El invento de la nueva consulta

Logo de la consulta el 9N

Logo de la consulta el 9N

La consulta del 9-N no se podía celebrar para no vulnerar la prohibición cautelar del Tribunal Constitucional. Ningún problema. Se convoca una consulta nueva promovida deprisa y corriendo por el president Artur Mas. La primera, la auténtica, genuina y pactada por cuatro grupos parlamentarios, se estrelló en las maratonianas y semisecretas reuniones en tres palacios barceloneses. La segunda, alternativa, la anunció en solitario el president Artur Mas en una rueda de prensa de más de dos horas. No se sabe muy bien de qué se trata pero se nos dice que será una consulta anticipada a otra consulta, ya definitiva, que tendría forma de elecciones autonómicas en las que Artur Mas se ofrece para encabezar una lista única y un programa conjunto de todos los partidos soberanistas.

Ni la primera consulta suspendida ni la segunda anunciada tienen garantías democráticas. Ya sé que hablar de garantías democráticas puede parecer irrelevante cuando estamos en un proceso que tiene mucho de ilusión, voluntad y movilización ciudadana.

Se ha anunciado una consulta sin que el president Mas se haya preocupado de firmar un decreto que podría ser impugnado por el Gobierno Rajoy. No habrá censo. El censo se elaborará sobre la marcha, a medida que los votantes vayan acudiendo a las dependencias de la Generalitat donde se colocarán las urnas. Como lo equivalente a la Junta Electoral también está cautelarmente suspendido, no sabemos quién velará por la buena marcha de la consulta. Habrá 20.000 voluntarios, supuestamente ofrecidos por la Assemblea Nacional Catalana de Carme Forcadell, que sustituirán a los policías que habitualmente velan por las garantías de todo proceso electoral.

Será una consulta oficial, anunciada pero no refrendada por decreto por el president de la Generalitat, que será implementada por el brazo civil del movimiento independentista. La unidad del bloque soberanista, de momento, se ha roto. La CUP ha manifestado que la situación no podía ser peor y que la suspensión de la consulta primera del 9-N es un engaño. Joan Herrera lamenta el quebranto de la unidad. También Oriol Junqueras ha señalado que el Govern ha dado un frenazo y ha introducido un escenario nuevo. Ha roto el consenso, dijo ayer el líder de ERC en el debate en el Parlament. Junqueras ayudará al Govern tanto como pueda, un poco de apoyo y un poco de oposición, como ya es habitual en lo que va de legislatura.

Se perfila una alianza interesante entre Artur Mas, la ANC y Òmnium Cultural. El president ha perdido el apoyo de los partidos de la consulta y acude a la calle para seguir adelante en un camino incierto. No soy partidario de la desobediencia civil, dijo Mas, sino de la obediencia al pueblo de Catalunya. Se votará el 9-N y ya está. Sin leyes ni decretos ni censos. El populismo, ya se sabe, tiene estas cosas.

Publicado en La Vanguardia el 16 de octubre de 2014

  58 comentarios por “El invento de la nueva consulta

  1. Se m’acut que el Rajoy té una absoluta necessitat de que el 9N sigui un gran èxit de participació i soroll (controlat), quasi tant com la pròpia Catalunya. Necessita l’excusa perfecte («La tormenta perfecta») per tirar endavant reformes estructurals que no podria fer mai sense una imatge d’una comunitat rebel i disposada a tot…

    L’article no parla d’això, els mitjans tampoc… com si hi hagués un gran pacte de silenci. Però cada dia és més evident que el guió ha estat escrit per bons estrategues polítics -els d’aquí i els d’allà- i els dos protagonistes principals ho hauran fet de conya per arribar al clímax, al paroxisme…

    I avui el Rajoy demana que s’aprovin els presupostos de la mà «de qui sigui«… I la Santamaria reconeix contactes (i no pas d’avui) amb els partits (o partit?) catalans… I el PSC està preparat per ser estimat…

    En Foix, molt caut com sempre, no en parla d’això. Ningú en parla… però, ens calen més evidències? I sembla que el guió diu que ERC haurar de «tragar»… Podrà?

    I podrà Rajoy mantenir aquest pla pactat amb el Mas si els barons i molt altres dels seus se li posen en contra? Està per veure…

    Algú dels companys comentaristes ho veu com jo? Estic idiota perdut?

    • Crec que el que s’albira a l’horitzó és una majoria al Parlament d’ ERC.
      Si fos així , la teva teoria, passaria a ser un del.liri…no ??

      Creus de veritat que , a aquestes alçades, en Mas pot pactar amb el PSC ?? La ciutadania, ho entendria ??…jo no que no ho entendria. Tots sabem que PSC, es PSOE….no crec que Mas hagi arribat fins aqui per acabar pactant amb el PSC….i guanyar-se l’etiqueta de traïdor davant la ciutadania.

      • Rosamaria: És possible que la meva intuició o «teoria» sigui, com bé dius, un deliri, una mala intuició, un greu error de percepció de la realitat, un atac d’esquizofrènia, o jo què sé… però és que ho trobo tot tan absurd i mancat d’arguments que em temo que de tant donar-hi voltes s’em fondran els fusibles!

        Però si això que dic arrivés a confirmar-se pels fets (que no crec que en Foix ni ningú altre ens ho aclari per escrit… han de ser els fets!), i em refereixo a un pacte amb el PSC per seguir endavant amb la legislatura (suposo que seria poc més enllà del 9N) i amb un bastant posterior pacte amb Madrid que donés ales al Mas, etc. tal como exposo a l’anterior comentari… en aquest cas tot hauria estat molt ben premeditat i pactat per les dues parts.

        De fet, i potser només per a mi, si fos així, tot el procés endagat tindria més sentit i tindria molt poc de «charlotada» i bastant de jugada estratègica mestre… Hem d’estar molt atents i llegir entre línies tot el que ens van dient tot arreu.

        Les emocions d’avui del Junqueres semblaven més aviat les d’un vençut per la realitat que el Mas, l’ANC i l’òmnium Cultural (tots junts) estan intentant imposar a dia d’avui mateix… que no d’ahir.

        Si el que he escrit fos veritat hauríem de veure com el PP farà encara molts més esforços per escalfar els ànims dels ciutadans catalans amb tota classe de manifestacions «en contre» dels seus líders, els presidents d’altres autonomies, i un llarg etc. per fer del 9N un dia explossiu de la demanda d’independència dels catalans, molt més que qualsevol 11S passats.

        Però potser tens raó i estic ben equivocat. En aquest cas, et permetre que em diguis milers de vegades que sóc un idiota perdut.

        Ep! Que si aquest fos el plan o el guió, es podria tòrcer amb gran facilitat pels molt «co-protagonistes» d’aquí i d’allà, o fins i tot per necessitats de corregir la gramàtica o les paraules emprades, cosa molt habitual com hem pogut veure.

        Haurem d’esperar a veure amb quí acabarà signant els pressupostos el Mas, si amb el PSC o amb ERC. De segur que a Madrid voldrien que fos amb el PSC.

        I recorda: em dius idiota milers de vegades si m’equivoco, que possiblement serà així. M’ho empassaré com avui el Junqueres s’ha empassat les llàgrimes… bé jo no ploraré perquè no hi tinc pas cap protagonisme com sí que té ell. Només expresso una intuició o una simple possibilitat. Veure’m.

        • Per seguir el fil de la teva teoria necessito d’una tauleta amb dues cadires i un parell de cafetons….i que me l’ expliquessis amb calma…peque no et segueixo gens. No diré que no és possible, perque de «més verdes en maduren»….i en politica tot és posible, sobretot perque, els partits, tots , han pensat, pensen i pensaran sempre , no en clau de pais, sino en clau de partit.

          Ara em quedo, amb el això del pacte amb el PSC. Veurem que passa…., però passi el que passi, no et diré mai «idiota»…en tot cas «maquiavèlic»…i prou.

          Per part meva, si aquest pacte s’ esdavé,

          • … si aquest pacte s’esdevé «deixaré de creure en l’innocència«… (dels partits i dels polítics). Tranquil·la. Potser no caldrà.

            Avui n’hauríem de tenir una primera prova en el discurs de l’ANC a Plaça Catalunya. Si dóna suport al Mas voldrà dir que s’hauran desmarcat dels postulats d’una DUI tal com la defensava ERC. Haurà començat un nou camí difícil de ser acceptat per ERC i fàcil d’acceptar pel PSC. L’ANC pot fer canviar fàcilment el que faran les masses.

            Fem una juguesca: si no tinc raó (no hi ha pacte amb el PSC) et regalo un Gamusino!

            Recorda però que tot això són especulacions de la meva ment «calenturienta»… o «idiota!».

          • De moment no ens asseurem en dues cadires i amb dos cafetons perquè jo sempre pago amb una tarjeta opaca, de les «black»… Però qui sap si algun dia… Juà!

    • Sinera, la teva intuició te sentit, de realitat posible. i les explicacions que desprès l’hi dones a la Rosamaria, tambe em valen.

      La resposta de la Rosamaria, tambe te sentit.

      Doncs, tot plegat i com molt be diu ó ens recorda la Rosamaría …de… » mes verdes en maduren «… i sobre els partits tambe ens diu…» que els partits, tots, han pensat, pensan i pensaran sempre, no en clau de pais, si no en clau de partit.» …( Una expressió perfecta de la Rosamaria. )

      • Gràcies Albert per la teva comprensió. Recorda, però, que són especulacions i que es poden tòrcer amb gran facilitat.

        • Estic d’acord, Sinera. Pero ficsetque el temps va passant implacable i tot segueix igual.

          Els panxacontents de tots els partits a un costat…dient continu7ament…» Hay que hacer…Hay que hacer «… i els desamparats, ect. enfront…demanant i suplicant…ect.

  2. La multinacional sueca SCA, interproveedor de pañales de Mercadona, ha trasladado la producción de Suecia y Polonia a Catalunya. La fábrica que tiene en Valls (Tarragona) se encargará a partir de ahora del 85% de la producción de pañales para bebé para el grupo de Juan Roig.

    Lo de arriba es una noticia que publica Expansion.

    La noticia puede tener, minimo dos lecturas:
    1. La confianza en Catalunya de estas empresas
    2. Que habra un consumo desmesurado de pañales en el Principat.

    El 9N esta produciendo tambien estos colaterales.

    • El Sr. Joan Roig, deu estar estirant-se dels cabells, si tenim en compte que Mercadona, no té ni un sol dels seus productes, que sigui català, llevat del Cava, i perque a la resta d’ España no se’n fa de cava, perque si no, ni cava, no tindria.

  3. Avui he llegit: «La batalla interna, dins l’estat espanyol, ja la tenim guanyada. Els catalans hem superat la por i anem plegats (1,8 milions reunits per un objectiu ho demostra). Ara cal guanyar la batalla internacional, que només es vencerà amb la democràcia en l’estat més pur possible. La constitució és un símbol democràtic a molts estats, excepte a l’espanyol, on actua de gàbia».
    Estic d’acord. Sortim per tant de la gàbia de l’estat espanyol i fem una nova constitució adaptada al nou estat català. Podem! Si altres països ho han fet, ben segur que ho podem fer nosaltres.

  4. Penso que davant el fet que la consulta és impossible fer-la dintre d’un marc de legalitat i degut a que el Mas s’hi havia compromès, el que es farà serà com una gran enquesta-manifestació (tipus 11 de Setembre) per donar un objectiu concret a les masses que tenen ganes de sortir al carrer sí o sí. Si no es dóna un objectiu que concentri la mala llet de les masses hi podria haver problemes i aldarulls seriosos.

    Ho trobo bé com a sortida a l’atzucac… es calmaran els ànims, i CIU governarà un parell d’anys més i aconseguirà un pacte amb en Rajoy -el que sigui- que ens vendran com a suficient. Després ja tornarà el futur habitual, per bé que tornaran a sorgir moviments populistes com aquest per seguir amagant la realitat que ha viscut, viu i segurament viurà la societat catalana.

    Però és una bona sortida a l’exasperació que s’ha creat. Populista cent per cent però pot ser una bona sortida a tanta mala llet acumulada, serveixi o no per res.

    Però també falta que en Rajoy aguanti ferm fins el final que segurament ja teníen pactat des de fa molts mesos i del que es deuen parlar cada dia entre els dos. La sombra de l’Ansar és allargada i encara té molts seguidors. No sé si el Rajoy podrà aguantar tantes pressions, per bé que el fet d’anar atacant l’entorn esperpentic Aznarista (Blesa, Rato, etc.) és una bona manera d’intentar amansir-lo i treure-li qualsevol credibilitat.

    També caldrà veure si ERC es conformarà a la solitud i voldrà seguir donant suport al Mas o deixarà que siguin els del PSC els que ho facin. Jo més aviat crec que el pacte amb el Rajoy inclou als socialistes i rebaixar el poder o l’influència d’ERC.

    Així doncs, segueixo pensant que tot el guió estava escrit entre Madrid i Barcelona, entre el Mas i el Rajoy i que la representació teatralitzada ha estat perfecte. Era necessaria tota aquesta exasperació per arribar a permetre que Catalunya es desmarqués una mica de la resta de comunitats que podran així ser cada dia més fagocitades per Madrid, com hauria d’haver estat de del principi de la democràcia.

  5. Hay algo menos de fiar que un político, un votante. Estamos en el mundo liquido todo cambia rápido yo no me fío de lo que se piense ahora se pensará en los próximos meses.

      • “la identidad es una condena a realizar trabajos forzados de por vida. (…). Recordemos que a los consumidores los mueve la necesidad de convertirse ellos mismos en productos – reconstruirse a sí mismos para ser productos atractivos – y se ven obligados a desplegar para la tarea las mismas estratagemas y recursos utilizados por el marketing. Forzados a encontrar un nicho en el mercado para los valores que poseen o esperan desarrollar, deben seguir con atención las oscilaciones de la oferta y la demanda y no perderle pisada a las tendencias de los mercados, una tarea nada envidiable y por lo general agotadora, dada su bien conocida volatilidad.”

        Bauman.

  6. Sr. Foix: A mi edad y las experiencias vividas me da igual…el que haya una nueva consulta ó lo que sea.

    Lo que a mi me preocupa es el respeto a la dignidad humana, a su lengua, a su costumbres, a sus usos y a sus fueros.

    Me preocupa básicamente el bienestar de la generación actual y el de las generaciones futuras.

    Porque veo que vivimos en una presunta corrupción generalizada, aceptada e institucionalizada.

    Esta es la cuestión y el tema del cual deberíamos hablar más,para conseguir que sean juzgados y obligados a devolver el dinero agenciado a todos aquellos algunos presuntos vividores que medran a costa del sistema y de los partidos políticos.

    Desde luego no son todos…pero los ciudadanos intuitivamente notamos ó presentimos que de haberlos ahilos.

    Cambiando de tema…Habéis observado que cada vez están proliferando mas tiendas, grandes y pequeños bazares, bares, restaurantes peluquerías, centros de masaje, y ect.ect. de la poderosa e inteligente y sabia China.

    Y del Paquistan casi idem.

    Y que nuestras tiendas tambien venden productos made in China. Como zapatos, monederos, ect. ect.

    ¡ A que no se habla de este tema…ó del desamparo del paro y sus consecuencias que ya duran demasiados años !

    ¿ Ó solo nos importan las consultas y las votaciones ?

    ¿ En que espejismo de pais vivimos ?

    O que si no venden poco a poco van cesando y cerrando la mayoría de tiendas de barrio.

  7. El paisaje está complicado: un cuadro impresionista, sin definir con claridad el detalle; sensaciones emocionales. Los políticos, todos, usan dos caras: la que muestran a los ciudadanos y la oculta que reservan para sus reuniones íntimas, a puerta cerrada; ahí toman decisiones que luego explican como quieren, o como pueden. No somos una especie racional, todo desaparece: los pueblos, los reinos, las lenguas, la geografía, el paisaje, los seres vivos, las rocas, los mares… Todo es cambio, y lo que desea el hombre es la permanencia; imposible, y absurda. Cataluña y España son sueños por los que los hombres y mujeres han muerto y han matado; no valen más que un grano de arena en la playa, solo los justos darán la paz.

    Lo que se defiende en todas partes es la posición de dominio de la propia tribu, para ello hay que danzar con la música que nubla la mente; en unos lugares la bandera es así en otros asa, se menciona que nuestro grupo es el mejor y el otro el enemigo (ahora se le llama adversario). Grupos que son partidos políticos, de facto, se hacen pasar por asociaciones civiles (sic) y asambleas. Se juntan representantes que defienden el capitalismo y los que lo eliminarían, se unen derechonas y socialdemócratas en acuerdos tribales. Aparecen instintos asesinos en personas que tienen rabia y que gustan de los pelotones, son frustrados muy peligrosos. La locura gana terreno, y se contagia como las infecciones que nos dan miedo.

    Si se quiere una ruptura completa, y no hay diálogo, implica el enfrentamiento, pero no se quiere romper la vajilla, ni aceptar los daños colaterales. Se desea una especie de final feliz, y todos comieron perdices, pero eso solo pasa en los cuentos, y nadie se lo cree.

    No nos hemos despegado de la estructura de tribu para pasar a la de una sociedad de personas libres, nos llamaremos de A o de B; pero, que capacidad tendremos de ser libres para no depender de nadie (patrón, estado, leyes arbitrarias…) para poder escoger nuestra propia vida. Creo que estamos embriagados por la droga de la historia, aquí y allá. Si no la superamos. volveremos a repetir el ciclo del «samsara», del sufrimiento.

  8. Es una forma de contar, si hay 2000.000 millones de si si y no es un cachondeo de organizacion, que no lo será, pues tienes una foto. No es oficial pero esa gente es real. Pero que Más no se vuelva a pensar que es gente que votara por él. Su carrera está ya acabada.

      • Creo que la mejor manera de aclarar cuanto soporte tiene cada parte, es permitir una votación. El hecho de impedirla, evidencia miedo al resultado.
        De todas formas, para mi lo más grave de todo esto, es que si el Gobierno español hubiera movido ficha el 12 de septiembre de 2012, no estariamos en este escenario. Si no lo hicieron es porque calcularon que podian solucionar el problema aplastándolo, y esto nos afecta a todos, partidarios y detractores de la independenica.

        • Tocar el estatut de Maragall fue gratuito ese estatuto fue votado con una participación muy baja. A la gente no le puedes tocar la pera gratuitamente al final se cabrea.

  9. Creo que el único escollo para poder celebrar una consulta con más garantias, se encuentra unos cientos de kilómetros al sur de Barcelona. Curiosamente también desde el mismo ámbito se focaliza la falta de garantias jurídicas del proceso. Por tanto, no me rasgo las vestiduras si se hace poco más o menos: lo que se puede, y pido a quien corresponda que si tan preocupado está por el rigor democrático del 9N, facilite la votación. Lo contrario es hipocresia.

  10. Si us plau, que passa que ens hem begut l’enteniment, portem dos anys amb la cançó; primer el dret a decidir, després la consulta i amb ella la independència, la qual es donava per feta i a més la que representava, perquè així es deia Shangri-la (la solució a tot).
    No molts, alguns pocs han estat els assenyats que han manifestat que aquesta no era la fórmula, però s’ha fet cas omís a tot, i moltíssims interessats i compromesos, no em refereixo a la ciutadania, sinó a partits polítics concrets, polítics, determinats mitjans de comunicació, entre ells lamentablement el públic, entitats, associacions, fundacions i tot un llarg etc , més opinadors, articulistes, personalitats diverses han atiat al meu criteri irresponsablement el foc. Evidentment des de l’altiplà també s’ha aportat i molt, el que al seu torn era munició per als d’aquí.
    Dos anys que la política, la bona, la que fa país, la que soluciona els problemes de la ciutadania, la qual construeix, la qual honora a la classe política, als professionals en els seus diferents sectors, això no s’ha vist per cap costat, perduts i més generant malvolença.
    I ara se’ns ve amb no sé què i que és el preàmbul a una de veritat i definitiva. Ha aquesta, la d’ara, la del 9N i a més 14 dies de torna, podran votar, segons sembla tots, a partir de 16 anys, estrangers i més com no hi ha llistes del cens, sembla, es podrà votar amb només presentar el DNI o el NIE si s’és estranger. Però a més tindran 15 dies per poder votar, és a dir si no poden el 9 de novembre, podran anar el 20N.
    Preguntant-se un ¿estarà tot interconnectat, perquè per exemple un ciutadà / a de la vall de Bianya no torni a votar Girona o Blanes? ¿ el president va dir, si no estic equivocat, que l’endemà es sabrien els resultats com és possible, si a més tenen quinze dies ? . En fi tot plegat un autèntic despropòsit que per descomptat ens col•loca fora del mapa que tots admirem.
    Si us plau, que dimiteixin tots els responsables polítics de primera fila compromesos amb el procés ( a més crec que el President Mas, i només crec, no pot ser pont de diàleg amb el Govern central) inclosos el altres líders per haver-lo permès, no ara, sinó des de fa anys tot aquest fons real existent d’utilització i manipulació en què s’ha contribuït per part de molts, ja assenyalats en paràgraf anterior, els quals també han de dimitir i a altres mostrar-los la porta.
    El greu, molt greu és que tot el que s’ha produït durant aquests dos anys i s’està produint, i ja veuen que la gosadia. Tot plegat ha provocat una molt profund efecte en la ciutadania que sens dubte alterarà per anys l’equilibri .
    Acabem amb tot aquest circ, ¡ eleccions ! ¡ja! però no amb les necessitats i aspiracions del poble de Catalunya, aquestes estan vives.

  11. Evidentment la frase era » pregunto amb tot respecte» sense signe d’intorrogació, si us plau, que no hi havia sarcasme, sinó respecte de veritat. Gràcies i les meves sinceres disculpes.

  12. Pregunto amb tot respecte? Això «d’obrir els ulls» és obligatori o cadascú pot triar fer allò que més li agradi sense falta al respecte a ningú? És només una pregunta. Gràcies.

  13. La CUP i ERC donen suport a la Consulta, no se que s’inventa o què li agradaria que passés. En qualsevol cas, tirem endavant, tots, potser amb pinces al nas, potser amb desconfiances, però seguim i seguirem perquè som tossuts i perquè no es just que no poguem ser el que volem ser. La resta de camins per ser-ho, que algun vosté defensa, estan cremats, esgotats, són impossibles, tenen trampa i només serveixen per marejar la perdiu i engreixar la puta i la Ramoneta 300 anys més. Molts catalans n’estim tips i hem obert els ulls, vosté a què espera?

  14. Què no hi ha junta electoral ni interventors imparcials, que es farà a locals de la Generalitat? I què? Si la consulta, pseudoconsulta o el que sigui això es fa perquè no hi ha el que ha d’haver-hi per una DIU, de manera que tant és que no hi hagi garanties democràtiques, si el resultat ja està clar, això té les mateixes garanties que el referendum de 1966.

    • Devonshire no et passis, la del 66 era organitzada per un govern fascista i totalitari, i a més, ves per on tenia tota la legalitat del moment al darrere.

  15. En la NOVA CONSULTA, com es garantirà el control de votants?
    Es comptarà amb un programa infomàtic que vetllarà perquè no hi hagi DNI duplicats però aquest programa reconeixerà també l’edat de la persona que s’inscriu?
    Si, com s’anuncia, el cotrol el portaran persones voluntàries, és de suposar que molt majoritàriament seran independentistes i per tant no imparcials.
    Podem doncs malpensar que el control pot no ser massa rigorós i així potser també s’ inscriuran persones de 15 anys, de 14, de… O que una sola persona pot inscriure 2, 3,4…. DNI d’amics, parents i coneguts…
    Es podrà o no impugnar un recompte o resultat.?
    Que poca rigorositat per un fet que podria ser tant important !!!

    • Benvolguda Dolors, des del meu punt de vista, cap de les dues consultes és vinculant, per tant, no inpugnables, es a dir, ambdues són una paròdia , la diferencia entre elles és, que la primera era consensuada entre tots els partits sobiranistes – UNITAT – i prohibida des de MADRID. La segona és una consulta «d’estar per casa» sense cap garantia de res i sense consens, pero que Madrid sembla que no pot prohibir.

      A mi personalment, no m’ha agradat gens aquest gir del President. Estic ben tipa de «marejar la perdiu». Per a mi, el cami més serios, seria anar directament a unes eleccions, plebiscitaries o no, m’és igual, però que el Parlament que en sortis, tingués les idees, l’objectiu i el poder suficient per a enfilar l’ agulla d’una vegada i començar a caminar amb pas ferm i decidit.

      • A mi em sembla, Rosamaria, que la consulta aquesta es farà només per oferir un objectiu concret per tots aquells ciutadans que n’estem fins els collons i que voldríem sortir al carrer a cridar que ja està bé de marejar la perdiu durant més de dos anys. Una sortida al carrer massiva sense «V» o «Via Catalana» podria desmadrar-se massa. I si no és per aquest motiu… doncs em rendeixo!

        • Sinera…estic força d’acord amb tu….tot i que…no amb tot ( com sempre)….però en general m’agraden els teus comentaris d’ avui.

          • Gràcies, maca! Jo, com tu, sóc humà i els humans ens equivoquem molt sovint. El més maco és poder expressar les nostres opinions, equivocades o no.

        • Estic d’acord, sense una direcció concreta , podria ser molt perillós.

    • Tiempos de productos descafeinados, Dolors, bajos en calorias, lights… consultas sin chicha a las que no hay que pedirles ninguna garantia porque vienen sin manual de instrucciones y sin garantia. Sucedaneos ideados (es un decir) por personajes de (tambien) bajo coeficiente.

  16. Sr.Foix: estaba convencido que ibamos de cabeza a unas elecciones anticipadas, he de reconocer que empiezo a tener grandes dudas de ello…

  17. Seguro que a nuestro estimado anfitrion el Sr. Foix le embarga la estupefaccion al hablar de populismo aqui en casa, un populismo de barretina aixo si, i nostrat.
    No hace mucho leiamos de populismos en territorios allende los mares y lo contemplabamos como un exotismo barbaro que (creiamos) no veriamos a casa nostra.
    Pues aqui estamos.

    Pues si, parece que contaremos para este evento con una especie de servicio de orden(?) de la ANC, una especie de somaten de la Sra. Forcadell.
    No habra censo i tot sera molt casola i em el Virolai de fons.

    El toeua ironico-planiano del Sr. Foix recorre todo el articulo y logra puntos algidos, como por ejemplo cuando nos anunca una «interesante» alianza entre el Astut y las Sras. Omnium y ANC.

    Per llogar cadira. Ull que no prengem mal.

    • Sr.Dogbert me he fijado que utiliza el catalán siempre como una burla al idioma. Me parece feo.

      • Amigo Francis, seria feo efectivamente, pero no es el caso, ni es mi intencion ni es mi actitud.
        Seria de malnacido burlarme de la lengua que he mamado y que desgraciadamente no domino como me gustaria y que solo se emplear en determinados giros.

    • Dogbert si a Catalunya hi ha populisme que hi ha a Madrid?. Podries explicar-ho adornan-te amb música de xotis i sevillanes, amb la Macarena al fons?. També m’agradaria saber la teva opinió de les aliances PP-PSOE amb Duran de palmero.

      • SAntiS, perdone la precisión: las sevillanas como su propio nombre indica no son genuinas de Madrid, aunque imagino que también se bailarán allí como en Santa Coloma de Gramenet o Bilbao. Hay gustos para todo.

        el cocktail que propone como música de fondo no favorecería ni a la más hermosa puesta de sol.

      • A mi entender amigo SantiS la alianza PP-PSOE es de lo mas perverso que existe en la politica estatal. Es un rodillo que no permite ni admite ninguna discrepancia. Disimulan con matices pero son lo mismo en cuanto a la manera de ver su españa.

  18. M’oblidava,
    Lluís Foix tampoc votarà el 9N.
    Forma part de la gent assenyada
    partidària d’un règim constitucional
    que prohibeix que un poble pugui votar.
    El populisme, ja se sap, te aquestes coses

    • Com la Sra. Camacho.. ??? ..que diu textualment : «QUE NO SE PUEDA VOTAR ES UNA VICTORIA DE LA DEMOCRACIA » – veritablement es una frase històrica.

      No crec, però, que el Sr. Foix sigui d’aquest pal….tot i que a vegades ho sembla….jo prefereixo pensar, que em supera tant en intel.ligencia, cultura , informació i experiencia, que no se interpretar-lo.

      Jo si votaré, conscient de que participo en una parodia còmica, però votaré. I sobretot,on si votaré amb plena consciencia, és a les properes eleccions.

      • Entre la Sra. Camacho y lo que representa y fotre el pena que es a lo que se va, hay todo un espacio en donde estamos yo creo que una gran mayoria de ciudadanos, que no somos de extremos y que a poder ser nos gustan las cosas bien hechas. Yo no soy del PP, pero tampoco soy de CiU. No soy independentista ni dejo de serlo y aunque parezca una boutade esto ultimo, es lo que se lleva actualmente, la yenka rediviva.

        • Farem el pena…si, ..però votarem, ..mentre Rajoy s’ho mira amb els ulls quadrats !!!… Analistes molt assenyats la consideran una jugada mestre per part del Molt Honorable.

          • Jo també penso que és una jugada mestre. Rosa Maria, això sortirà bé. És qüestió de constància. Això no hi ha qui ho pari!

  19. Gente de la Constitución sin urnas que no votarà el 9N:
    Miguel Angel Rodríguez el bebedor y fusilador
    Alicia S Camacho, espia de La Camarga
    Rajoy el plasmàtico
    Pedro Rodríguez, el federal vacio
    Albert Rivera, el candidato desnudo
    Llanos de Luna, la perseguidora de pacíficos trabucaires
    Marhuenda, el gran periodista
    Lara, el buen patriota español
    Jorge Fernández Diaz, jefe de la Guardia Civil que pega a inmigrantes
    Conclusió:
    Jo votarè el 9N
    Es millor aquesta votació
    que un regim constitucional que prohibeix les urnes

Comentarios cerrados.