Evitar la confusió

Un ple del Parlament Europeu

Un ple del Parlament Europeu

En èpoques de grans canvis s’ha d’evitar el desordre i la confusió. Europa ha estat sempre un espai d’aspiracions insatisfetes. Mitjançant les frustracions i els errors ha anat avançant de forma erràtica fins avui en dia. Qualsevol observador de la situació en acabar la darrera guerra mundial no hauria mai somniat que setanta anys després Europa seria un gran espai de convivència. L’Europa d’avui, malgrat la crisi i l’avanç de partits xenòfobs i euroescèptics, és un èxit sense precedents que els polítics no han sabut capitalitzar. Els discursos antieuropeus emfatitzant els errors i els problemes derivats de la gestió de 28 estats han fet un gran forat en molts països. Una cinquena part dels diputats al Parlament Europeu són xenòfobs i molt crítics amb les institucions de la Unió.

En termes econòmics, Europa és una superpotència que pot rivalitzar amb els Estats Units. No ho pot fer militarment i tampoc com a potència política perquè la força europea no està en la seva unitat sinó en una complexa diversitat que és el fruit de molts segles amuntegats que ens han fet com som i no podrem pas canviar les nombroses identitats que van des de la personalitat de les grans capitals fins a les idiosincràsies dels pobles més petits. Nosaltres, els europeus, hem estat criats en la diversitat i hem passat les nostres vides en companyia de la diferència. Bauman diu que hem après lentament l’art difícil de viure amb la diferència pacíficament. Ho hem hagut d’aprendre perquè a les nostres espatlles hi portem segles de guerres, conflictes, divisions i odis.

Hem hagut d’aprendre a viure en el respecte a l’altre. La unificació europea no ha estat un caprici o una idea brillant dels que van dissenyar l’embrió del que avui és la Unió Europea. És la conseqüència d’un clamorós prou als conflictes i a les guerres. Hem après un esperit europeu que es podria resumir en una certa capacitat, fruit de l’escarment, per enraonar amb l’estranger, l’adversari o fins i tot l’enemic.

Hem entrepussat molt sovint per aprendre a caminar cap a l’objectiu de la llibertat, la pau i el progrés. Els canvis de fons com els que estem vivim en la nostra època capgiren programes que semblaven inalterables. La política d’avui no es farà amb discursos ja rovellats, que no tinguin en compte els canvis profunds que s’estan produint en el subsòl de les societats.

La proliferació de tants partits nous a Europa té més causes que les derivades de la crisi econòmica. La seva irrupció es deu més a les expectatives frustrades i a una certa desorientació que ve donada pels avenços tecnològics que ens fan més autònoms però alhora menys segurs.

Els partits que reneguen de l’Europa amb seu a Brussel·les i amb el centre financer a Frankfurt, augmenten la seva representativitat en tots els àmbits polítics nacionals. L’UKIP ha aparegut de sobte i amb força a Anglaterra, el Front Nacional aniria primer en unes eleccions a França, el Partit de la Llibertat d’Holanda, d’extrema dreta, condiciona la política holandesa, el Partit dels Finlandesos ha aconseguit un bon resultat en les eleccions de diumenge passat, els Demòcrates Suecs tenen 49 escons al Parlament d’Estocolm des de les eleccions del setembre passat, l’Alternativa per Alemanya va aconseguir més del 7% dels vots en les eleccions europees. I aquí, dues forces noves, Podem i Ciutadans, poden obtenir resultats determinants en les eleccions municipals, catalanes i espanyoles.

Malgrat la retòrica dels polítics de tota mena, les condicions de vida d’una majoria de ciutadans no milloren. I, el que és pitjor, les esperances de futur són minses. Ignorar aquesta realitat demostra una falta de visió que és sovint castigada en les eleccions. Potser ha arribat l’hora que els partits i els polítics parlin amb més claredat, amb visió de futur, sense pensar en les properes eleccions sinó a aportar solucions racionals que encara que siguin doloroses són les millors, tal vegada les úniques, per conservar un país de qualitat.

Catalunya és europea i europeista. Per això ha de procurar establir unes bones relacions amb les institucions europees, amb tots els països de la Unió, però principalment amb França i Alemanya. Tal com està dibuixat el mapa polític europeu serà molt difícil que s’obrin les portes de Brussel·les, Berlín i París si prèviament no s’ha arribat a un pacte amb Madrid. Em diran que això és impossible. Certament, així és ara per ara i potser serà sempre igual. Causa frustració el menyspreu continuat a la singularitat catalana.

Però el conflicte existent entre Espanya i Catalunya ha d’acabar en una taula de negociacions. L’statu quo no pot continuar. Una ruptura unilateral amb l’Estat es podria proclamar des d’una majoria al Parlament. Seria com entrar en un període d’incertesa que ens deixaria desprotegits.

Publicat a El Punt Avui el 26 d’abril de 2015

  30 comentarios por “Evitar la confusió

 1. Lanzo la siguiente pregunta ¿Es la Unión Europea un proyecto de éxito? Y ahora voy aportar una contextualización histórica políticamente incorrecta. La mayoría de países europeos mantienen un sustrato común que se adentra en la Historia en los tiempos del Imperio romano. La adopción del cristianismo por este imperio no hizo otra cosa que ofrecer algo compartido por todos en una entidad política que se conoció bajo el nombre de la Cristiandad. Sin embargo los europeos siempre nos hemos enfrentado porque hemos querido imponernos unos a otros: desde la Edad Media, a la Edad Moderna -donde aparecen las entidades estatales que aún perduran pero no perdamos de vista las guerras de religión- hasta la Edad Contemporánea en donde emerge el concepto de la Nación que se impondrá a las demás, teniendo su máximo exponente en las dos guerras mundiales.

  Fue la invasión -liberación- soviética y norteamericana la que lo que cambió todo. Todo se organizó en las conferencias de Yalta y Potsdam. Mientras Washington ocupó Europa hasta la mayor parte de Alemania Occidental, incluida Berlín, la Unión Soviética hacia lo propio con la Europa del Este. Pronto los aliados crearon la OTAN y unos años después Moscú crearía el Pacto de Varsovia: este fue el inicio de la Guerra Fría que tuvo momentos bien calientes, normalmente en ultramar, y mantuvo en vilo a toda la humanidad por la amenaza del enfrentamiento nuclear. Mientras los soviéticos establecieron gobiernos comunistas en todos los países que quedaban bajo su esfera de control directo los estadounidenses ofrecieron el Plan Marshal (del cual España quedó al margen) a las democracias del «mundo libre». Es en este contexto en el que aparecen los primeros acuerdos entre Francia y Alemania (sobre el carbón y acero) que terminaran en la Comunidad Económica Europea. Mientras duró la Guerra Fría las cosas estaban claras, la Europa occidental y central se unió y ofrecía al resto del continente un proyecto tentador que ofrecía libertad política y un estado del bienestar que protegía a los ciudadanos de la intemperie. Mijaíl Gorbachov frente a una Unión Soviética desfasada que no funciona ni socialmente ni económicamente quiso cambiar su país pero presupongo que nunca pensó que precipitaría el fin del sistema comunista. La idea era crear un mundo nuevo en el que los dos sistemas se apoyaran mutuamente pero esto no sucedió. Cuando el bloque comunista cae en cadena todos los países del Pacto de Varsovia se adhieren a la OTAN y después a la Unión Europea, algo que inquieta a la nueva Rusia de Putin, renacida de la gran crisis de la época de Yelsin, expresándose plenamente este desacuerdo en Ucrania.
  La Unión Europea es ante todo una unión económica que no se quiere expresar políticamente interiormente, más allá de meter en cintura a los países en bancarrota con políticas de austeridad, y menos exteriormente porque depende de los Estados Unidos, al no tener una política exterior común y un ejército europeo. Frente a la calamidad de la crisis financiera y la falta de un ideario en común aparecen nuevas formaciones políticas, euro escépticas: pero es conveniente separar el grano de paja, los partidos identitarios que no quieren ceder nada de su soberanía y en parte exigen la salida de la Unión, de los partidos que quieren una Europa diferente, que no siga las políticas neoliberales, y que mantenga políticas comunes.

  Puede parecer una perogullada que diga el mundo que rodea a la Unión Europea no es seguro y que expresa todo tipo de conflictos. Ya lo sabemos. Pero todo esto querámoslo o nos afectará cada vez más directamente y entonces todos querrán soluciones (probablemente chapuceras por la improvisación).

  • Una precisión: tecnicamente la Guerra Fría para mi empezó cuando se lanzaron las dos combas atómicas sobre Hirosima y Nagasaki.

 2. Sr. Foix: Penso que el problema principal que te l’Estat espanyol amb la nacio catalana i viceversa es de interessos econòmics dirigits desde un poder exercit per un grup ó lobby dominant d’interessos molt forts i molt intransigent, que ni s’isquera dona peu al dialeg, que es la única sortida asenyada que ens conduiría a tots, tant a la nació Catalunya com a l’estat Espanya a trobar una solució, que beneficies econòmicament a tots. Aixi com tambe respectes la dignitat humana de tots, junt amb el respecta de la llengua catalana convivin amb la llengua castellana tambe respectada.

  Hem de reconeixer que tant els d’alla com els d’aquí apretent els cargols molt fort i tenen una voracitat recaudatoria fiscal, desproporcionada e inhumana, degut a el despilfarro i la corrupció, que es el problema principal dels estats. I l’estat Espanya i la nació Catalunya no s’en escapan pas.

  Nomes que els defraudadors i corruptes principals, ( que alardegent de salvapatries tant els d’allar com els d’aqui, pero que depositen els seus mil-lions en euros, a els paradisos fiscals ) …tornessin els diners cap a Espanya, segurament s’acabaría la crisis de cop.

  Pero tranquils doncs mentrestant s’ha creat una misteriosa amnistia, que els perdona i quedan totalment impunes.

  I al bon entenedor i sufridor que s’aguanti…

 3. El futuro no es fácil de predecir. Pero la Península Ibérica no participó en la formación de Europa después de la II Guerra Mundial, un poco más después de la década de los ochenta del siglo XX. La experiencia más traumática en España fue su última guerra civil que quizás no se ha superado como pensamos; pero no fueron las Guerras Mundiales que provocaron una nueva Europa por agotamiento (¡ya era hora!). La cuestión es: España ha evolucionado del mismo modo en su interior ¿Dónde nos encontramos? En la concordia pactada o en el enfrentamiento larvado que a nadie debería interesar. Las palabras que se cruzan no son alentadoras. No nos entendemos y no nos comprendemos, aún no se sabe cuando lo harmeos.

 4. Yo creo que BartolomeC se tendría de ocupar de que el Sr. Foix y el Sr. Bauman se conozcan, en los últimos meses es el autor más citado por el Sr. Foix.

  Sobre el tema , España es un interlocutor al que nadie va a molestar con decisiones a favor de Cataluña, eso es así. Es un tema de fuerza real. La política internacional está muy pautada.

  • francis…busca por ahí…casos similares, que los hay…y han terminado con el reconocimiento internacional, excepto el de España, claro !!

   • Antes junta BartolomeC al Sr. Foix con el Sr.Bauman a que Cataluña encuentre un estado que le de la razón contra España, bueno Maduro está muy picado igual él si.

     • La política internacional es un club en que se mueven por la confianza y seguridad y el no pisarse, Alemania quiere saber que tiene apoyos, Francia Italia, Estados Unidos…. también. España está en este juego y sabe que nadie le va a mover la silla. Siempre dicen, problema interno, que es una forma de decir que Cataluña no tiene soberanía.

     • En el hipotetico caso de una voluntad independentista, manifiestamente clara, refrendada por las urnas, nadie se atreverá a contradecirla. Estamos entre demócratas, entiendo..Europa no obligará por eso, al gobierno central, a aceptar lo que hay, pero si le obligaran a sentarse a resolver el problema, es decir, a negociar, cosa que por ahora, y por si mismo, no es capaz de hacer.

      Esta claro que para que se produzca una situación asi, es imprescindible, un posicionamiento claro e indudable del govern català, refrendado, apoyado, determinante, en las urnas, por parte de la población de Cataluya….cosa que ya no está tan clara.

      Ojalá fuera asi….pero no dudes que en esa situación Europa obligaria a la negociación.

     • «Estamos entre demócratas, entiendo.»

      Aquí es donde falla tu razonamiento, estamos entre lucha de intereses político económico, son demócratas siempre que no vaya en su contra. Y ademas estos intereses son particulares, privados, no por un hipotético bien común.

     • Te noto muy desencantado y muy pesimista…, de hecho no me extranya, no hay para menos,…francis

 5. Rosamaría, en mi familia estoy acompañado de varios homónimos como el suyo. No me disgusta, pero si que me disgusta y muchísimo que los afiliados a SÚMATE, lo que tal vez intentan es restar que son una de las cuatro reglas aritméticas. Tenga un buen día.

  • …en cualquier caso, Ignacio, aquí no se obliga a nada, a nadie. Uno puede quedarse o irse. En otras comunidades se vive mucho mejor, sin entrar ahora en el porque….
   Eso es libertad de movimientos, cosa que no puede decirse de otras lindes…

 6. Al meu parer, l’article d’en Foix és realista. Hem de partir de la base que el concepte de «sobirania» no és el mateix avui que en els temps de Lluis XIV. Catalunya forma part territorialment d’Europa, i econòmicament del Món. Un tresor: el nostre idioma. Llengua que fa mig segle el sabia escriure una minoria de catalans, i el parlava una gran majoria. Avui és a l’inrevés: el català s’escriu bastant bé, es parla no tant bé, i la llengua castellana no corre perill de desaparèixer.
  Crec que Catalunya podria ben bé ser un Estat, i que és una Nació, conceptes que són diferents. Hi ha hagut i hi ha nacions dividides i d’altres que formen part d’un estat. Aquest és el cas de Catalunya.
  Els 40 anys de dictadura centralista han influït en les mentalitats de molts catalans i no catalans, de dins i fora de Catalunya.

 7. Desprotegits..??…be, ara som agredits, expoliats, insultats, menyspreats…..que no ho estem ara de desprotegits davant un govern central que actua en aquests paràmetres ??? ens podem defensar d’alguna manera?…

  Llegint alguns paràgrafs del seu article, m’ha semblat que el Govern Central, per no ser, no és ni europeu….quan allò de saber conviure amb la diversitat i amb la diferencia….per ara, ni tan sols saben parlar….

  El conflicte s’acabarà inevitablement en una taula de negociació, tant si agrada com si no. España sap, i Europa també, que sense Catalunya, España no pot ni sobreviure, ni pagar el seu deute i la ultima cosa que vol Europa, és un morós, per tant, si Catalunya, realment vol ser independent i així ho demostra a les urnes, Europa, obligarà al Govern central a seure a negociar.

  Cal esperar el 27 S i saber exactament que vol la majoria dels catalans. La confusió i la incertesa esdevenen quan hom no sap que vol ni on anar.

  Amb les idees clares es va tot arreu.

 8. Que trist. Catalunya no és una nació. segons Lluís Foix, Catalunya és una «singularitat». Lògic és que la nacio espanyola no vulgui pactar amb la singularitat catalana. Això no arregla ni el Puente Aereo dels defraudadors Rato i Cautrecasas

  • No crec que en Foix digui mai que Catalunya no és una Nació. Nació i Estat tenen en comú el mateix que el sucre i la sal.

  • Señor Oriol
   No podemos confundir la farmacia con la magnesia, -eso lo decía mi abuela- y mucho menos olvidarnos de unos defraudadores como los Pujol’s, Millet’s, Plenafeta’s y otros mil más, no le parece?

    • francis black
     Ante la duda, he consultado la pregunta ¿farmacia o gimnasia?
     Son frases esporádicas que se emplean en momentos comparativos que era lo que yo pretendía.
     He tenido el craso error de querer utilizarlo confiando en mi memoria y en las enseñanzas de la abuela.
     La equivocación es de buena fe. La magnesia (Mg) con una buena cantidad de funciones que desempeña en el cuerpo humano, la consideraba mas cercana a la farmacia que a la gimnasia.
     Vd. francis, me ha sacado de dudas: gimnasia y no farmacia.

 9. Sr.Foix: hay que planificar el futuro pensando en el bien común, desarrollando mejoras sociales y eliminando tantos y tantos intereses patidistas que nos asolan…el planteamiento es sencillo, simple, pero su puesta en práctica se me antoja difícil, por no decir imposible, vivimos en un sistema cuyas prioridades no son esas…

  • Señor BartoloméC
   Porque no se atreve de añadir que tal vez una salida en escena de tantos y tantos partidos, y los que saldrán, una puesta en marcha seria suprimir diez y siete Autonomías?

 10. La roptura unilateral de Catalua con España además de incertesas y desprotegidos, hay gente que vive en Cataluña, que si pudiese se volvería otra vez a su Comunidad Autónoma de Origen.

  • Hay de todo amigo Salvador…

   Te sorprenderias del numero de afiliados a SÚMATE.

Comentarios cerrados.