Rússia ferida, Europa distreta, Obama corrent pels passadissos de la Casa Blanca

Hi ha moments en la història dels pobles que l’inesperat pot esdevenir una realitat. Mai ningú preveu les guerres tal com després es plantegen i es lliuren de manera absurda. La guerra és sempre l’últim pas per resoldre un conflicte.

El passat està farcit de guerres que semblaven impossibles, que fossin tan llargues i que causessin tants morts. I, malgrat tot, les guerres ens visiten amb la dalla de la mort amb més freqüència de l’esperada.

Ningú espera avui que el conflicte d’Ucraïna s’estengui en un conflicte europeu. No ho crec. Però no cal descartar cap possibilitat. Els polítics de tots els temps saben perfectament el que no han de fer i malgrat tot ho fan. Així ha estat des de la Grècia antiga fins al dia d’avui.

Rússia està ferida. Europa està distreta. Estats Units té un president que fa footing per la Casa Blanca i que rebaixa la despesa en defensa a nivells de fa setanta anys. És un moment d’inestabilitat global. En bona part, degut a les innovacions, a les ciències, a la tecnologia que ha canviat la vida de centenars de milions de persones arreu del planeta.

Sembla, seguin els cicles de la història, com si el món necessités una gran confrontació. Han canviat els paràmetres personals, polítics, morals i econòmics. Això no pot quedar així. És en aquestes circumstàncies quan el món desplega tota la seva improvisada superficialitat i és llença per camins absurds, inútils i estèrils.

Ucraïna pot ser el pretext. O un altre que en vingui més endavant. Rússia és forta i té ànim de revenga per recuperar el que Gorbachev i Putin van abandonar deixant les fronteres russes molt més encongides, més russes, més limitades. Malgrat tot, Rússia és el gran país del món en termes de territorialitat i riquesa natural.

No sé com serà la intervenció russa a Ucraïna. Pot ser que només es quedi Crimea o potser que s’atreveixi a controlar directament Kiev a les mateixes barbes d’Europa. Tot és possible en les pròximes hores, dies i setmanes. El conflicte a la frontera entre Europa i l’Est, l’eterna Rússia i la seva extensa i compacta massa crítica, està en moments de confrontació i violència.

  7 comentarios por “Rússia ferida, Europa distreta, Obama corrent pels passadissos de la Casa Blanca

 1. putin fa proves un pols si li surt mitg be por repetir “BARALLEU-VOS QYE JA VING” de moment no té pro força peró cal actuirar de pressa no donar-li temps (cOM hALIFAX hITLER) a armarse fins a les nts

 2. Sr. Foix: Penso que la cobdícia i la corrupció acaban generan desequilibris econòmics, pèrdues de milions de llocs de treball, pèrdues de cotitzans, consumidors, desemparo i misèria.

  I tot plegat ens va portant cap al desafecte, la indignació, la irritació, l’enfrontament i la guerra.

  Aon i cau de cuatre potes la seguent i nove e inexperta generació que goberna.

  La generació dels actuals gobernans de nacions grans, importants e influents del mon actual, es molt evident que no han viscut pas durant la 2ª guerra mundial. Durant la cual varen morir mes de 50.000.000 de persones.

  Els que la varen viure son la generació anterior a l’actual i els que ens varen crear la Europa del Mercat Comu. Amb la idea de evitar els enfrontaments i les guerres per sempre.

  Ara veurem que fan i aon ens condueixen els seus descendents, que ara per ara son inexperts i que no han passat ó viscut cap guerra.

  Aon es passa fam, sofriment, sang, llágrimes i mortaldad.

  Vull creure que aquesta vegada no pasará el mateix. I el que segurament ho evitarà serà el propi Putin.

  • P.D. Russia no te cap necessitat de fer guerres, perquè poseix la mes gran cuantitat de materies primes básicas i de combustibles del mon actual.

   Un altre cose sería, la situació geo-estratègica, marítima i comercial de suministres de gas i petroli que ens interesa a tots. I a Russia principalment i bàsicament.

   Aixo si que ens podria portar a una guerra d’interessos.

 3. Siguiendo la secuencia del titular del articulo de nuestro anfitrion, les dire que pienso que Rusia ya no se siente herida, pero si que tiene memoria al tiempo que conoce la debilidad de los otros.
  Siguiendo: Una debilidad es esta Europa que el Sr. Foix tilda de distraida y por fin tenemos efectivamente al Premio Nobel de la Paz 2009 haciendo footing ya como una sombra de lo que parecia iba a ser.
  Terreno abonado para la astucia de Putin, que es el mas listo de todos.
  No pasara nada grave en plan global. Tristemente pasara lo de siempre, pagaran los mismos, los asesinados, los desplazados y los que quedaran sumidos en la miseria seran la buena gente que ademas dividida se peleara con el que aun ayer era su amigo o su vecino por cuestiones atavicas debidamente alimentadas por la mala gente que hoy por hoy sigue mandando.

 4. Sr Foix: Ucraïna té mala peca al teler. L’ambició de poder del líder rus és molt forta i Europa ja té prou feina amb els problemes propis.Ho pagaran els de sempre, la gent del carrer…mentrestant, els manaires seguiran ben arrepapats a les seves cadires tot mirant-s’ho de lluny, com sempre..

 5. Sr.Foix: hemos estado jugando con fuego, nos pensabamos que los jueguecitos de las guerras económicas que habiamos propiciado, se quedarían en un mero pim pam pum entre los mercados y los mercaderes, pero ahora vemos que no es así, que todo puede desbocarse y descontrolarse en función de que topemos con el descerebrado de turno que no quiera reconocer su derrota y esté dispuesto a ganar por las malas el jueguecito de mercaderes que ha perdido por las buenas…estamos en manos de gente peligrosa e ignorante…

Comentarios cerrados.