El futur no està escrit enlloc

Conservar viva la memòria del passat no ens porta necessàriament a demanar una reparació pels danys soferts sinó a estar preparat per a les situacions noves que es plantegen que són anàlogues a vivències ja viscudes. El passat mai està mort i ni tan sols està passat, deia William Faulkner, l’escriptor que narrà els sentiments dels sudistes nord-americans que perderen la guerra civil davant dels unionistes comandats per Abraham Lincoln.

The deplorable history of the catalans

Recordo un viatge amb autobús per les carreteres de Nova Orleans a Jackson (Mississipí) ja fa una pila d’anys, quan comentava a una senyora que seia el meu costat el mal estat de les carreteres. Em respongué: “No oblidi que vàrem perdre la guerra civil”. Havien passat més de cent anys i aquella dona tenia clar que els seus avantpassats perderen la guerra.

He llegit aquests dies el llibre de Joaquim Albareda Salvadó, La Guerra de Sucesión de España (1700-1714), una nova aportació, documentada i honesta, a la primera gran guerra civil europea arran de la successió a la corona hispànica a la mort de Carles II, l’últim monarca de la dinastia de la Casa d’Àustria. Es calcula que moriren més d’un milió de persones per accions de guerra i malalties en una lluita que durà 14 anys i que es pot dir que va acabar amb la caiguda de Barcelona l’onze de setembre de 1714 i la de Cardona uns dies més tard.

Albareda fa esment a tants treballs que s’han publicat sobre aquell conflicte, des del de Henry Kamen fins a les aportacions d’Ernest Lluch, que havia encetat una línia de publicacions sobre els austriacistes vençuts. És un llibre recomanable per entendre com els conflictes polítics peninsulars i les relacions entre Catalunya i Espanya no són un problema de fa quatre dies.

Estem davant d’un pols de forces entre l’Imperi Austríac, Anglaterra i les Províncies Unides contra la França de Lluís XIV i el seu nét Felip d’Anjou, sense altres aliats que l’elector de Munic i l’arquebisbe de Colònia. El pretext d’aquell llarg conflicte fou la successió espanyola però també estava en joc si l’hegemonia europea estaria a Londres, a París o a Viena. I si el comerç amb Amèrica estaria en mans d’Anglaterra o de França.

Fou, per tant, una guerra civil europea en què els catalans sortiren més perjudicats que cap altre poble del continent pel fet que tot i lluitar al costat dels aliats foren abandonats pel pretendent Carles per Anglaterra i es quedaren en mans del model absolutista borbònic que acabà amb les institucions catalanes i aragoneses imposant el Decret de Nova Planta que pretenia un estat unitari i centralitzat.

La complexitat d’una guerra tan llarga i tan complexa l’explica Albareda amb tots els matisos i dades noves que aporta. L’arxiduc Carles va arribar a entrar tres vegades a Madrid i tot feia pensar que la guerra estava guanyada. El pretendent a la Corona austríaca passava llargues temporades a Barcelona i tenia una cort de polítics, militars i diplomàtics que l’assistien per ajudar-lo a conquerir la Corona espanyola.

Anglaterra i Àustria respectaven en principi la pluralitat política i institucional de les terres peninsulars, mentre que França volia imposar la uniformitat com a concepte de modernitat. La sort es torçà quan l’arxiduc Carles heretà la Corona austríaca i quan Anglaterra canviava de dinastia amb l’arribada del rei de la casa de Hannover i la victòria dels conservadors al Parlament britànic.

El nou emperador a Viena es desentengué progressivament dels seus interessos peninsulars i els anglesos no volien lluitar més en una guerra que els costava molts morts i moltes pèrdues de recursos. La guerra, finalment, es decantà a favor de Felip V, subordinat a França malgrat els malentesos amb el seu avi Lluís XIV. El comandament únic borbònic s’imposà al desordre dels exèrcits aliats, que acabaren depenent de la voluntat política anglesa, que va promoure un pacte amb França per acabar la guerra a fi i efecte de beneficiar-se dels interessos que es plasmarien en el Tractat d’Utrecht i en nous pactes que es signaren posteriorment.

En primer lloc en resultaren beneficiats els britànics, que saberen administrar els fils del conflicte, del qual finalment resultaren els àrbitres. Anglaterra havia faltat a la seva paraula no defensant els seus aliats de la Corona d’Aragó, principalment als catalans que resistiren fins a l’últim moment la causa austriacista i les seves institucions pròpies. En aquell any 1714 es publicà a Londres The Deplorable History of the Catalans, des dels temps de les lluites armades fins a la seva claudicació davant les forces borbòniques que prescindirien de tota singularitat dels catalans, des de la llengua fins a les institucions.

Recorda Albareda com, després de més de dos segles, el significat de la derrota austriacista de 1714 no va passar desapercebut per a Manuel Azaña, quan sent president del govern l’any 1932 i en ple debat de l’Estatut de la República, era conscient de les conseqüències que per a Espanya va tenir la Guerra de Successió que va obrir el camí al triomf de l’absolutisme. Deia Azaña que “l’últim estat peninsular procedent de l’antiga monarquia catòlica que va sucumbir al pes de la Corona despòtica i absolutista fou Catalunya i que el defensor de les llibertats catalanes va poder dir, amb raó, que ell era l’últim defensor de les llibertats espanyoles”.

Catalunya va ser vençuda. I aquella derrota encara perdura si es tenen en compte les grans dificultats per trobar un encaix amb l’Espanya de tres segles després. Però no tots els catalans estaven al bàndol dels perdedors. Molts vençuts emigraren però n’hi hagué d’altres que acceptaren la nova realitat intentant conviure amb els territoris peninsulars. I així fins avui. El futur? El futur no està escrit enlloc. Però no es pot perdre de vista el passat.

  15 comentarios por “El futur no està escrit enlloc

 1. El ataque especulativo angloamericano , de la City y Wall Street , contra el euro hace unas semanas parece haber fracasado , si hubiesen conseguido romper el euro la UE estaria acabada y el dolar volveria a tener un gran futuro , pero el euro resiste , la UE continua ,aunque llena de problemas , con un Estado de Bienestar a desmantelar ,y con una idiota de la Merkel que se sumò a los anglos en su campaña de desprestigio de la Europa del Sur , parte vital de la UE .

  El dolar ve el abismo ante si , los tiempos imperiales pasaran ,
  o ¿ montaran una buena guerra como huida hacia delante ??

 2. El futur no està escrit. Pero ja el podem preveure. Si tenim en compte que 1 de cada 4 joves està en el atur. I que no estudia res ni es prepara per a aprendre cap ofici.

  Aquesta es la societat nostre d’ara i que representa el futur. A fracasat l’ensenyança actual dels joves.

  Sería millor tornar a la figura del aprenent/a jovenet/a. Que no pas fer venir estrangers per ocupar els llocs de trevall.

  El nostre futur son els joves nois i noies. Ells l’escriuran.

 3. El entorno del secretario general del PSM, Tomás Gómez, da por seguro que éste mantendrá su candidatura a la Presidencia de la Comunidad de Madrid, pese a la multitud de informaciones que dan por hecho que el presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, prefiere ahora a la ministra de Sanidad, Trinidad Jiménez, para ser la candidata a las elecciones de 2011.

  En su círculo, todos coinciden en que lo que está ocurriendo es “muy injusto” y “poco democrático” porque se está intentando conseguir apartar a Gómez a través de la “dedocracia”. Aseguran que parte de la organización siente la tromba de informaciones de los últimos meses “como un ataque” y un “intento de pasarse por el arco del triunfo a la militancia”.

  Diferentes fuentes del entorno de Gómez consultadas por Europa Press, que subrayan que la decisión final sólo dependerá de él, confían en que el ex alcalde de Parla cumplirá su palabra de que presentará en todo caso su candidatura, pues ése ha sido su compromiso en los últimos tres años. “Si Tomás mantiene su posición, que es la más noble, la más ética, vamos a ser muchos los que estemos con él. Detrás de las sonrisas tiene que haber principios, y vamos a mantener los principios, nos cueste lo que nos cueste”, señala un histórico socialista madrileño.

 4. Sanidad tira 42 millones de euros a la basura
  Redacción | Publicado el 11 Agosto, 2010 | 12 Comentarios

  Tras la declaración de pandemia por parte de la Organización Mundial de la Salud (OMS) de la Gripe A, España compró en julio de 2009 13 millones de vacunas, cantidad suficiente para proteger entre el 30-40% de la población española.

  Que los paguen la Trini de su bolsillo , y tambien los catedraticos de Microbiologia.

 5. Hola Sr. Foix. Es veritat que el futur no está escrit. Pero es responsabil-litat nostre fer que sigui un futur ple d’esperança i benestar. Molt a pesar dels egoistas i covards. Ens en sortirem. Encara que no será pas gens facil. Segurament passaran moltes coses i molt de sufriment i molt de sacrificis.

  I com diu BartoloméC ” Catalunya no tindrà futur en tant en quant malbaratem el temps present en sumià truites “.

  I alguns sumiant truites pensant en la …..
  ! Ja m’enteneu ¡

  • P.D. Catalunya es una terra de pas i tambe el gresol on s’hi fonen la molte gent procedent, actualment, de molt diferentes civilitzacions.

   La nostre llengua catalana, el llati vulgar parlat per els romans del carrer, de la Roma imperial, ens indica que som una nació. Sense estat, es clar.

   La nostre força es la nostre ment molt creativa e innovadora. El que ens uneix es la llengua.

   Pero el que ens afebleix es la nostre individual-litat. I el fet que no estiguem pas units.

   En la resta d’Espanya sempre estan units per anar en contre de Catalunya i dels catalans. Els hi es molt facil. En cambi nosaltres no estem ni actuem units per contrarrestar aquest sentiment espanyol. Perque no tenim cap sentiment contre d’Espanya.

   Resum: La nostre força es la nostre ment creativa. El que ens uneix es la nostre llengua catalana. El que ens afebleix es el no actuar units totalment per conseguir un objectiu comú.

   Que no es pas la independencia. Si no el esser respectats totalment i econòmicament per la resta d’Espanyols.

   Penso que aixo es el que ens indica BartoloméC. cuan ens diu que no malbaratem el temps present en sumià truites.

   I que ens deixin fer i actuar lliurement sense travers burocràtiques ò egoistes. Perque ells tambe en sortiran beneficiats. Com sempre.

   Aquest es el nostre futur, el de Catalunya i el d’Espanya.

   • Albert, Facebook ha llegado a los cuatrocientos millones de usuarios, si fuera un país sería el tercero más poblado, el mundo avanza y evoluciona, los paises que así lo entienden son los punteros, pero mientras tanto en Catalunya seguimos pensando en el septiembre de 1714, cuando el Duque de Berwick dió la Orden de desarmar a la población civil catalana y establecía entre otras lindezas que los cuchillos de cocina debían estar atados con cadenas, un país que quiere tener futuro no se puede permitir trescientos años de recordar tristemente su pasado cada vez que corta fuet con el cuchillo de la cocina…

 6. Pasado, s. Pequeña fracción de la eternidad de la que tenemos un leve y lamentable conocimiento. Una línea móvil llamada Presente lo separa de un período imaginario llamado Futuro. Estas dos grandes porciones de la Eternidad una de las cuales borra continuamente a la otra, son eternamente distintas. Una está oscurecida por la pena y el desengaño, la otra iluminada por la prosperidad y la alegría. El Pasado es la región de los sollozos, el Futuro, el reino del canto. En uno se acurruca la Memoria, vestida con un sayal, la cabeza cubierta de ceniza, musitando plegarias penitenciales; en la luz solar del otro vuela la Esperanza llamándonos a los templos del éxito y los pabellones del placer. Sin embargo, el Pasado es el Futuro de ayer, el Futuro es el Pasado de mañana. Son una misma cosa: el conocimiento y el sueño.

  ……….

  Presente, s. Parte de la eternidad que separa el dominio del desengaño del reino de la esperanza.

  ………..

  Futuro, s. Época en que nuestros asuntos prosperan, nuestros amigos son leales y nuestra felicidad está asegurada.

  Ambrose Bierce.

  Es mi diccionario preferido :http://www.ciudadseva.com/textos/otros/dicdia01.htm

   • Los sueños son importantes pero también son personales , los sueños colectivos son una locura o una estafa.

    Yo tenia una idea de cataluña independiente muy buena pero creo que no se puede llevar a termino, así que he dimitido como ciudadano la dimisión consiste en no preocuparme por los temas político sociales , votar hace un montón de elecciones que ya no lo hacia.

 7. Una reflexión sobre Zapatero de Javier Lillo.

  Observo cómo los últimos discursos de Rodríguez Zapatero tienen un carácter marcadamente hostil y autoritario. La energía de sus movimientos le delatan: el dedo índice señalador, las palmas de las manos mirando al suelo, la mirada dura y el gesto adusto y su volumen de voz –que roza y, en ocasiones, llega al grito– acompañan estas maneras. Los interminables silencios que emplea añaden un componente de transcendencia. Cuando levanta las manos abiertas con las palmas hacia el suelo nos muestra su autoridad, su poder. Con la mano abierta o cerrado el puño con mayor dureza, sube y baja el brazo en verticalidad con una pretensión impositiva. Para dirigirse a sus opositores, el gesto de señalar con el dedo índice le sirve para añadir un componente acusador y hostil. Junta las manos entrelazando los dedos cuando nos habla de temas que le producen cierta frustración o inseguridad y conforma una unión de las yemas de los dedos cuando dogmatiza y nos habla sobre algo irrefutable envuelto en un halo de superioridad. Todas estas formas le sirven perfectamente para conseguir su objetivo en el baño de masas. Utiliza un gesto de afirmación compulsivo y repetitivo cuando busca apoyo visual. Por último quiero mencionar su forma de caminar, con la cabeza avanzada sobre los hombros y el encorvamiento vertebral que, en conjunto, transmiten incertidumbre e inseguridad.
  Javier Lillo.

 8. MÁS NOTICIAS DE Economía

  así lo asegura el prestigioso diario británico
  La burocracia ensombrece el futuro de Cataluña, según el “Financial Times”

  El diario británico define a la región española como una joya de la corona por su fortaleza pero dice que el exceso de trámites, la falta de inversión y un mercado laboral rigido choca con la competitividad de las empresas.

  Cataluña es una joya imperfecta de España

  El diario británico ‘Financial Times’ ha dedicado un cuadernillo a Cataluña en que la definió como “una joya en la corona” por su fortaleza industrial, su base exportadora y su contribución al PIB español, que alcanza el 19% , aunque constató que es una joya “imperfecta” por el exceso de burocracia con la que chocan las empresas, un mercado laboral demasiado rígido y falta de inversión en I D i para garantizar la competitividad de sus empresas.

  El suplemento recoge la visión de expertos economistas, empresarios y del conseller de Economía, Antoni Castells, que coinciden en que Cataluña, pese a no haber escapado de la crisis, está “como nadie en la región mediterránea” para beneficiarse de la recuperación económica que parece asomar en Europa.

  Víctima de la recesión española y europea

  El artículo constata que Cataluña ha sido víctima no sólo de la crisis inmobiliaria que desató la caída de la economía española, sino también de la recesión en economías europeas como la alemana, a la que se dirige un importante volumen de sus exportaciones. “Todos los indicadores muestran que lo peor ha pasado”, señala Castells, y destaca que la fortaleza del tejido empresarial ha llevado a competir con las regiones industriales más potentes del continente -Bavaria, Lombargia, Rhône-Alpes- e incluso a superarlas en algunos casos.

  El presidente de la patronal Fomento del Trabajo, Joan Rosell, se muestra algo más cauto, asegurando que la comparación con 2009 no es todavía la confirmación de la recuperación, ya que fue un año “desastroso”.

  El artículo se hace eco del “acuerdo” entre economistas y empresarios en que Cataluña y España necesitan una flexibilización de su mercado laboral, así como una apuesta más decidida por la inversión en I D i para conseguir productos de más valor añadido. Pese a estas debilidades y otras trabas como el exceso de burocracia, constata que la región sigue siendo atractiva. Entre los gigantes, cita a La Caixa, y recuerda que Cataluña acoge a más de 3.300 multinacionales, como la química Basf. Tampoco olvida a empresas familiares catalanas que han logrado convertirse en corporaciones mundiales, como Roca.

  Exceso de ruido político y burocracia

  Citando a un experto, el diario recoge una crítica al excesivo “ruido” político, marcado por un creciente debate soberanista en Cataluña, que “despista” al Govern de temas más importantes, como la mejora del nivel de formación de los catalanes.

  Asimismo, apunta a que las políticas nacionalistas en defensa del catalán y de una mayor autonomía generan cargas burocráticas a las empresas y elevados costes. Castells considera que es “profundamente falso e injusto” culpar a las autonomías de estas cargas. Añade que la contribución de las CCAA al déficit público representa el 2% sobre el 11% total del Estado.

  No le interesa independizarse

  El periódico recoge un estudio de IESE que alerta de que independizarse restaría peso a Cataluña como ‘hub’ comercial e importador, ya que su actividad es muy intensa con otras zonas de España.

  El artículo presta especial atención a la situación financiera en Catalunya, y asegura que, como en toda España, 2010 empezó con una “dolorosa resaca financiera”. Según el director general de La Caixa, Juan Maria Nin, la liquidez de la que se benefició España desde finales de los 90 influyó mucho en la “burbuja” que originó la crisis. No obstante, el periódico defiende que la “estricta” regulación y vigilancia por parte del Banco de España contribuyó a ahorrarse la crisis de las ‘subprimes’ estadounidenses.

  Nin apuntó a que las empresas catalanas se enfrentan a un problema de tamaño. Dijo que el reto para estas industrias es conseguir un tamaño -a través de fusiones si es necesario- que les permita competir a nivel global.

  El presidente del Banco Sabadell, Josep Oliu, constata que los emprendeores catalanes todavía son cautos para iniciar sus proyectos, y aseguró que, mientras la gente se queja de falta de concesión de créditos, los bancos lamentan la falta de demanda de estos. El cuadernillo también alude a las infraetructuras, y recoge las demandas empresariales de mejorar las conexiones ferroviarias con Francia e incrementar el peso del Aeropuerto de El Prat para convertirlo en un verdadero ‘hub’ internacional, entre otras asignaturas pendientes.

 9. Sr.Foix: El futur es molt democratic, ens arriba a tots a la mateixa velocitat, al mateix temps, però el futur es un somny que cal treballar cada día, els que pensan que qualsevol temps passat es millor s´equivoquen, Catalunya no tindrà futur en tant en quant malbaratem el temps present en sumià truites.

Comentarios cerrados.