Memòries d’un rodamon

Amb Josep Maria Lloveras en la presentació del llibre de les seves memòries. A la llibrería +Bernat del carrer Londres.

Dimarts ens reunírem un centenar de persones per a la presentació d’un llibre d’un barceloní que no ha tingut por de canviar de feina ni de sou ni de ciutat o continent. Ha treballat a la maquinària política y burocràtica de la Unió Europea servint com a ambaixador a la caòtica República Centreafricana i en la nacionalista Sèrbia després de la nefasta era de Milosevic.

Josep Maria Lloveras ha escrit unes memòries amb una sinceritat infreqüent. Diu el que pensa encara que no sigui políticament correcte. És un home lliure, potser una de les espècies en extinció en una societat en la qual, des de polítics fins a periodistes passant per banquers i artistes, estem massa sotmesos a les frivolitats canviants dels relats oficials, que actuen avui amb gran eficàcia des de la complexa àgora de les xarxes socials.

A Hacia el corazón de Europa. Memorias diplomáticas, Lloveras es mou per una curiositat immensa i per un intent de fer-se càrrec de situacions imprevistes i complexes. Va ser ell qui estant de delegat de Banca Catalana a Londres, el 1974, em va suggerir que fora a Cork, Irlanda, on Jordi Pujol feia una conferència. Lloveras va servir com a delegat de Banca Catalana també a Nova York i París. Va ser un banc, diu, que va néixer amb finalitat política i va ser la política el que el va matar. Tracta sempre bé les persones, però d’aquella experiència dedueix que “els catalans estem acostumats a causes perdudes i Pujol va saber vendre la catàstrofe com una cosa aliena a ell i un atac a tots els ca­talans”.

És un rodamon que ha viscut establement a més de 25 domicilis d’Europa, l’ Àfrica i Amèrica. Aterra a la Unió Europea i acaba sent ambaixador al cor de les tenebres africanes i al vesper balcànic. No actua com un alt funcionari tecnòcrata, sinó com un humanista curiós que intenta entendre les convulses terres que trepitja. Desmitifica el món funcionarial de Brussel·les i, alhora, defensa la UE com a pedra angular de la pau, la seguretat, la llibertat i el progrés.

És lícit preguntar-se per què el país no sap aprofitar millor tants ciutadans competents, oberts i cosmopolites com Lloveras, que, sense militar en cap partit, tenen una certa idea del que cal fer en la vida pú­blica.

Publicat a La Vanguardia el 24 de novembre de 2023

  4 comentarios por “Memòries d’un rodamon

 1. Be, ja coneixem la esencia de l´Anmistia pel proces. Es com deixá embarazada a la novia.
  Estem fotuts.
  Com sempre.

 2. La unidad de España se acordio t realizo, cuando la época de los reyes catolicos.

  Se respetaban los fueros, las costunbre y el idioma de cada nacion que formaba la unidad de España.

  Pero esta unidad de naciones, la rompiò el rey Borbon, Felipe V, a partur del año 1714, con su decreto de nueva planta y prohibiT los fueros al reino de Aragon- Cataluña, y Euscadi-Pais Basco.

  Prohiviendoles de paso el uso oficial de su propio idioma.

  Es la verdad de la historia contra una parte de la España unida.

 3. Dons per aixó mateix. perque no milita a cap partit i per tant no estará sot mes a cap disciplina. Fore beneficios pel pais pero no intersa als partits polítics.

 4. Hola Lluis,
  Llegeixo en relacio al Sr Lloveres tot dinant despres de assistir a la presentacio del llibre “Testigo de un tiempo incierto”, del Javier Solana, presentat per ell mateix.
  Reconec que pensaba el mateix que tu dius en l’ultim parraf del teu escrit…
  Molta sabiduria i experiencia mal aprofitada.
  Bon cap de setmana
  Brunet de Bellmunt

Comentarios cerrados.