El virus i la confrontació política

Les manifestacions a Madrid contra el govern per la gestió de la pandèmia son lamentables pel fet que no observen les precaucions per evitar infeccions a tercers.

La pandèmia és la mateixa però la manera de combatre-la varia des de la Xina, Estats Units, Anglaterra, Rússia, França o Espanya. Les teràpies son distintes per raons mèdiques, polítiques, ideològiques i mediàtiques. En aquests moments el debat és saber què ha de prevaldre, si la salut o l’economia.

Plantejat d’aquesta manera maximalista és un error perquè una pandèmia d’aquesta complexitat i abast universal no es pot reduir a solucions de blanc o negre. Ni un confinament radical ni una obertura sense límits. Les autoritats mèdiques haurien de tenir la primera i la última paraula. I les polítiques no haurien d’aprofitar la mort de més de 27.000 persones per fer política. I els mitjans hauríem d’explicar més el què passa i no arrenglerar-se amb posicionaments polítics.

Que Madrid i Barcelona siguin les dues ciutats que no han passat a la fase 1 és comprensible atès que són les que més casos de contaminació i nombre de morts han registrat. Els fets son els que son i les teories sobre conspiracions s’haurien de poder provar.

Les manifestacions organitzades a barris benestants de Madrid són legítimes però sempre i quan s’observin les mesures de precaució previstes pel personal sanitari i anunciades pels polítics. Portem més de dos mesos confinats i els nervis produeixen tensions en molts àmbits. La davallada de morts és una realitat i tot indica que la pandèmia està sota control encara que no pas eradicada.

Allargar l’estat d’alarma trenta dies més és el que proposa Pedro Sánchez. Penso que s’hauria de trobar un marc jurídic que permetés al govern aplicar les mesures preventives necessàries deixant més llibertat als ciutadans perquè puguin actuar amb responsabilitat personal i col·lectiva. A Suècia i altres països europeus han adoptat polítiques de confinament més laxes i els resultats han estat més satisfactoris que a Espanya. Itàlia passa demà a la fase dos i ben aviat es podrà circular per tot el país.

El govern no pot donar la impressió que aprofita la pandèmia per prendre decisions que necessiten més complicitats amb les comunitats autònomes, els ajuntaments i, sobre tot, amb la ciutadania. Ja sé que és difícil. Però si Pedro Sánchez i Pablo Iglesias pensen que una prolongació d’un mes de l’estat d’alarma serà acceptat sense protestes, s’equivoquen. I encara erren més els que aprofiten la pandèmia per atacar al govern. Conec més d’un col·lega que voldria fer caure governs quan no fan el que ells pensen.

El país ha d’acostumar-se a parlar, debatre, dialogar i arribar a consensos que ens allunyin del clima de confrontació que és la variant més inútil i lletja de la política.

  14 comentarios por “El virus i la confrontació política

 1. He tornat a rellegir l’article d’En Lluis Foix del día avui i tambe he rellegit les respostes del companys i companyes del blog, desprès he meditar una estona i el resultat es aquesta la meva resposta sumada tambe a la vostre opinió. Doncs nomes suman les opinions, ens apareix la realitat, vista imparcialment.

  I per aixo hem traslado a la época de la guerra in-civil d’Espanya, aon els polítics feian i actuaben mentalment com ara mateix. Encara que no ho sembli. Pero els que ja ho hem viscut, el seu comportament actual, ens resulta familiar.

  Torno a repetir, una vegada mes,… el que deia Sir Mister Winston Churchill,… » Els polítics nomes miran el benefici dels seus partits y els estadistes miran el benestar de les generacions futures. »

  Per la meva part, en aquest moment, acabo de pensar, que els polítics en general, cobran massa, per el que fan. Cobran com si focin futboliestes de élit, pero no els hi pertoca, doncs no s’ho mereixen, perque en general, no fan pas, res de res, pel benefici dels ciutadans i del Estat.

  I fins que no hi ha, sang, suor i llágrimes, doncs no cambia mai res de res.

  Exemple : Despres de la guerra in-civil espanyola. Aon varen morir mes de 500.000 personas i mes de 500.000 personas varen esser afusallades acte seguit al acabar la guerra, a mes a mes dels centenars de milers de persones enpresonades durant anys i anys.

  Despès va comensar la 2ª guerra mondial, aon varen morir mes de 60 mil-lions de personas sumades a tot el mon.

  I nomes ales hores alguns importants politics talentuts i amb seny, dels que varen guanyar la guerra, varen entendre i posar seny a com s’habian de comportar i actuar la societat sencera, ect.

  Que ha durat mes ó menys uns 70 anys de pau mondial, excepte rares excepcions, creades en alguns paisos, pels corrupters cobdicios de sempre, Com sempre ha sigut.

  Ara les noves generacions, de joves i madurs joves, polítics que no han viscut cap difcultat, pero que aspiran a ocupar el poder executiu del Estat, per enriquirse mil-lionariament, doncs tornan a comensar, exactament a actuar com aquells politics de avans, durant i despres, de la guerra incivil de España i del mon, ect.

  L’esser huma no te cura, doncs sempre es i actuar …ó… Abel ó Cain.
  In secula seculorum.

 2. Sr Foix: està clar que tots voldríem salut i economia, la patacada que ens espera és per plantejar-s’ho seriosament. Sé que és una utopia però…. ni en moments així els polítics poden posar- se d’ acord i pensar en el be de tothom???
  Cal fer cas, d’ entrada als que en saben sobre pandèmies i fer cas, també, dels qui saben com crear llocs de treball i paliar la difícil situació de tantes i tantes famílies que s’ han quedat a l’ estacada.

 3. Sin querer ser cansino, repetiré lo mismo que dije en este muro en febrero: una pandemia es un tema muy serio y extraordinario, nadie esta preparado para ello, por esto es necesario un pacto entre todos, una colaboración conjunta de todos los politicos, instituciones y sociedad civil, todos a una para generar confianza y para asegurar que se toman las mejores decisiones posibles, debatidas, consensuadas y comparadas con acciones de otros paises como modelos de buena gestión. Solo citare un ejemplo muy claro, si Asia que ha pasado por otros virus, y en este caso nos llevaba mas de un mes de ventaja, sabiendo que desde el primer dia todos usan mascarilla, no hace falta ser un experto para saber que se tiene que hacer.

  • El ministerio de sanidad tenia informes precisos de la situación el dia 10 de Febrero ver INFORME TÉCNICO :Nuevo coronavirus 2019-nCoV

   EL ministerio de Sanidad, el centro de emergencias tenia la información suficiente el dia 10 de Febrero para empezar a actuar, proveese de material (respiraodres, mascarillas,etc) realizar un plan de accion y plan de contingencias (Cerrar fronteras, evitar concetraciones de mas de 1000 personas) El señor Simón conocia el dia 10 de febrero la situación…(tests disponibles en mercado internacional, con sus reactivos, mascarillas que iban a ser la forma de prevención, termómetros en aeropuertos -aunque, sin confirmación, ya hablan de asintomáticos y del contagio en incubación, lo que hace que la medida no sea infalible,se sabía que contagiaba a menos de dos metros por gotículas, había casos que hacían sospechar con fuerza que se transmitía por aerosoles, por compartir espacio cerrado, no se descartaban asintomáticos, además del contagio, la conveniencia de mascarillas o la letalidad… sabían que los síntomas no eran exclusivamente tos y fiebre, pero lo omitieron largo tiempo -debía tratarse de reducir el colapso dada la falta de previsión

   Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitariashttps://s.docworkspace.com/d/AClAXyiwjJVGw766mpOdFA?fbclid=IwAR0FqGz3vh6e0sM8pTmzyRQDAyBEiuY_2HMz4qYEi2qxj9vx1eVca-4zjjU

 4. Sr. Foix : » El virus i la confrontació política » …La confrontació política constán, atenta contra la seguretat del Estat i de tots el ciutadans.

  Nomes miran el benefici dels seus partits polítics i el benefici dels ciutadans. Segueixen influin els corrupters de sempre, que presuntament, es troben a tots els partits polítics, de tots el colors i totes les tendencies.

  No comment.

  • P.D. … Correció de error de bulto : En la meva resposta i apartir de la 1ª linea del 2 ond paragraf, diu : » Nomes miran el benefici dels seus partits polítics i el benefici dels ciutadans. «… ha de dir correctament : … » Nomes miran el benefici dels seus partits polítics, pero NO MIRAN PAS GENS, EL BENEFICI DELS CIUTADANS. «

 5. Lluis: Estoy harto de políticos y periodistas (tu eres de las pocas excepciones)).
  Tampoco estoy para aconsejar.
  Así que hago lo que recomienda un buen amigo común.
  «Cuerpo a tierra»

  • Josep Ramón , … y
   Tambe está be, el que diuen els navarros : … » Siempre en pie, aunque la tierra se hunda «

 6. Suecia esta llenita de suecos Sr. Foix.
  Cuando nuestro anfitrion apela a la responsabilidad de la ciudadania yo creo que esta pensando en los suecos. No en la españa cañi o el del folra i manilles.
  Por cierto a medio camino, en Alemania, han reanudado la liga de futbol, los primeros faltaria mas, con estadios sin publico y sin un triste minuto de silencio de recuerdo para las victimas de esta plaga que padecemos.
  Y la ANC debatiendo a cuatro meses vista y con la que cae si la mani de la Diada del 11S, sera virtual, on line, presencial o en lenguaje de signos.
  Otros planetas.
  Feliz semana para todos. Sean buenos. Como decia Keynes a largo plazo, todos muertos.

 7. Cómo siempre un artículo excelente. Me quedo con la frase: algún colega querría hacer caer gobiernos que no hacen lo que.eloos piensan. Muy serio, y el diálogo es necesario, e imprescindible.

Comentarios cerrados.