Artur Mas pierde en dos frentes

Artur Mas en campaña electoral

Artur Mas en campaña electoral

La volatilidad política en Catalunya se ha revelado en la encuesta que publica El Periódico. Por primera vez se apunta a que si hubiera elecciones autonómicas hoy Esquerra Republicana sería la primera fuerza política del país.

En tiempos convulsos y de crisis la inestabilidad política es galopante. En las elecciones autonómicas de 2010, Esquerra obtenía diez escaños perdiendo once de los 21 que tenía. Las expectativas de ERC eran magras. Tres años después, la encuesta le cuadriplica los escaños, alcanza los 40 y se sitúa como primera fuerza política catalana.

La situación de CiU es todavía más sorprendente. El mes de noviembre pasado tenía 62 escaños, la noche de las elecciones descendía a los 50 y la encuesta de hoy le otorga entre 34 y 35. ERC habría cuadruplicado desde 2010 y CiU obtendría un tercio si las elecciones se celebraran hoy.

Los socialistas bajarían a 16-17, alejándose a la baja de los 20 que tienen hoy. El Partido Popular perdería entre 5 y 6 mientras Ciutadan’s subiría entre 3 y 4. Iniciativa ganaría 2 o 3 escaños y la CUP quedaría con los actuales 3.

Se perfila una implosión política en el parlamento catalán. Los dos partidos mayoritarios no sumarían una gran coalición, como se pensaba en otros tiempos. Oriol Junqueras sería el que intentaría formar gobierno con CiU pero no sabemos qué diría o haría Duran Lleida que no le entusiasma la idea.

Es sorprendente que el president Artur Mas sea el cuarto líder más valorado, por debajo de Junqueras, Herrera y Fernández. Navarro, Rivera y Sánchez Camacho cierran la lista.

Mas no supo leer el significado de la manifestación del once de setiembre y adelantó unas elecciones que las perdió a pesar de quedar primero. Se entregó en manos de Esquerra que es quien manda en el país, quien decide si hay que presentar o no el presupuesto, quien condiciona toda la gestión del gobierno al proyecto de independencia. Artur Mas ha perdido en este flanco pero también ha perdido apoyo entre tantos cientos de miles de catalanes que notan en sus carnes los zarpazos de la crisis.

Este panorama electoral presenta una sociedad atomizada, dividida y desconcertada. No es cuestión de liderazgo sino de políticas que puedan ser compartidas por mayorías suficientes de catalanes.

En cualquier caso, si se hace el referéndum pediría que fuese con una pregunta clara y concreta, independencia o no de España, con una Junta Electoral que garantice el proceso, con el censo que se utiliza en todas las elecciones y sin recurrir a la tarjeta de la seguridad social o rebajar la edad del voto a los 16 años. Si es así, que se proceda cuanto antes y que el gobierno, el que sea, pueda entrar más de lleno en la resolución de la crisis económica, social y moral.

 

 

 

 

  30 comentarios por “Artur Mas pierde en dos frentes

  1. La cara d´en Mas és la de qui, en la seva debilitat conscient, no es creu cap del que està fent

  2. La volatilidad política en Catalunya se ha revelado en la encuesta que publica El Periódico . Por primera vez se apunta a que si hubiera elecciones autonómicas hoy Esquerra Republicana sería la primera fuerza política del país.

  3. El Parlament Europeu premia a Ada Colau, i ni així ,els del govern espanyol fan un gest de reflexió, ans al contrari, fan tot el possible per tal que li retirin.

    La pregunta és ben senzilla : Què ens aporta España ?…Sr. Foix ? Comapanys del blog ?….Jo he mirat de fer una llista…Algú em podria ajudar ??..no me’n surto…

    • Muchas cosas, tu tiendes a igualar clase politica con sociedad y eso me parece injusto, a mi me aportan cosas Espàña, Francia, Argentina, Alemania ,lo gitanos los judios los latinos….. Otra cosa es la organización de las instituciones pero de eso a decir que España no te aporta nada me parece muy fuerte.

          • Alemanya no ens ataca la llengua,ni tampoc la cultura, ni tampoc boicoteja les nostres eleccions.

            Alemanya i l’ Europa del Nord reclama el seu deute, fruit del descontrol i la connivencia dels poderosos.

            Que el reclam d’aquest deute es tradueix en ratallades de tota mena, per reconduir l’ economía del país, però no hauria de tenir res a veure amb atacs de tota mena a la llengua i a la nostra identitat i al nostre «dret a decidir». El tracte que rebem és intolerable.

            Que potser nosaltres debem alguna cosa a l’ Administració Central ?? No sé que passaria si no paguessim puntualment !!!Que potser l’ Europa del Nord ens deu alguna cosa ?? ( Bé potser historicament si, però no economicament. Igual nosaltres reclamem el deute que l’ Administració Central té amb nosaltres, i reclamem sobretot el RESPECTE que ens deuen.

            No crec que, ni politicament ni econòmicament España ens aporti res de res,…. tot el contrari, només aporta problemes. No els agrada el català, no els agrada que poguem arribar a ser més que Madrid,la capital, no els agrada que prenguem decissions…..no els agrada res…..a excepció dels nostres diners, això si que els agrada !!

            I sempre parlant politicament i economicament, amic francis……com em puc queixar i menysprear als ciutadans que únicament són victimes…..i que servidora, no solament hi té grans amics a España, sino també familiars…..però s’ha d’estar molt cec per no veure la motxilla que no ens deixa creixer, ni tampoc ens deixa «ser»…….que ja és el «colmo»…

      • Per cert francis, encara no m’has dit què ens aporta España, politicament i economicament parlant. Espero la teva llista.

        • No se que aportación hace, creo que muy pocas, para mi el problema del debate es el tono, no me va la violencia verbal y la veo por todos lados, asi que no pienso discutir.

          • Per a mi, estavem parlant, no discutint, francis. Em sap greu que t’hagis sentit agredit. No era la meva intenció.

            Sempre parlo referint-me als politics i als financers que són els culpables de tot plegat,i crec que tu has interpretat que posava tot i a tothom dins del sac.

            M’ interessen especialment els arguments dels qui están en contra de la independència i a favor de continuar a España administrativament parlant,… simplement era això, però….no me’n surto…..

            Em fa pensar també , el fet que pugui parlar i discutir també, perquè no ?, de tot això amb un madrileny i en canvi tu et sentís agredit….

  4. Sr. Foix, com pot demanar una pregunta tan rotunda per el drat a decidir? Catalunya independent Sí/No? Vos somieu truites, home de Déu! I per què no han de poder votar els nois i noies de 16 anys? Ens cal que votin fins i tot els de 10 anys, que són més manipulables i, diuen, estan millor adoctrinats en el nostre fabulós sistema educatiu. Una persona culte com vostè no hauria de ser tan dur amb els cabdills que ens menen cap a la llibertat!

  5. El senyor Foix diu: «Este panorama electoral presenta una sociedad atomizada, dividida y desconcertada. No es cuestión de liderazgo sino de políticas que puedan ser compartidas por mayorías suficientes de catalanes.»
    Em sembla que d’atomitzada no tant, el vot independentista sumaria ja dos terços del parlament sumant ERC, CiU, IC i CUP, tot i restant alguns indecisos d’Unió i Iniciativa, que puguin desenganxar-se.
    Al senyor Foix li costa veure l’onada independentista que va esclatar l’11 de setembre passat i que no s’atura, més aviat creix de forma evident. Però es clar que aquest moviment està aquí i que les actituds del PP a Madrid, no fan més que reblar el clau i carregar de raons als independentistes.
    Per sort, el senyor Foix ja comença a acceptar el referèndum o consulta o el que sigui, li costa una mica acceptar-lo, però se’l veu a venir.
    I en això estem, ofegar-nos amb Espanya o intentar salvar-nos sols. La primera opció no genera gaires dubtes, Espanya ens ofega i amb Espanya ens ofegarem tots. La segona opció genera esperances, esperances de que els catalans sense lligams, serem capaços de surar.

  6. Sr. Foix:
    El president té molts problemes als quals fer front: lluitar amb el deute que té la Generalitat més els interessos que genera, governar en temps de retallades i crisi, esquivar els atacs de l’oposició, les envestides que arriben del govern central, i gestionar el calendari per a la consulta, junt amb ERC.

    Ahir l’enquesta publicada a El Periódico podia semblar alarmant per a Mas i CiU, PSC i PP, però jo li dono un valor relatiu a les enquestes.
    No oblidem que totes les enquestes en les últimes eleccions autonòmiques li donaven majoria absoluta a CiU i després es va veure que totes estaven equivocades.

    No dubto del vot de càstig per les retallades, per la crisi, per l’atur, per la corrupció,… per la desconnexió de molts polítics de la gent.
    Però la veritable enquesta sera quan es convoquin les eleccions catalanes.
    I en l’enquesta d’ahir el Dret a Decidir no baixa el seu nombre de diputats.

  7. 8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

    8 de Juny 2013

    No hi ha marxa enrrera
    Les enquestes recents dónen L’ ERC com a guanyadora, és normal, ERC fa més política de partit que d’estat,i axí no ha de mirar Brusse-les,. Des d’el primer moment va optar pel “aixeque-mos i aneu-hi” jo us recolzaré.. molt maco!!.
    Rajoy, a partir, del no al pacte fiscal, la llei Wert, el recurs al Constitucional per parar la decisió del Parlament de catalunya, les seves fiigranes geomètriques, bloqueja el camí del diàleg , no adonant-se que la marxa enrrera ja no és possible, que l’11-09-2012 fou com la Presa de la Bastilla, les recents enquestes en són una prova evident.
    Resumint les prioritats partidistes per sobre d’una visió amplia d’Estat, ha deixat a l’Esquerra en calçotets perqué sap que no en sap de governar,que les enquestes són fruit provisional del present malestar,i no vol mullar-se, i al PP sense un possible ajuda quan perdi la majoria absoluta,. Han deixat a Artur Mas sol i estant cometent un gran error.
    JOAN MARTORELL I BARBERÀ
    Carretera de Terrassa 30
    08230 MATADEPERA
    Telf03787053DNI39054045E

  8. Sr. Foix: Hi ha molta diferència entre el populisme practicat per CIU i la resta de partits especialment abans de les darreres eleccions? És que no vam viure uns mesos com si fóssim a Forcadilàndia o a Mascalunya? Realment hi veu alguna diferència? Ja sé que sí, que hi és, però potser ens caldrà passar pel calvari del super-populisme desaforat per tenir dret a una catarsi absoluta.

  9. Lo que más importa a la gente de Cataluña es tener puesto de trabajo que garantice los ingresos. Y es exacatamente lo mismo que interesa a todos los ciudadanos del resto de España.

    Aunque la empresa España, S.A. está en numeros rojos debido a tener un gravisimo exceso de personal funcionario que hace que no le salgan los números y pretenda solucionarlo arbitrariamente con el aumento incesante de impuestos, IRPF, IVA, y muchos otros no menos importantes que van sumandose a la substracción inmoderada de los ingresos del ciudadano. Con la agravante del recorte y substracción de las pagas extras. Cosa ilegalisima porque no son tales, si no que la paga es la suma total del año.

    Los principales dirigentes de España, S.A. siguen una política similar y acordada.

    El PP dijo hace años : » Todas las tierras de España son edificables. » Y el PSOE dijo : » Subiremos los impuestos «.

    Luego la realidad es que los 2 partidos aplican las 2 normas de pensamiento y actuación exactamente igual.

    La Codicia, la corrupción y la tolerancia del panzacontentismo siguen campando por sus anchas aun hoy en día.

    La gente humilde honrada y que tiene ética ayuda a sus semejantes aun teniendo pocos ingresos, pero en cambio los que van de Bar y de Cenas, porque han acumulado fraudulentamente millones y millones de Euros y los han situado en paraisos fiscales, nos hacen la peineta y presumen de salvapatrias.

    Pero estos inhumanos criminales sociales no ayudan a los desesperados que han perdido el puesto de trabajo, los ingresos y muchos la vivienda ó la empresa y la vivienda.

    Nos hacen la vida imposible e insostenible con tanta subida de impuestos y tantos recortes de sueldo y pagas extras.

    En esta empresa sobra personal funcionarial por cientos de miles de personas y falta eficiencia para que se reduzca el enorme coste multimillonario innecesario que soporta la empresa España, S.A.

    La misma empresa además ningunea economicamente a todas las zonas industriales de España y en especial a Cataluña, que paga ó aporta al Estado 25 y recibe 6 a cambio.

    La asfixia económica conduce al divorcio como única solución para la incomprensión.

    • P.D. La empresa España, S.A. sigue una política económíca inproductiva y subvencionante basada en la recaudación fiscal impositiva y recortante.

      Miles de empresas que trabajan estan siendo abocadas a cerrar sus fabricas, talleres, ect. debido a que necesitan credito para financiar las ventas de sus fabricados a sus cliente.

      En cambio si se ayudó a la Banca Burbujera alias » Bankia «,aparte de la estafa de las » Preferentes «. Que tiene enjundia el nombrecito ese.

      En Inglaterra para abrir un negocio, tienda, taller, ect. se paga l Libra y ya tienes el permiso en el acto. Y luego poco a poco ya te irán visitando siempre y cuando te vayas ganando algún ingreso positivo.

      En España con tanto funcionario, autonomías, diputaciones, ayuntamientos, ect. y con tanta bur(r)ocracia que además hay que pagar, nos vamos a 7 ú 8 meses, antes de que puedas obtener algún permiso para trabajar. Pero mientras tienes que ir pagando el alquiler ó la hipoteca, impuestos, electricidad, agua, ect.

      La empresa España, S.A. está destruyendo sin remedio a la propia empresa. Solo echar mano de la Economía inproductiva y subvencionante sin favorecer a la Economía productiva, fabricante de artículos, creadora de empleo, consumidores y cotizantes nos conduce a la irritación y a la locura irracional de la ciudadanía.

    • Estic d’acord amb tu, Albert. És exactament el que està passant: masses funcionaris, masses despeses improductives, massa amiguisme, masses lladres. Penso que amb un estat més petit (Catalunya independent) podríem controlar millor als polítics.
      Sempre és bo començar de nou (borrón y cuenta nueva), però faria falta establir els mecanismes necessaris perquè hi hagués un control seriós per part de la societat.

  10. Sr. Foix,

    El Sr. Mas también pierde apoyos porque no presenta un proyecto atractivo para la clase media. Ésta quiere fundamentalmente que sus hijos puedan maximizar sus oportunidades de acuerdo a su talento. Ello requiere reformar la educación con decisión e incorporar la enseñanza de inglés.

    Ello fue la base del discurso aspiracional de Tony Blair. La educación fue claramente la primera prioridad de su programa electoral y acción política. Es también la razón por la que alguien tan abiertamente neoliberal como la Sra. Aguirre siempre subió en votos. Cuando le preguntaron por su mejor logro, no dudó: la escuela bilingüe.

    El Sr. Mas dice que la escuela «funciona» cuando tiene la segunda tasa más alta de abandono escolar prematuro de España.

    Mientras, la clase media catalana no siente que luche por sus hijos. Es difícil ganar elecciones en el siglo 21 sin hacerlo.

  11. Sr Foix: Esquerra ha sabut triar be el seu lider…però no és qui governa ni ha de fer equilibris amb els diners que hi ha.És força fàcil fer promeses, el difícil és fer-les realitat.

  12. Vaya nivel, vaya ranking, vaya expectativas, vaya vaya…
    Perdedores.
    Con este plantel veo dificil que salgamos medianamente airosos del shock general en el que estamos.
    Callejon sin salida. Complicado.

    No se si la opcion populista tan temida por el Sr. Foix tendria o tendra posibilidades de arreglar los temas de interes inmediato de la ciudadania, pero con toda la caterva politica actual no podemos ir a ninguna parte.

    Sean buenos (sin fanatismo). Buen fin de semana.

    • Tranquil, dogbert. La realitat sempre s’acaba imposant, fins i tot a les ments més obtuses, diàfanes, preclares, alletargades, partidistes de pro, romanceres, desequilibrades i FANÀTIQUES del què sigui… Una til·la, sisplau…

  13. De les noves dades es desprèn que hi ha un moviment important cap a posicions independentistes: molts vots de CIU es tornen més radicals i passen a ERC, mentre que baixen els vots a partits espanyolistes: PSC i PP.

    • «Sic transit gloria mundi». Els uns, els altres… Realment importa? No és el poder dels ciutadans… és el poder dels ciutadans manipulats degudament pels aspirants al poder!

Comentarios cerrados.