentiras en período electora, luego la judicatura certificó su inocencia, pero el mal ya estaba hecha y el rumor quedó

  2. Sr.Foix: hablando de propaganda, estos días hemos visto como el primer ministro noruego, el laborista Jens Stoltenberg, se subía a un taxi y era grabado con cámara oculta hablando con sus pasajeros sobre problemas que les preocupaban…un éxito de audiencia…pero ahora sabemos que la agencia de publicidad encargada del tema contrató a actores para controlar el guión que habían preparado…volvemos al tema de la propaganda que Vd nos relata…lo del primer ministro noruego era una buena idea, un buen guión, y para hacer un buen guión se necesitan actores que se ciñan a él…el problema es que le han pillado y ahora está en la peor situación posible, la de ser un político manipulador…

    http://www.publico.es/internacional/462614/la-incursion-como-taxista-del-primer-ministro-noruego-tenia-truco

    • bartolomec, he leído la noticia que indexas:

      «Significa que se les preguntó en la calle si querían aparecer en un vídeo del Partido Laborista y que los irían a buscar en un taxi. Ninguno de los pasajeros tenía idea de que sería el primer ministro el que los recogiera.»

      en el artículo también dice que los pasajeros contratados por la agencia fueron 5 de los 14, no todos, con el objetivo, me ha parecido entender, de asegurar un mínimo de caras.

      me parece que, si es como se dice, entra dentro de los parámetros normales para la producción de cualquier vídeo, electoral o de cualquier otra clase. si nos lo tomamos todo tan a la tremenda entonces vamos a acabar viviendo en un estado de paranoia y esquizofrenia permanente.

      no le doy gran importancia al vídeo, con actores o sin ellos, aun siendo actores desconocían quién sería el taxista. tenemos toda la información, podemos ponerla en su contexto y valorarla en su justa medida. un simple movimiento de marketing político, ni más ni menos manipulador que besar a niños delante las cámaras, diferente.

      otra historia son los casos de corrupción de todos los colores que circulan por los telediarios cada día, ahí, celeridad en la justicia y mano dura!!!

      • David G: Cuando vi la noticia, el contexto era que unos viajeros habían entrado libremente en un taxi al ir por la calle y se habían encontrado con el primer ministro, reconociendole después de haber hablado con él de problemas sociales que les preocupaba…la noticia reflejaba un número pequeño de pasajeros…considero que existe manipulación si no se refleja que los pasajeros sabían que era una entrevista para el partido laborista, que cobraban por ello, que no eran cogidos al azar por la calle…que no se les dijera que estaría el primer ministro es una cuestión de seguridad y seguramente para evitar que alguno fuera con la escopeta cargada…queda por ver los cortes desechados de viajeros que no tuvieron una reacción adecuada a los intereses de la propaganda electoral…la idea era brillante, pero la ejecución, una vez visto lo visto, se me antoja contraproducente…
        Saludos.

        • hola bartolomec, gracias por tu respuesta. entiendo lo que quieres decir, y lo compartiría si así fuera, pero lo que he leído de la noticia no es exactamente como tú lo expresas, de ahí mis matices. siguiendo algo parecido al principio de incertidumbre de heisenberg, toda observación de la realidad es en cierto modo una forma de manipularla. y es que detrás de un vídeo (político o no) siempre hay una idea, una intención, unos autores, una subjetividad, una visión. es legítimo. la obra nunca refleja la realidad exacta de las cosas sino los mensajes que quieren dar sus autores. es, por definición, una manipulación (entre comillas) al servicio de la creación, si se me permite expresarlo así. el tema a tratar es si existe manipulación bien o mal intencionada, en qué grado y con qué objetivo. aquí los autores no han hecho más que un ejercicio de marketing político, con mayor o menor acierto, con mayor o menor transparencia, con todos los defectos que hay detrás de una creación de este estilo, pero tan indefenso como una foto de un político con niños, lo cual vemos en muchas campañas. ¿hay manipulación? sí, si quieres llamarlo así, pero para mi forma de entenderlo dentro de unos parámetros más o menos normales. ninguno de nosotros somos héroes ni santos. tenemos nuestras fortalezas y debilidades, nuestro valor y nuestro miedo, nos enfadamos, hacemos daño, herimos, manipulamos, por supuesto, pero luego también somos capaces de hacer cosas extraordinariamente nobles, bellas y 100% altruistas. esa dualidad es lo que nos hace humanos, lo que nos da unidad, y lo que nos obliga a estar en continuo aprendizaje y desarrollo personal para superarnos. no podemos pedir a la realidad aquello que no somos. la historia del vídeo tiene sus matices, puede ser criticable en algunas cosas, pueden haber cometido errores, pero tampoco ha sido tan terrible y además ahí detrás está el buen periodismo para descubrirnos todos los detalles que nos permiten crearnos una opinión informada y ponderada de las cosas.

  3. Els britanics, un pais , un imperi i una gent tan profundament admirats pel Sr. Foix, fou el pais, l’imperi i la gent que ens van TRAÏR, en majúscules, el 1714. Des d’aleshores, cel.lebrem l’ 11 de setembre.

    Fa dubtar aquesta veneració pels anglesos.

    • Quin país, incloent-hi Catalunya, en algun moment de la seva història no n’ha traït un altre? Si no som prou independents i oberts per reconèixer i admirar quan cal la cultura i les persones que conformen els diferents pobles, no ens quedarà altra cosa que mirar-nos el melic; cosa que, penso, darrerament tendim a fer.
      A mi, no em fa dubtar l’admiració del Sr. Foix pels anglesos, ben al contrari, és un dels molts motius que tinc per llegir les seves cròniques sempre intel·ligents.

    • Rosamaria, no em de perdre pas de vista la gran quantitat de botiflers catalans que també ens varen traicionar i a mes a mes hi van col-laborar.

  4. M​olt interessant la reflexió sobre el rumor. Encara que sobre el tema de la veritat tinc les meves reserves. Sense entrar en territoris metafísics sovint podem comprovar si el rumor és veritat o mentida. El que no podem de cap manera és obtenir «el que passa «. Si abans de Internet teníem la sensació d’una sola realitat era gràcies a la ignorància, no al coneixement: Les ​contades emissores de informació disponibles, o sigui els mitjans de comunicació tradicionals,​ decidien el que era noticia i el que no, evidentment d’una forma parcial i arbitraria, com ara i la realitat també era una olla de grills, com ara.
    En el moment que ens ha tocat viure, tenim el privilegi de poder llegir a excel·lents professionals de la comunicació, com vosté, que ens ajuden a seleccionar i entendre coses que passen i també observar la formidable explosió informativa de les xarxes socials, incomode, incommensurable​ i encegadora. Al final, el que compta, com sempre, és la credibilitat del comunicador i la llibertat de les audiències per escoltar-lo.

  5. Sr. Foix: Penso que l’intervenció a l’Irak va esser una bona mostra de la manipulació de les mentides, però en cambi les grans cacerolades que varen fer moltisims ciutadans/danes va esser una bona mostre de que la inmensa majoria de essers humans te criteri propi i no els poden enganyar.

    Alemanya mateix fa trampe, doncs te una deute superior a la d’Espanya, paga pels interessos al voltant del 1 %, mentres a Espanya ells en exigeixen al voltant del 6 i cap al 7 % d’interès.

    Mentres aquí ens expremen per terra, mar i aire, altres s’estan enriquin mil-lionariament amb aquesta crisi provocada i alimentada expressament per enriquirse mil-lionariment i apropiarse del país i de les empreses i negocis. ¡ Ep sempre si nosaltres vadem, com fins ara !

  6. Sr Foix llegiré Rumors… Fa molt temps que comparteixo moltes de les seves opinions.El falicito .Estic molt preucupada per tants desastres.

  7. Sr.Foix: la propaganda mal realizada se vuelve siempre en contra de quienes la utilizan, la existencia de un buen guión, de buenos guionistas es la base, después hay que desarrollarla conveniente y convincentemente…Alemania ha aprendido de sus errores del pasado no le quepa duda…

Comentarios cerrados.