Les prediccions sobre el futur són inútils

Les relacions entre la coalició de govern a Madrid condicionaran la política espanyola en els propers dotze mesos.

Fer prediccions sobre el futur és inútil. L’any 2022 ens sorprendrà en més d’un aspecte. Em permeto unes reflexions a dia d’avui. En l’àmbit internacional la Xina de Xi Ping voldrà demostrar al món que sense democràcia es pot tenir tant o més èxit que en l’enrenou dels parlaments i governs occidentals. La llibertat cotitza a preu molt baix, fins i tot a les democràcies més experimentades.

Europa dependrà de la direcció que emprengui el govern de coalició del tripartit alemany i del resultats de les eleccions presidencials franceses a la primavera. Berlín i París, sigui quina sigui la situació, hauran de ser fidels al tractat de l’Elisi de 1963 entre De Gaulle i Adenauer.

El Brexit seguirà el seu curs. Els anglesos no revocaran la decisió i entraran en un període de patiment nacional que tant els caracteritza en situacions adverses. Mai reconeixeran que s’han equivocat o que cal retornar a Europa.

La política espanyola voldrà estabilitzar-se malgrat la precarietat de l’aliança entre els socialistes de Pedro Sánchez i els podemites de Iolanda Díaz. Es produeix una competència interessant, brutal, en el sí del mateix govern, un fet que ens era desconegut en el període democràtic. Tots dos es necessiten i tots dos s’aguanten. Es pot arribar a situacions grotesques però la ruptura de la coalició és improbable perquè suposaria avençar eleccions sense saber si es podria reeditar una coalició semblant i, encara menys, si els socis esbarriats per les perifèries nacionalistes i regionals seguirien donant el mateix suport a Pedro Sánchez.

Per tant, amb pressupostos aprovats, amb Iolanda Díaz perfilant-se com alternativa fins i tot a Pedro Sánchez, amb un Partit Popular desbocat sense aportar solucions alternatives, el 2022 presenta una certa fràgil continuïtat.

A Catalunya, el govern Aragonès sembla més interessat amb el dret d’autodeterminació i l’amnistia que amb cap altra cosa. Ha canviat de cavall amb els pressupostos descabalant la CUP i cridant als Comuns per l’aprovació dels comptes públics. Els Comuns ja varen donar suport a Torras i ara ho han fet amb Aragonès. Més del mateix. No hi ha iniciatives, s’apugen els impostos, a Europa ningú fa cas al govern català, les empreses segueixen marxant fora, no es fan inversions a mig i llarg termini ni s’assegura les que ja s’han fet a Catalunya i que poden no continuar si no se les tracta adequadament.

No sembla que hi hagi eleccions a Espanya o a Catalunya. Però n’hi hauran a Castilla y León, n’hi poden haver a Andalusia i Díaz Ayuso fa tot el que pot per plantar cara a Pedro Sánchez, al marge del que digui o pensi l’atribulat i insegur Pablo Casado. El futur sempre és improbable.

  9 comentarios por “Les prediccions sobre el futur són inútils

  1. Les prediccións sobre el futur son inutils ? Jo diríe mes aviat que no son precises. Com empresari per cada proper any sempre fem, com la majoría de empreses que conec, el que em diem «Objeptius i Resultats». Mai es cumpleixem al 100 %, pero puc asegurar que son de molta ajuda. Ames es podem ajustar tal com cambíen les circunstancies.
    No, no son inutils. Tampoc una ciencia exacta. Si es una bona heina per valorar, contrastan amb altres dades i variants; creixement, inversions……..

    • Es útil plantearse objetivos ponderables. Es necesario, también planes de contingencia. Lo que ocurre es que es una ilusión creer que podemos controlar todas las variables aleatorias. Entre estas se incluyen las decisiones políticas, los fenómenos naturales no previstos, las enfermedades, las guerras, la fragilidad del sistema económico mundial, el resultado de elecciones en otros países, las catástrofes de todo tipo.

      Esto no implica que no podamos hacer nada, claro que tenemos que prepararnos. En este proceso es necesario un cambio de paradigma: el ser humano no puede predecir el futuro ya que es aleatorio y el azar juega un papel decisivo. La propia naturaleza nos lo muestra. Es inestable y se desarrolla en un entorno aleatorio. Si fuera estable no evolucionaría, se quedaría detenida en un punto de equilibrio constante. Pero, vemos que esto no ocurre; el planeta está en cambio continuo como todo el universo. Tenemos que considerar que se necesito mucho tiempo, cientos de millones de años, para evolucionar de organismos unicelulares a pluricelulares. Más adelante, se produjeron fenómenos exponenciales que ponen en evidencia la no linealidad de la vida.

      En este contexto no podemos actuar como si fuéramos dioses. En primer lugar, nuestro conocimiento de lo que llamamos realidad es limitado, más de lo que creemos. No se trata de no soñar, se trata de ser humildes y realistas para poder avanzar. La soberbia de nuestra sociedad es mala consejera. La prudencia, enemiga de la velocidad, no cotiza en estos momentos.

      La democracia tiene que servir a las personas, no convertirlas en objetos a merced de los mercados. Si se convierte en eso no tiene futuro.

  2. El futuro de un sistema con muchas variables y sucesos aleatorios inesperados es impredecible. Así es la sociedad humana y la naturaleza.

    Sin embargo, existe una posibilidad de atenuar los efectos perjudiciales. El principio de precaución que se basa en la asímetría de la función de probabilidad. Según este concepto, antes de tomar una decisión se deben valorar los efectos secundarios y es preferible sustraer que añadir.

    Un ejemplo, es preferible no construir en zonas inundables (sustraer) que hacerlo y provocar víctimas y daños muy penosos y costosos. Es mejor no construir cerca de un aeropuerto para evitar que haya que planificar una nueva pista cuando no sería necesario. Y así, podríamos seguir… Lo que ocurre es que somos seres humanos y nuestra condición nos limita cuando solo vemos lo que nos agrada ver y oír. Estamos en una infancia social en la que los placeres primarios nos seducen.

    Nuestro cerebro premia el placer, el poder que favorece la supervive individual y de nuestro grupo, y el plazo corto. El control de nuestras emociones está en la comprensión de la prudencia y la empatía por la humanidad. Eso es escaso según los hechos que podemos observar en la historia.

  3. Si ha Catalunya les cosas li van pitjor,a l‘Espanya pregonada per la dreta nacionalcatolica,será la pitjor manera de resucitar els vells fantasmas de la dictadura.

  4. El futur és improbable per definició. De fet no hi res més difícil de predir que el futur. Les exercicis de prospectiva no tenen més durada que el temps que pren que el futur esdevingui present. Que ens agradi o no és independent de que ho haguessim pogut predir. El que cal és viure-ho.
    Bona sort a tothom.

    • La suerte existe, aleatoria pero ahí está. Que nos sea propicia y la sepamos aprovechar para hacer un mundo más benigno.

  5. Por lo demas es evidente que China se nos comera sin laquear, o sease a pelo.
    Ya es raro que el Sr. Foix no haya mencionado a Putin.
    Cosas del nuevo año(?)

  6. Lo del homenet y la Jessica es una historia de love poco feros.
    De cuarto de reixa como corresponde a estos tiempos y tempos.

  7. El rojo le sienta bien a Iolanda Diaz, le cuadra con su militancia en el Partido Comunista de españa, cuyo secretario general Enrique Santiago es secretario de estado para la agenda 2030 y sustituyo en su dia a Ione Belarra nombrada ministra de asuntos sociales, no confundan el ministerio con el de la señora de Pablo Iglesias de cuyo epigrafe (el del ministerio misterio) no me acuerdo.

Comentarios cerrados.