Ordre i democràcia

Confrontació entre manifstants i Mossos a la Plaça de Catalunya

Els poders més rellevants de l’Estat són recaptar impostos, administrar justícia i mantenir l’ordre públic. Cap democràcia pot prescindir d’aquestes tres funcions principals. La política és flexible i ho pot digerir pràcticament tot. Les posicions contraposades es discuteixen en les institucions, en el periodisme i en el carrer.

Potser la tasca més delicada de l’Estat és mantenir l’ordre en una societat lliure en la que la llibertat d’expressió, de manifestació, de vaga i de defensa de les minories formen part dels drets protegits per les constitucions. He vist en directe moltes manifestacions arreu d’Europa i també a casa nostra. Sempre han estat observades o controlades per la policia local o nacional. Els intents de violència contra les forces de l’ordre són freqüents com també ho són els atacs policials contra els manifestants.

L’equilibri és difícil de mantenir quan estan en perill interessos d’altres o terceres persones. La policia no és neutra sinó que respon a les directives polítiques de tots els governs als que se’ls hi ha atorgat el monopoli de la violència. No perquè la gestione discrecionalment sinó d’acord amb les instruccions rebudes que no poden anar en contra de la llei i dels drets fonamentals dels ciutadans.

Hem vist a Catalunya com agents dels mossos han estat jutjats per haver-se extralimitat en les seves funcions. També hi han causes obertes contra policies i guàrdia civils que ara fa un any colpejaren desproporcionadament a persones que volien votar. Els agents de l’ordre tenen també un límit i una responsabilitat.

Però en el cas de les dues concentracions del dissabte, els Mossos tenien que evitar la confrontació entre dos grups que es manifestaven lliurement amb el perill de que arribessin a les mans. Els Mossos van evitar el xoc. I en fer-ho reberen atacs i crits per part dels CDR que no volien que policies i guàrdia civils celebressin precisament ahir la seva actuació l-0 de 2017. Els garants de l’ordre públic han de defensar tothom i evitar que ningú es prengui la llei pel seu compte.

  11 comentarios por “Ordre i democràcia

 1. -Me cansan las actitudes de unos y las respuestas de otros.
  -Me cansa que se pierda el tiempo necesario para otros temas vitales
  -Me cansa la agresividad.
  -Me cansa el frentismo y la falta de unión.
  -Me cansa la ignorancia, la ingenuidad
  -Me cansa la falta de estadistas.
  -Me cansan los gurus y los que tienen soluciones faciles y caducas
  -Me cansa ser un huérfano político.
  -Me cansa que no se estudien las soluciones federalistas de otros países, como los lander alemán y su Bundesrat, en vez del senado de Esp
  -Me cansa que no se haya querido llegar a un referéndum pactado y con garantías democráticas.
  -Me cansa que los políticos no guíen a los jóvenes a los ciudadanos en la actual transición a nuevos modelos económicos
  -Me cansa que se escriba traidor en los libros de Marsé. (Me recuerda tanto a Berlín años treinta…)
  -Me cansa que no se aprenda de la historia.
  -Me cansa la juventud manipulada, que no lee, que no asimila, y que se deja guiar por amargados que cobran un sueldo público.
  -Me cansa la hipocresía.
  -Me cansan los corderos y los borregos rumiantes de mentiras o medias verdades.
  -Me cansa que los políticos no guíen a los jóvenes y a los ciudadanos en la actual revolución industrial y científica
  -Me cansa la ignorancia y su hermana la brutalidad.
  -Me cansa la falta de estadistas y de gente preparada en la política
  -Me cansa que los los medios de comunicación no desenmascaren a los políticos que no están preparados.
  -Me cansa que no se tomen medidas contraciciclicas en tiempos de bonanza
  -Me cansa la falta de reformas estructurales
  -Me cansan los globos sonda, las cortinas de humo, la perdida de tiempo.
  -Me cansa la falta de apoyo a los becarios a los investigadores, a los científicos.
  -Me cansa que no se hagan caso de los avisos de endeudamiento, tanto familiar como empresarial, ante escenarios complicados en 2020
  -Me cansa la falta de cultura económico financiera, la falta de asesoramiento para que las familias no se arriesguen mas del 30 % de su disponible.
  – Me cansa la destruccion del medio ambiente, la falta de acciones guiadas desde los politicos para conservarlo y para tomar medidas con los limites al crecimiento, los limites energeticos.
  -Me cansa la falta de previsión, la falta de estudios de prospectiva, la falta de pensamiento sistemico, el propulismo,el cortoplacismo

 2. Sr. Foix : ¿ Com i ha d’haber …» Ordre i Democràcia » …si… presuntament, els principals humans que detentan el poder, a totes les nacions del mon, sence cap excepció, s’encomanan la… Codisiosis
  corruptosis inhumanoide … Es adir agafen l’enfermetat del antic refrany castellá … » El poder corrompe »

  Resumin : Codicia, corrupció social i institucional per acaparar i amassar mil-lions i mil-lions d’euros sense limits i depositarlos ben segurs a paradisos fiscals, tambe corrupters i tot plegat presumin de españolisme i de catalanisme.

  Pero sense cor ni seniments humans cap els mil-lions de persones, families, homes, dones i nens que viuen en el mon del malestar, la desesperança i amb el futur hipotecat, precisament pels citats corrupters.

  Uns cobren mil-lions d’euros al día, a la setmana, al mes i al any i casi no cotitsen a Hda, mentres mil-lions de personas que si cotitsen a Hda. cobran sous minims i molts d’ells sous minims d’esclavitut moderna amb horaris inhumans i amb por d’esser despedits d’ínmediat.

  Es parla d’Ordre i Democràcia, oblidan la realitat social en que viuen la inmensa majoría de personas de la SOCIETAT DEL MALESTAR I LA DESESPERANÇA … que estan INDIGNATS I EMPRENYATS de tanta INJUSTICIA SOCIAL ECONÓMICA.

  VERGONYA !!!…VERGONYA !!!…VERGONYA !!!…

  • El ultimatum de Torra es un farol? ‘El éxito lo reclaman todos, el fracaso es de nadie,una negociación es teoría de juegos. El farol es un elemento. A veces no funciona’ Antonio Anton

   «Es típico en los que recomiendan fervientemente decisiones drásticas desentenderse de las consecuencias indeseables de su aplicación «Jose Monzo

 3. Els polítics d’aquí i d’ allà han provocat aquesta situació.
  Em temo que no saben com reconduir-la.

 4. Desde los madriles hoy Enric Juliana opinaba que la situacion hoy es, para el, mejor que hace un año. Al badaloni le deben haber subido la nomina este año. Que aproveche para graduar gafas y vision.
  Por favor!
  Esto esta por una parte en manos de una justicia casposa y de parte y de la otra en manos de unos revenidos somatenes. Resumiendo no esta en manos de los politicos.
  No hay ni orden ni democracia y todo es mas de lo mismo. La unica novedad de hoy ha sido la sentada en la Borsa de Barcelona, todo lo demas, retorica, papanatismo y vuelo gallinaceo.

 5. Bon día, Sr. Foix:
  A les seves encertades reflexions, hem permeto fer-hi el següent afeixí’t : Cal fer una manifestació a Barna, amb clares connotacions provocatives, si no es per encendre els ànims? Els estats també han de tindre aquesta sensibilitat, i deixà el que ni sona a casa. Moltes gràcies.

 6. D’acord
  Pero crec que la manifestacio del Policies Nacionals no es tenía de permetra, aquest día ni en aquest lloc. !!!!
  Tot ha sigut una gran provocaçio, premeditada. ????
  Jo crec que si .

Comentarios cerrados.