La xarxa i el cor de les tenebres

Ho deia un senador de Califòrnia fa més de cent anys: la primera víctima de la guerra és la veritat. Els que hem informat de lluny o de prop sobre guerres i conflictes arreu del món sabem perfectament que hi ha la veritat oficial, la veritat del enemic, el relat dels periodistes i, finalment, la veritat històrica que acostuma a ser interpretada i refeta sempre que apareixen noves dades que modifiquen els fets.

Imatge aèria del Pentàgon

En tot cas, la realitat avui ja no és només la oficial sinó que es nodreix i es observada des de les institucions públiques però també des de qualsevol organisme privat i també des de l’aportació d’un individu  conegut o desconegut.

Una de les precaucions principals de tots els exèrcits de tots els temps és controlar la informació amb silencis, mitges veritats, mentides i tota mena de notícies que encenguin el patriotisme o confonguin l’enemic. Homer ja ens ho explica amb detall en la guerra de Troia. La literatura sobre la propaganda en temps de guerra, els espies i traïdors que es venen i es compren, les falsedats de tota mena es prou coneguda.

El que ha passat amb les filtracions de més de 92.000 informes del Pentàgon sobre la guerra d’Afganistan des de 2002 a 2009, comporta un canvi de paradigma sobre el control de la informació en els temps moderns. Internet ha penetrat en la vida de centenars de milions d’humans que poden contribuir en canviar la realitat o bé en augmentar la confusió.

No es poden guanyar unes eleccions en les societats democràtiques sense tenir present el que passa a la xarxa. Tampoc es pot fer política, al marge del que circula per webs de tota mena. Ja no es tracta només d’una gorja profunda que escup informació anònimament a uns periodistes que la publiquen.

Ara fa 40 anys que Lyndon Johnson patí la publicació dels Papers del Pentàgon, secrets i codificats, sobre la veritat oculta de la guerra de Vietnam. Aquelles filtracions aparegudes al The New York Times en les que es demostrava que la veritat oficial no coincidia amb  la que manejava l’exèrcit comandat per McNamara des de Washington i que demostrava que la guerra tenia una cara molt lletja que faria canviar l’opinió americana sobre el conflicte.

Eren filtracions que venien del mateix Estat Major i que no podien negar-se. El que ha fet Wikileaks és un fenomen nou descodificant les entranyes secretes del Pentàgon i posar-ho a disposició de tres grans publicacions escrites, el New York Times, el Guardian i Der Spiegel, que ho han fet arribar fins a l’últim racó del planeta.

El periodisme tecnològic ha accedit als codis que guardaven els militars sobre gairebé totes les accions de guerra a Afganistan. Hi surt la veritat oficial i la veritat que es volia mantenir opaca. Hi surt tot, encara que el web  Wikileaks no ha arribat al nucli dur del Pentàgon.

Ben mirat, no ha causat gran sorpresa el que és normal en totes les guerres. Han mort molts civils a Afganistan, els talibans han aconseguit míssils terra-aire, s’ha matat a presoners i líders de la guerrilla contra les forces nord americanes i de l’OTAN sense judici ni sense contemplacions, és demostra com moltes accions aèries es decideixen i s’executen des d’una base de Nevada, s’evidencia com els serveis secrets pakistanesos tenen complicitats amb els talibans per tal d’atacar a les forces aliades.

Tot això se sabia. També és prou conegut que els exèrcits en totes les guerres cometen barbaritats i injustícies que una societat democràtica no vol saber o no vol que li expliquin  si l’objectiu és vèncer un enemic que posa en perill la seguretat dels ciutadans del país que fa la guerra.

Se sabia gairebé tot però no se’n tenia constància escrita, filmada, arrancada dels arxius oficials del Pentàgon. El fundador del web Wikileaks ha explicat el perquè d’aquesta macro filtració. Julian Assange no ha dit com ha arribat al cor de les tenebres d’una guerra que començà amb totes les aprovacions internacionals després dels atemptats de l’onze de setembre de 2001 a Nova York i que nou anys després la coalició de més de 40 països està perdent la iniciativa i la mateixa guerra.

La Gran Guerra de 1914 fou la guerra dels pobles; la de 1939-1945 fou la de les grans potències. Després vingué la guerra freda i ara estem en plena guerra de la informació en el sentit que cap exèrcit democràtic pot participar en un conflicte pensant que les accions militars poden romandre en l’opacitat.

Aquests milers de documents han desconcertat al president Obama que s’ha refugiat en el fet de que les filtracions corresponen majoritàriament al període del president Bush. Diuen que sabia uns dies abans que es publicaria aquesta empastifada de misèries de guerra que debilitarien la moral de les tropes aliades a Afganistan, un 80 per cent nord americanes. Si Obama pensava retirar-se gradualment d’Afganistan, tindrà que revisar la política de reculada del país d’Àsia Central. Tal com ho feren en tres ocasions els britànics fa dos segles, els soviètics abans de caure el seu imperi i ara els occidentals.

Les revelacions indiquen que la guerra no es guanyarà. Assenyalen la pobresa i ineficàcia de les aliances de Washington amb Pakistan i altres països tirànics i corruptes com Aràbia Saudita. Com es justifica l’ajut a un país que les seves xarxes d’intel·ligència oficials ajuden als enemics per anar en contra dels teus propis soldats?

Aquestes filtracions afebliran encara més l’aliança militar internacional que posa en perill la vida de soldats que saben que no poden guanyar als talibans afganesos. Sempre he pensat que les tropes espanyoles a Afganistan acabarien sortint amb la cua entre cames. És necessari que la ministra Carme Chacón expliqui quina es la política del seu ministeri després d’aquestes revelacions i que, per uns dies s’oblidés d’escriure articles als diaris sobre sentències, encaixos i lluites internes dintre del seu partit. Afganistan és una ratera.

Article publicat al diari Avui el 28 de juloiol de 2010

  11 comentarios por “La xarxa i el cor de les tenebres

 1. Hola Sr. Foix. La guerra es una barbaritat cruel, pero la política encara es pitjor. Perque son alguns polítics ( no tots son iguals) que ens porten a la guerra amb les seves mentides interessades. Algunes vegades es per interessos dels grups i lobies que hi están interessats. I altres vegades nomes per a guanyar les eleccions.

  • P.D. Segurament que els lobies interessats en fer la guerra per obtenir beneficis, ens manipulan la ment amb les seves grans mentides. Com va passar amb la guerra d’Irak. E inclús la guerra de l’Afganistan. I els medis els hi segueixen el joc. Perque també cauen en el parany de la manipulació mental. En realitat no aplican be el critèri i el sentit comú. Que ens diu que tot allo que ens comuniquen no es prou veritat.

 2. Las ayudas que reciben los países en guerra son una forma vergonzosa de lavar sus conciencias, ver miles de niños mutilados por las minas asistiendo a esas escuelas, sin futuro, sin alegría, los que organizan estas guerras son unos miserables, les maldigo.

  • Hay un buen fotografo, premiado en un par de ocasiones, que denuncia una y otra vez lo que sucede en las guerras.
   El Premio Nacional de Fotografía 2009, Gervasio Sánchez
   ——–
   Discurso al recibir el Premio Ortega y Gasset:
   Quiero dar las gracias a los responsables de Heraldo de Aragón, del Magazine de La Vanguardia y la Cadena Ser por respetar siempre mi trabajo como periodista y permitir que los protagonistas de mis historias, tantas veces seres humanos extraviados en los desaguaderos de la historia, tengan un espacio donde llorar y gritar.

   No quiero olvidar a las organizaciones humanitarias Intermon Oxfam, Manos Unidas y Médicos Sin Fronteras, la compañía DKV SEGUROS y a mi editor Leopoldo Blume por apoyarme sin fisuras en los últimos doce años y permitir que el proyecto Vidas Minadas al que pertenece la fotografía premiada tenga vida propia y un largo recorrido que puede durar décadas.

   Señoras y señores, aunque sólo tengo un hijo natural, Diego Sánchez, puedo decir que como Martín Luther King, el gran soñador afroamericano asesinado hace 40 años, también tengo otros cuatro hijos víctimas de las minas antipersonas: la mozambiqueña Sofia Elface Fumo, a la que ustedes han conocido junto a su hija Alia en la imagen premiada, que concentra todo el dolor de las víctimas, pero también la belleza de la vida y, sobre todo, la incansable lucha por la supervivencia y la dignidad de las víctimas, el camboyano Sokheurm Man, el bosnio Adis Smajic y la pequeña colombiana Mónica Paola Ojeda, que se quedó ciega tras ser víctima de una explosión a los ocho años.

   Sí, son mis cuatro hijos adoptivos a los que he visto al borde de la muerte, he visto llorar, gritar de dolor, crecer, enamorarse, tener hijos, llegar a la universidad. Les aseguro que no hay nada más bello en el mundo que ver a una víctima de la guerra perseguir la felicidad.

   Es verdad que la guerra funde nuestras mentes y nos roba los sueños, como se dice en la película Cuentos de la luna pálida de Kenji Mizoguchi.

   Es verdad que las armas que circulan por los campos de batalla suelen fabricarse en países desarrollados como el nuestro, que fue un gran exportador de minas en el pasado y que hoy dedica muy poco esfuerzo a la ayuda a las víctimas de la minas y al desminado.

   Es verdad que todos los gobiernos españoles desde el inicio de la transición encabezados por los presidentes Adolfo Suarez, Leopoldo Calvo Sotelo, Felipe González, José María Aznar y José Luis Rodríguez Zapatero permitieron y permiten las ventas de armas españolas a países con conflictos internos o guerras abiertas.

   Es verdad que en la anterior legislatura se ha duplicado la venta de armas españolas al mismo tiempo que el presidente incidía en su mensaje contra la guerra y que hoy fabriquemos cuatro tipos distintos de bombas de racimo cuyo comportamiento en el terreno es similar al de las minas antipersonas.

   Es verdad que me siento escandalizado cada vez que me topo con armas españolas en los olvidados campos de batalla del tercer mundo y que me avergüenzo de mis representantes políticos.

   Pero como Martin Luther King me quiero negar a creer que el banco de la justicia está en quiebra, y como él, yo también tengo un sueño: que, por fin, un presidente de un gobierno español tenga las agallas suficientes para poner fin al silencioso mercadeo de armas que convierte a nuestro país, nos guste o no, en un exportador de la muerte”
   ———————-
   -Gervasio Sánchez recogió ayer el premio Proyecto Hombre a la Solidaridad, que se le concede “por haber llevado su compromiso hasta las últimas consecuencias”.
   No soy un periodista solidario, ni comprometido, ni valiente, ni excelente. Si el periodismo no es comprometido, ¿qué es?”.
   http://blogs.heraldo.es/gervasiosanchez/?p=807

 3. ..siguiendo con la pelicula “traiciones e inmoralidades son el precio que hay que pagar para llegar al poder y “hacer el bien”.

  …”hacer el bien” …si lo hace Usa, con mesura, se puede soportar, pero despues se apunto tambien la ex-URSS, despues se apuntaron los paises islamicos, y ahora se apunta China…con su low cost..Este es el verdadero problema todos se apuntan a ser “los salvadores” y si hay negocio mejor que mejor…

  …como dice el sr.Foix cada dia es mas dificil controlar o enmascarar la información…y precisamente esta es la clave que puede mejorar a la humanidad, hay esperanzas de que la proxima generación si esta mejor informada, no permita tales abusos y excesos vendidos como necesarios para “el bien comun” sin importar mucho los efectos colaterales (vidas humanas)

  como dicen los expertos:

  -El tema es la justicia distributiva entre las mayorías populares y los espacios de trasformación.
  -El tema central es la sociedad civil y su gobernanza

  ……Pero sigue faltando lo de siempre, buenas instituciones supranacionales que esten por encima de los intereses de los paises o de las grandes corporaciones (sean militares o financieras)

 4. Sr.Foix: Afganistán és una ratera i nosaltres som uns ratolins més dins la ratera. Crec que la pau és normalment al pròleg o a l’epíleg de las guerras, per tot això, l’antítesi de la guerra no és mai la pau, sinó la poesia, les paraules, les persones, la poesia es coincidir i compartir amb l´altre tote mena de sentiments, tot al contrari que la guerra.

  • No se si viste esta pelicula…El Juego de Poder -Charlie Wilson’s War- del 2007, sobre los vericuetos de la política, las partidas destinadas a la guerra…
   el congresita Wilson, consigue, al aumentar repetidas veces la partida monetaria destinada a la zona en conflicto, armas de origen soviético de los enfrentados israelíes y árabes para así derribar a los helicópteros soviéticos, punto clave para que el ejército afgano logra derrotar finalmente al poderoso ejército soviético .
   Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), indica en la pelicula “no bastan las buenas intenciones para ayudar a otros pueblos, sino que —esta ayuda debe ser constante y permanente—, lo que no ocurre en esta ocasión, pues, después de haber gastado cientos de millones de dólares en la guerra, el Congreso de los Estados Unidos –le niega a Wilson— un único millón de dólares para –construir escuelas en la devastada Afganistán—, donde casi la mitad de la población sobreviviente de la guerra es menor de edad, fácilmente influenciable por los fanáticos religiosos”

   • Y lo peor Ramón es que si por casualidad se aprueba destinar un millón de dólares para escuelas, el listo de turno se quedará con el noventa por ciento y con suerte los niños verán una pizarra de segunda mano…las tizas vendrán con la siguiente donación.

    • Bartolomé, no es el noventa por ciento, es el noventa y nueva por ciento lo que se quedan y no llega a su destino.

     • Hasta que no se ponga orden en el mundo…seria mejor aquello de “paren que me bajo”…y a estas alturas no me fio de ni de politicos (con grandes discursos engañabobos) ni de grandes corporaciones (si no son empresas de responsabilidad social) me fio de la sociedad civil que un dia pondra encima la mesa lo que hay que poner y reorganizara el mundo con nuevas instituciones mas equitativas y trasparantes. Esta es mi esperanza para la siguientes generaciones.
      (ilusoo ingenuo… quizas si…)

Comentarios cerrados.