No és la fi del món, encara.

Un carrer principal de Pekín en hora punta. Sense trànsit degut al coronavirus-

Vaig a la ràdio amb Josep Cuní. Dies crítics pel periodisme perquè hem de parlar d’un tema que no coneixem prou bé. El coronavirus ho invadeix tot i avença globalment com una plaga de llagostes bíbliques. Baixo caminant pel Passeig de Gràcia, des de Diagonal fins a Casp, la seu de l’antiga Ràdio Barcelona, avui Ser Catalunya.
El dia trenca en silenci, menys trànsit, mirades fixes i pensatives. El virus era xinès, desprès italià i ara és global. Un aire apocalíptic domina l’ambient. No n’hi ha per tant. Però les pors són lliures. Les notícies arriben amuntegades, una rere l’altra, començant per les davallades diàries a les borses mundials, el tancament de col·legis i tots els centres educatius, hospitals col·lapsats, restriccions en el transport públic.
Semblava una qüestió local però ahir al vespre la OMS ja afirma que no es epidèmia sinó pandèmia. Els polítics prenen la paraula als metges i decreten la paralització d’actes mínimament multitudinaris. El futbol s’interromp durant quinze dies. No hi haurà Lliga ni Champions. Teatres, museus, residències de gent gran, el Congrés dels diputats, el Senat… tot tancat. Carrers un pel deserts.
Se’ns convida a romandre a casa. No visitar els hospitals sinó es per qüestions greus i urgents. Els periodistes no es poden atansar als polítics que fan rodes de premsa telemàtiques. Se’ns diu també que procurem treballar des de casa. En arribar a Can Cuní van passant els profetes de les desgràcies econòmiques i prospeccions polítiques. En tot cas, la situació és semblant a la d’una gran crisi, això sembla, que paralitza societats senceres.

La plaça de Sant marc, a Venècia, buida i solitària

Perillen les eleccions de Galícia i Euskadi previstes pel 5 d’abril. La Festa de Sant Jordi pot suspendre’s també. Ens quedarà el refugi de la lectura i la contemplació. Passejades en solitari, sense contacte amb persones però observant la floritura dels fruiters, escoltant el brogir de les abelles que arrenquen el nèctar de les flors per portar-la als vespers.
La fi del món no és a prop. Però s’atansa un gran desgavell que afectarà a molta gent, a pobres i rics, a urbanites i rurals, a gent gran però també a persones més joves.
El govern de Catalunya ha despertat i ha pres mides que afectaran a bona part de la població. El president Torra ens diu que baixem el ritme de vida, que utilitzem menys transport públic, que treballem des de casa. Parole, parole…
Un virus aparegut a Xina fa uns mesos ha rebaixat la intensitat del procés i preconitza una greu crisi econòmica. Els turistes van de baixa. Un taxista m’ha dit aquest matí que els trens arriben més buits a l’estació de Sants i els avions aterren amb molts menys passatgers. És una crisi o potser un canvi d’era. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, té el virus i ha anat a casa. El seu marit, Pablo Iglesias, l’acompanya en quarentena. Tots plegats ens sentim més vulnerables. Ja ho erem, però pensàvem que el mòbil ens ho arreglaria tot.

Es juguen els partits en estadis sense espectadors.

Un últim apunt: Xina envia ajut econòmic a Europa i el president Trump ha prohibit el trànsit de passatgers en avió des de 26 països de la UE. Això sí, els nord americans que siguin a Europa podran tornar a Amèrica encara que transportin el virus. Els xinesos han pres la iniciativa. Estats Units s’han parapetat a la defensiva. El món ha donat un gir i no sabem cap on va.

  19 comentarios por “No és la fi del món, encara.

 1. La principal medida para frenar el avance del coronavirus y evitar posibles contagios es la de quedarse en casa. A lo largo de la semana, cada vez han sido más las personas que se han ido a trabajar a sus casas y el cierre de las clases ha supuesto que millones de niños se hayan quedado en sus hogares. Ante esta situación, muchas personas que no se pueden realizar teletrabajo o que por su edad no pueden ir a hacer la compra se hayan encontrado en una situación complicada.
  Desde hace unos días han empezado a circular por las redes fotos de notas que han colgado algunos vecinos que se ofrecen a cuidar de los niños o hacer recados a otros vecinos como ir al supermercado o a por medicinas. Tanto es así que en Twitter se ha empezado a difundir una iniciativa llamada #SoySupervecino. A través de una web, los usuarios se pueden descargar una especie de formulario para pegar en sus escaleras en las que los vecinos pueden ofrecerse para ayudar a los demás o poner de manifiesto que necesitan ayuda.https://www.lavanguardia.com/cribeo/fast-news/20200313/474110040883/supervecinos-iniciativa-prestar-ayuda-mas-necesitan-confinamiento-coronavirus.html?fbclid=IwAR3hFoy7hCPYWoOuSR6fl5EYKbrUOB0BOX93g0EvHJ5wp1KLkA8mI6iDcNI

 2. Gràcies Sr, Foix, ha estat l’article més clarivident i savi que he pogut llegir aquests dies.
  Lamento també, i ho respecto, el comentari del Sr, Oriol Domingo.
  Bon dia a tothom.

  • Respecto a Carles.
   Però lamento que no lamenti l’èxode massiu i insolidari
   d’espanyols des de Madrid cap a zones rurals
   aprofitant que no s’ha confinat la capital d’Espanya
   on hi ha el focus mes gran i concentrat de coronavirus.
   Els madrilenys fugitius porten el virus a altres poblacions d’Espanya.
   Les autoritats de la Comunitat madrilenya i del Govern espanyol
   també en son responsables

   • tienes una manera tan torcida de interpretarlo todo siempre desde un punto de vista xenófobo y antiespañol que no entiendo cómo se te puede hacer soportable la existencia con tanto odio dentro. si tú fueras un ejemplo representativo de la clase dirigente que nos esperaría en una hipotética república catalana, ese sería uno de los lugares más ingratos para vivir que uno pueda imaginar. respétate un poco y no aproveches cualquier mínima oportunidad para soltar tanta bilis porque eso solo te denigra a ti mismo.

  • Despues de tantos años , a la gente frentista, con odio en las venas, irracional, no hace falta ni contestarlos, es mejor ignorarlos. Quienes tienen cerebro saben que ahora es el momento de la unión y de la colaboración. Para mi no merecen el respeto, si ignorarlos.

  • Por cada uno que estornuda, cien cogen cagalera.
   Capisci?
   Buen finde Africa.
   Buen finde a todos. Sean buenos, solidarios y ante todo, mucha calma.

 3. Ya tenemos en Catalunya, una ciudad sitiada Igualada y alrededores, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui y Òdena ni entrar ni salir. No hay otra solución, si no se hace así, después pasara que se cuestionara porque no se cerro mejor la ciudad de Codogno en Italia y después porque no se cerro mejor la provincia de Lodi y sus 10 municipios y la localidad de Vo’ Euganeo, en Véneto.

 4. Cuando creiamos que ya habiamo visto y pasado de todo, resulta que era de casi todo, nos faltaba una pandemia global y ya la tenemos bien guapa y fermosa. Claro que no es el fin del mundo, el mondo lirondo seguira, pero todo sera ya distinto, aunque efectivamete el personal seguira mirando al movil, mientras la cerviz se le doblara y puede que le crezcan una orejas de asno (o de ruc segun) de padre y muy señor mio.
  Los chinos seguiran comiendo musarañas a la brasa y tot plegat habra quedado en un no_nada. Esperemus y Oremus.

  • En China y en Corea el
   Ejército estaba en la calle haciendo pruebas de virus a todos los que estaban por la calle.

 5. Alguns ho aprofiten tot, com el coronavirus,
  per criticar el Govern de Catalunya i el seu president Quim Torra.
  Diuen que el Govern català acaba de despertar
  i que el que diu Torra són només parole, parole…
  El que no diuen aquests criticaires
  es que avui la situació més alarmant es dona
  al Madrid del PSOE i a la Comunidad de de Madrid del PP i similars.
  També diuen aquests criticaires
  que el coronavirus ha baixat la intensitat del procés.
  ????
  El que no diuen es que el coronavirus no baixa la intensitat
  del Corina inviolable que afecta a Juan Carlos i a la monarquia,
  encara que la premsa servil ho amagui
  i els partits monarquics (de PSOE a VOX)
  es neguin a investigar aquesta escándol
  amb l’excusa de la inviolabilitat.
  Au va!

  • Efectivament. En el teu comentari veig clar que hi ha gent així. Massa.

 6. ‘»Se’ns convida a romandre a casa»., entre 14 i 40 dies, persones de risc. El debat és si es millor estar 14 -40 dies i solucionar el tema, o estar dos mesos mes marejant la perdiu.

 7. el último párrafo me parece un apunte muy relevante. los chinos han sido los primeros en cambiar la tendencia de propagación interna del virus y ya han empezado a ofrecer ayuda a otros países para controlar la pandemia global. mientras tanto, trump ordena el cierre de fronteras a los extranjeros como si eso fuera a detener un virus que ya tienen dentro. ojo, porque aquí puede haber en «sorpasso» en la guerra comercial de estas dos potencias. si los chinos entienden el multilateralismo y la colaboración mejor que los americanos, esta crisis puede llevarse por delante a trump y a la hegemonía americana. el «america first» no le va a servir para salir de esta.

  • Mortalidad #covid19 a fecha de hoy 11/3/2020
   ✍China: 3,78%
   ✍Italia: 6,64%
   ✍España: 2.42%
   ✍USA: 2,59%
   Incremento «específico» de la mortalidad #covid19 de día 8 de marzo a hoy.
   China: 0%
   Italia: 66%
   España: 21%
   USA: -127%…….Aqui en USA veremos los mas grandes problemas en breve

 8. Gràcies pel seu article, es veu la seva experiència vital i saviesa.

Comentarios cerrados.