Mandela, matiner, feia sempre el llit

Mandela a la seva cel·la a la presó on hi passà 27 anys

Mandela a la seva cel·la a la presó on hi passà 27 anys

Vull fer una molt modesta aportació al traspàs de Nelson Mandela. La copio literalment del primer capítol de la biografia de John Carlin, El Factor Humà, publicada per La Campana el 2009.

Diu així:

“Es va despertar, com sempre, a les 4.30 de la matinada; es llevà, es vestí, doblegà el pijama i féu el llit. Tota la vida havia estat un revolucionari, i ara s’havia convertir en el president d’un gran país, però res no aconseguiria que Nelson Mandela abandonés uns rituals consolidats durant vint-i-set anys de reclusió.

“Ni tan sols quan era de visita a casa d’algú, ni quan s’allotjava en un hotel de luxe, ni quan passava la nit al Palau de Buckingham o a la Casa Blanca. Mandela, immune de manera antinatural als trastorns horaris – ja es trobés a Washington, Londres o Nova Delhi -, es llevava indefectiblement cap a les 4.30 de la matinada i, a continuació, feia el llit.

“A tot el món, el personal de la neteja reaccionava amb estupefacció en descobrir que el dignatari estranger en visita oficial els havia fet la meitat de la feina. I ningú no es va sorprendre tant com la dona assignada la seva suite de l’hotel on es va allotjar durant una visita a Xangai.

“El particular comportament de Mandela va colpir-la tant que, advertit pels seus assistents sobre l’angoixa de la dona, Mandela la invità a la seva habitació, es disculpà i li explicà que, per a ell, fer-se el llit era com rentar-se les dents, senzillament, no se’n podia estar”.

Fi de la cita.

Un tal DKS, Dominique Strauss Kahn, director general del Fons Monetari Internacional, tenia uns altres costums als hotels on s’allotjava.

 

  4 comentarios por “Mandela, matiner, feia sempre el llit

 1. Sr Foix: ja ho diuen..Si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit!

 2. Sr. Foix: Em dona la sensació de que Mandela, esta entre els millors estadistes de la historia de la humanitat.

  Per el seu talent i intel-ligencia social i de convivència humana excepcional.

  Llàstima que en aquest moment, el nostre mon actual, estigui orfe d’aquest tipus de persones estadistes.

  Que bona falta ens fa. Sobretot a les relacions entre Catalunya i Espanya. Doncs els responsables están cecs, sords i muts.

 3. Sr.Foix: me ha sorprendido leer la lucha que se ha desatado por la herencia de Nelson Mandela entre toda su amplia familia, esposa,ex mujeres, hijos y nietos…y saber que tenía acciones o controlaba no menos de cien empresas en su país…para sus enemigos, defenestrar a DSK, sabiendo sus aficiones no fue difícil, él mismo se hizo la cama…

  • Coincido con BartolomeC en la sorpresa que me ha producido saber del legado (economico) de Nelson Mandela (q.e.p.d)

Comentarios cerrados.