Tecnologia i pagesia

Les queixes de la pagesia manifestades  en tractorades no es decideixen als governs locals sinó en l’ambit global i fora del control demcràtic

El futur dels problemes locals es decideix cada cop més en àmbits globals que escapen al control de les institucions democràtiques. La tendència ja la va dibuixar el pensador Zygmunt Bauman en establir la diferència entre ciutadans i consumidors que veuen retallades les seves opcions de compra o de fer negocis degut a les polítiques de grans empreses que pensen globalment i, alhora, no estan sotmeses a les legislacions locals o nacionals.

Dues mostres d’aquesta indefensió ciutadana davant les regles imposades pels més forts les hem vist en la suspensió de Mobile World Congress a Barcelona i les dures negociacions en l’aprovació dels pressupostos de la Unió Europea per als pròxims set anys. En els dos casos en surten perjudicades centenars de milers de persones que perden oportunitats, ingressos i feina per decisions preses per polítiques d’àmbit global.

La suspensió del congrés de Barcelona va tenir una causa molt concreta que naixia unes setmanes abans en la vasta província xinesa de Hubei, on el coronavirus estava fent estralls en la salut d’un territori de més de quaranta milions d’habitants. La contaminació del virus escampà la por a la resta de la Xina i creà una alarma global amb casos aïllats de símptomes del contagi en punts molt concrets i en molt poques persones de la resta d’Àsia i també a Europa.

Els efectes del coronavirus no es poden desvincular de la guerra comercial entre els Estats Units de Donald Trump i la Xina de Xi Ping, que pugnen per l’hegemonia tecnològica del segle XXI. Unes quantes empreses començaren a donar-se de baixa del MWC amb el pretext comprensible de no posar els seus treballadors i executius en risc de contraure el virus de procedència xinesa.

Els organitzadors de la trobada internacional més important de les noves tecnologies resistiren fins que les grans multinacionals nord-americanes anunciaren que tampoc vindrien a Barcelona. Curiosament, cap empresa xinesa va renunciar a participar-hi. Ningú pot demostrar que el perill de la propagació de l’epidèmia a Barcelona era real. Altres congressos i fires es celebren i se celebraran arreu del món en els propers temps.

El pretext de la suspensió del Mobile World Congress fou el coronavirus xinès però el marc era la pugna tecnològica i comercial entre els Estats Units i Xina.

Una interpretació possible d’aquesta anul·lació del congrés és que les empreses americanes i possiblement també el govern de Washington no volien trobar-se una competència xinesa cada cop més desenvolupada i a punt d’exportar i compartir el G-5 de la marca Huawei a Europa i al món occidental. El fet que un alt càrrec de l’administració Trump, Robert Strayer, subsecretari d’estat adjunt per la comunicació internacional i la cibercomunicació, es presentés dijous a Madrid amenaçant Espanya que no compartiria dades d’intel·ligència si utilitzava Huawei per al desenvolupament del G-5, mostra fins a quin punt el coronavirus fou una excusa inesperada perquè el congrés s’hagués de suspendre. La pregunta és si es podrà compartir les tecnologies xineses i les nord-americanes mentre duri la guerra comercial per decidir qui té l’hegemonia de les tecnologies al món. Avui, sens dubte, són els nord-americans els amos però ja no són imprescindibles.

L’altre tema que afecta molts ciutadans europeus és la confecció dels pressupostos de la UE que s’estan debatent a Brussel·les per als pròxims set anys. El Brexit tindrà un fort impacte en la distribució pressupostària europea perquè Gran Bretanya era una potència econòmica a Europa. És normal que els pressupostos estiguin embussats dies i setmanes per compatibilitzar els interessos de 27 països membres. Els comptes dels propers set anys posen especialment èmfasi en la transformació ecològica, la revolució digital i la seguretat. El progrés polític i econòmic està marcat per aquests eixos. La gran perjudicada d’aquesta nova orientació és la política agrària comuna que defensa França, Espanya, Itàlia i Grècia, que han estat els grans beneficiats dels fons europeus per mantenir viva l’agricultura. La posició de sortida és que els fons per a l’agricultura podrien rebaixar-se en un 14%.

Els pagesos catalans i els d’altres indrets de l’Estat ja són un dels més forts maldecaps del govern de Pedro Sánchez, que ha rebutjat amb contundència el primer esborrany de pressupostos. Les tractorades que contínuament estan manifestant-se en les zones agrícoles no són una reivindicació per aconseguir millores salarials o tractes preferents. Són protestes per la supervivència del primer sector, que va abandonant el camp de forma gradual i constant, i crea territoris buits on els que s’hi quedin poden passar a ser ciutadans de segona. És incomprensible que els preus dels productes agrícoles siguin més barats avui que fa trenta anys. El problema d’un país amuntegat demogràficament a les grans ciutats té el perill de malmetre el seu llegat històric i cultural que clava les seves arrels a la terra que no pot quedar buidada i abandonada.

Publicat a El Punt Avui el 23 de febrer de 2020

18 comentarios

  18 comments for “Tecnologia i pagesia

 1. Albert Peris
  26/02/2020 at 08:46

  Sr. Foix : » Tecnología i pagesía » … Fa varios días que estic meditant sobre la dramática realitat en que viu el camp, la producció agrícola i els pagesos , que es dediquen a la producció agrícola, com un medi de guanyarse la vida, honradament.

  Pero hem pregunto : Varem entrar fa anys, en el mercat Comu Europeu, de moneda única, l’Euro. Fins aqui tot molt be. Doncs semblava a simple vista que els estats que en forman part, s’abastarien a si mateixos, en tot i per a tot.

  Doncs era una utopía i una ilusió mental i mágica, que ens la varem creure de bona fe. Semblant a cuan eram infants i els nostres pares, ens deian que els Reis Mags d’Orient, ens portaben els juguets, que voliem.

  Resumin : Varem entrar en el Mercat Comu Europeu a travers de la Unió Europea. Semblava que ens abastariem a nosaltres mateixos i a si mateixos amb els nostres productes agricoles, textils, fabricats, tecnologics, económics, financiers, ect.ect.

  Pero varem oblidanse dels elements codiciosos i la seva corruptosis endémica contagiada a dintre de tots els sistemas de gobern de tots els estats.

  Aixi que per exemple, amb la excusa del lliurecomerç i en plena Democrácia, … produim oli de oliva a gran escala, pero l’hem de vendre a preus molt inferiors a el cost real de producció, perque per un altre costat, estem important oli a preus molt inferiors, d’altres paisos estrangers… i aixis molts altres productes agricoles, tambe importats idem de idem de l’estranger.

  Un altre exemple que passa, avui en día amb la poderosa i potent industria textil catalano-española, que tambe ho fa fabricar tot a la Xina, o a el sudest Asiatic, ect.

  I aixis amb tot i per tot arreu. Podriem conservar i crear nous llocs de trevall, consumidors i cotitzants a l’Estat i a la Seguretat social, pero no ho fem, degut a l’egoisme dels grans corrupters que nomes pensent en ells mateixos i la seva riquesa multimilonaria en Euros, enlloc de crea llocs de trevall, consumidors i cotitsants a la Seguretat Social i al Estat.

  La Democacia ens ha fallat, doncs no tot val. Doncs no ha de aplicar i actuar amb dictadura, pero … si que moltes vegades ha i hauria de DICTAR NORMES ETIQUES I HONRADES d’actuació del ciutadans de la democracia.

  En fi ho deixo per el Bon entenedor…

 2. RamonM
  25/02/2020 at 13:56

  La OMS pide al mundo que se prepare para una “potencial pandemia” por el coronavirus
  El porcentaje de fallecimientos por la enfermedad se sitúa entre un 2% y un 4% en Wuhan (China) y alrededor de un 0,7% fuera

  «El escenario ha cambiado rápidamente en pocos días. Se ha pasado de contemplar cómo los casos en China parecían contenerse y cómo en el resto del mundo los contagios eran escasísimos a brotes descontrolados en Italia, Corea del Sur e Irán. Ghebreyesus ha insistido en que pueden ser contenidos y que el escenario sigue siendo de epidemia…»

  https://elpais.com/sociedad/2020/02/24/actualidad/1582558719_082342.html?fbclid=IwAR1zyI4M3XtI1F7uc1srQ-PA_8d5jhPaP9hWGfwLZ1nyJ3xTdZZ3_HfdfPs

 3. Joan,Martorellci bafrberà
  25/02/2020 at 10:40

  La llei de l oferta,I a demanda
  Oferta,del pais I d importació

 4. david
  24/02/2020 at 15:25

  creo que se está exagerando bastante con el tema del coronavirus. si acaso, tiene un poco más de mortalidad que la gripe estacional y todavía no hay vacunas disponibles para la población de riesgo habitual (niños, ancianos, inmunodeprimidos, etc), pero poco más. todos los años se producen más muertos por la gripe (entre 300.000 y 600.000) y no se monta este pollo.

  mi opinión es que lo están usando como ensayo por si un día nos tenemos que enfrentar a una pandemia mucho más mortal, tipo apocalipsis y películas de terror. Así se ponen a prueba protocolos, cuarentenas, restricciones, etc, en definitiva, se aprende por si un día se necesitan realmente, no porque a fecha de hoy estén justificadas biológicamente.

  insisto: esto mismo pasa todos los años con la gripe y no se hace este seguimiento ni hay este miedo. es absolutamente normal lo que está pasando.

  • R
   24/02/2020 at 17:39

   Me puede fallar la memoria, ¿pero hay otro caso que 50 millones de personas no han podido salir de casa en un mes, y que todas las fabricas y comercios esten paralizados en una región de China ? La enfermedad quizas no sea tan grave pero la propagación es muy, pero que muy rapida.

   • david
    24/02/2020 at 18:35

    quizás la propagación sea un poco más rápida, pero tampoco nada raro para un virus respiratorio. sigo pensando que todos los años pasa prácticamente lo mismo con la gripe y no se aíslan millones de personas. por ejemplo, a una media de 450.000 muertos por gripe al año (worldwide), cuenta a grosso modo unos 50.000.000 millones de infecciones aprox. si las repartimos en 6 meses (3 meses de invierno en cada hemisferio) son unos 2.000.000 infecciones por semana. el coronavirus está a años luz de estas cifras. no entiendo la alarma actual.

    • RamonM
     25/02/2020 at 13:50

     «Están circulando bulos por ahí diciendo que la epidemia por el COVID-19 (el coronavirus originado en China) es similar a cualquier epidemia de gripe estacional. Por favor, no le deis ningún crédito a estos rumores. No son ciertos. Hay diferencias muy importantes, la primera es que las tasas de mortalidad son en torno a 10 veces superiores. Y la segunda es que las tasas de hospitalización son de 3 a 4 veces superiores. Además la recuperación de los pacientes hospitalizados es sumamente lenta. Eso hace que la capacidad que tiene esta epidemia de provocar un colapso en el sistema sanitario sea muy superior a la de cualquier epidemia de gripe estacional. Por lo tanto medidas drásticas de contención de propagación de la epidemia están totalmente justificadas.» JC.Barba

  • R2
   25/02/2020 at 13:17

   Curioso, poca gente, agradece a estos investigadores que deben de trabajar en estas condiciones, con estos trajes. Es de agradecer su dedicación y el riesgo que asumen..

   Una farmacéutica de los EEUU desarrolla vacuna contra el coronavirus
   https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200225/coronavirus-vacuna-farmaceutica-eeuu-7862646?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=cm
   2- MENSAJE DE UN MÉDICO DESDE LA ZONA CERO DE CORONAVIRUS EN ITALIA | Diario de un MIR
   https://www.youtube.com/watch?v=7K5jFb6B__g&fbclid=IwAR3GsxaRLPDbQfF4MSUjaB5b9Z1qQKK0Oin0kUzj9YQeL1yR1s56goDLDG8&ab_channel=DiariodeunMIR
   3-OMS
   https://www.youtube.com/watch?v=MxPQvzLbMQo

   4-2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV): estimating the case fatality rate – a word of caution
   Swiss Med Wkly. 2020;150:w20203
   Battegay Manuela, Kuehl Richarda, Ts

   https://smw.ch/article/doi/smw.2020.20203?fbclid=IwAR2IME8zClSEtTd_8QOuzm2ffRzuM4Anvgz-7JZ_S7QYt0XbhQHAp73M4yE

   5-Coronavirus en España: Cuarentena bajo custodia policial en el hotel de Tenerife en el que se alojaba el italiano contagiado

   https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/02/24/5e53d068fc6c83bb6b8b4657.html

 5. Salvador de Lleida
  24/02/2020 at 13:12

  Per l´epidemia de corona virus, estan en cuarentena 40 millos de chinesos. Diuen que en comparació dels 1400 millos de chinesos no es prou important.
  Si es tractes dels 40 millons d´espanyols en cuarentena, en Europa fariem el mateix comentari ?.També em escoltat prou vegades que les dades del gobern de la China no gosen de molta credibilitat.
  Tota precaució es poca.

  • R
   24/02/2020 at 13:53

   Aun es pronto para asegurar nada , a dia de hoy parecer ser que No es tan preocupante por su baja mortalidad, pero si por su gran poder de propagación ya que puede colapsar los sistemas sanitarios y generar grandes pérdidas económicas.ttps://microbioun.blogspot.com/2020/02/coronavirus-update-febrero-23.html?fbclid=IwAR1L_DthqdlnT3CsvWu7T4hmk7DOi94uTIF7Vawt15DuX4CjnIHE23QCESE Pero como bien dices toda precaución es pocoa

 6. Albert
  24/02/2020 at 07:57

  Sr. Foix : Pienso y comfirmo el antiguo refrán castellano : » El poder corrompe » …Empezó con la CODICIA, les siguió la CORRUPCIÓN del poder institucional del estado. Y para adormecer a las masas sociales y conseguir su aceptación y tolerancia, se introdujo la droga del alcohol, el sexo y la pornografía, para distraer a la masa social humana, de darse cuenta de que estaban ya, en plena dictadura nazi-facista ó idem de idem comunista. Porque el alcohol y el sexo placer, distraen y alejan de la realidad.

  Y pienso que asi funciona nuestra sociedad humana, en su juventud e incluso en su madurez.

  Solo en la vejez y despues de haber pasado épocas ó etapas de sangre, sudor y lágrimas empieza a ver la realidad, tener comprensión, tolerancia y deseos y ganas de pactar acuerdos, ect. No antes.

  Solo es la verdad. Al buen entendedor…

  • Albert
   24/02/2020 at 08:09

   P.D. Pienso que España-Cataluña incluida está ahora en la etapa alcohol, droga- sexo-placer, donde no se escucha, no se dialoga, no se atienden razones y no se pacta, ect. faltan aun dos etapas para llegar a pactar acuerdos satisfactorios para todos. La próxima siguiente podría provablemente, ser la etapa de la sangre, sudor y lágrimas. La del pacto y los cuerdos será la última, pero aun faltan muchos años para ello. Asi será en la realidad, pues la historia se repite.

 7. Carlos
  23/02/2020 at 20:13

  Como siempre, detrás de los problemas estan los intereses económicos.
  Siempre ha sido así.
  Nada nuevo.

 8. R2
  23/02/2020 at 16:17

  La competencia China se la encontraran en todas las ferias, unas se anulan otras no, depende de la evaluación de riesgo de cada empresa. Está claro que había que cancelar el Mobile. Era una temeridad enorme traer a 10.000 chinos, no entiendo, que se contemplen otras causas mucho menos importantes, situándolas al mismo nivel que la protección de la salud de los trabajadores…que seguramente solo irían con un gran seguro para su familia, y a su vez las empresas deberían contratar un importante seguro para posibles indemnizaciones.

  • R2
   23/02/2020 at 16:52

   Estamos hablando de riesgos de vidas humanas…Suspendido el Carnaval de Venecia y los eventos en La Scala de Milán por el coronavirus

   • xavier
    24/02/2020 at 09:54

    Puestos a garantizar la vida y seguridad de las personas que suspendan la champions la liga la formula uno el mundial de motos gp todos los mundiales que hagan falta y hasta las corridas de toros.

   • r
    26/02/2020 at 05:08

    No pienso hacer caso de ninguna opinión que no venga directamente de un medico , de un biólogo o de un farmacéutico, el que no sabe, en temas de virología, debe callar y no crear mas confusión.

Comments are closed.