Foix, fusta de corresponsal

PER M.M NOVAU A EL DIARI EL SEGRE

El veterà periodista i exdirector de La Vanguardia Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943) va presentar ahir al Cafè del Teatre de Lleida el llibre Una mirada anglesa, editat per Columna, en el qual rememora les seues experiències durant més de set anys com a corresponsal a Londres (del 1974 al 1981), així com també dels múltiples viatges que va efectuar des de la capital britànica en altres països cobrint guerres, cimeres internacionals i eleccions. En l’acte també va participar Juan Cal, exdirector de SEGRE, amb qui Foix va mantenir una conversa a sobre de l’escenari.

A la presentació, que va congregar un bon nombre de persones respectant les mesures sanitàries, Foix va abordar temes com el Brexit, del qual va afirmar que es va tractar de la maniobra d’una minoria que abans governava la Gran Bretanya, a través de certs mitjans de comunicació mitjançant discursos populistes dirigits a les classes més baixes i amb cert regust a supremacisme britànic, i va lamentar que al final arribessin a aconseguir-ho.

A més, va destacar que, malgrat tractar-se d’un imperi en decadència, admira les que ell considera les tres grans senyes d’identitat dels anglesos: haver aconseguit imposar l’anglès com a llengua a tot el món; el domini de la dialèctica i de la retòrica que emanen del Palau de Westminster i la capacitat de projecció internacional dels seus valors i de la cultura per part de la cadena BBC.

El periodista va comentar que, gràcies a l’estada a Londres com a corresponsal, va tenir la sort de cobrir una gran quantitat d’esdeveniments històrics, la gran majoria recollits al llibre, com és el cas de la la victòria a les eleccions de MargaretThatcher, fet del qual Foix va reconèixer que “no vaig ser conscient de la rellevància d’aquell succés fins a molts anys després”. També va conèixer personatges rellevants de l’època com Manuel Fraga, que en aquell temps era ambaixador a la capital britànica fins al 1975, quan va tornar a Espanya. Finalment, va fer un breu repàs de l’estada com a corresponsal a la guerra de l’Afganistan, de la qual va destacar la seguretat de què gaudien els periodistes en aquell temps.

PUBLICAT AL DIARI EL SEGRE EL 27-02-2021