Un corrent populista que seguirà el seu curs

Un jove seguidor de Donald Trump en un dels mítins electorals.

Sigui qui sigui el president dels Estats Units el proper 20 de gener, es pot afirmar que el trumpisme no va ser un accident de 2016 sinó un estil de fer política des de la Casa Blanca, acceptat com a mínim per la meitat dels electors nord-americans.

Donald Trump es va enretirar del lideratge occidental tan bon punt posà en marxa el seu eslògan America First trencant conceptualment les aliances que tots els governs americans havien establert arreu del món en qüestions de seguretat, comerç, canvi climàtic i justícia internacional. Ha volgut anar en solitari sense que ningú l’obligués renunciar a la primacia que havia heretat de tots els seus antecessors, des de Woodrow Wilson ara fa tot just un segle.

La seguretat col·lectiva que ha garantit l’estabilitat occidental en els moments més convulsos de la història recent ha estat substituïda en la pràctica per l’hegemonia de la força que indubtablement disposa la primera potència militar del món. El «poder tou» ha resultat molt beneficiós per als Estats Units i també per a la resta de països occidentals que han acceptat el relat promogut per les elits acadèmiques, polítiques i culturals americanes.

El trumpisme ha dividit radicalment la societat americana exportant la confrontació arreu del món occidental com la forma més adient de fer política. Ha fet ús de la mentida de manera sistemàtica, ha ignorat les prevencions de la ciència per combatre el coronavirus i, avui mateix, ha apel·lat al Tribunal Suprem per frau electoral quan encara s’estaven fent escrutinis en molts estats. De passada s’ha declarat vencedor de les eleccions quan encara no es coneixien tots els recomptes.

L’alta participació electoral ha fet que els republicans pugessin més d’un milió de vots tot i que s’han quedat per darrere dels demòcrates que tot i així han aconseguit més de tres milions més que els republicans. Donald Trump ha aconseguit la fidelitat dels que el votaren i ha augmentat el nombre de seguidors que pensen que les seves conviccions més profundes seran millor ateses per un home que es comporta inesperadament però que connecta molt bé amb els seus.

Molts votants de Joe Biden li han donat suport més per barrar el pas a un segon mandat de Donald Trump que pel carisma o el programa del candidat demòcrata. Queden dies o setmanes per saber qui serà finalment el pròxim president. El que compta és que el corrent populista dels primers quatre anys de Trump seguirà el seu curs i empastifarà la política nord-americana i occidental en un futur immediat. Redreçar aquesta orientació és una tasca a llarg termini que requerirà nous lideratges i nous programes socials en un món tan convuls i canviant.

Publicat a Política & Prosa el 4 de novembre de 2020

  11 comentarios por “Un corrent populista que seguirà el seu curs

 1. Contestan a – Anna+M+Riera.

  Estic molt d´acord en la exposició que fas en el teu article. Només aprofito per un petita matiçaciò, que no es pas rectificació ni crítica.
  Es per la frase «que hi hagin ajudes per a les empreses».
  Jo ho cambio per que no ens posim pegues ni demores als permisos.
  Per exemple a Inglaterra per obrir un negoci, presentes la documentació, te la seguellen i ja pots trevallar.
  En poc temps et farán una inspecció. Si tot es correcte endavant, si no es correcte tens uns temps per corretgir l´anomalía. Finalment tens el permís o no.
  Em vaig llicenciar ingenié a Barcelona i al temps obrir une petite industria a un poble de Lleida, que anat creixen poc a poc en el temps.
  Tan per iniciar l´activitat com per una ampliació, per petita que sigui, tens de entregar 5 progectes. Industria, Medi Ambient, Urbanisme, Restauració Ecologica i finalment a l´Ajuntament. Aixó en el cas de la meva activitat industrial.
  Fins que no tens tots el permisos no pots comenzar ni l´explanació del Tereny.
  Tot aixó es pot considerar normal si la contesta fos rápida i aclaridora.
  He fet tots els requeriments per l´inici de l´activitat i per 4 ampliacións. No em puc pas queixar excepte pel permis d´una ampliació que em tiraren enrere per un matiç que costar 2 anys de refer un dels 5 progectes esmenats. Repeteixo per un matiç.
  Fins aci he arribat amb el tema de les facilitats.
  Ara esplicaré breument perque no estic d´acord amb les ajudes.
  Les dos últimes ampliacions varen ser els anys 79 una i la última el 90. Presentarem tots els progectes i també la solicitud ajudes a les empreses que oferíe el Gobierno de España.
  -30 % a fondo perdut del total de l´inversió.
  -Resto a credit tou; Euribor mes 1 punt.
  -Dos anys de carencia (Vol dir 2 anys només pagán interesos,
  el 3é anys interesos mes amortiçació).
  -1,5 millons de pesetes per loc de trevall creat.
  Resulte que aquestes ajusdes només eren per regions deprimides. Catalunya no entrae. Si Aragó, les Castelles,…..
  Moltes empreses que aprofitaren aquestes ventatjes avui ja no hi son.
  Vol dir que aquets diners es llancaren, en moltes empreses.

 2. Sr.Foix: la división social y política ya es una realidad..no sólo en EEUU…

 3. Sr. Foix: Personalment en aixo de les elecions a els EE.UU., estic molt i molt preocupat, doncs el resultat afectará a tota la humanitat…tant si es elegit president En Donald Trump ´ó es elegit president, En Joe Biden.

  M’es indiferent si guanya el partit republica ó guanya el partit demócrata.

  El que hem preocupa es que Mr. Trump, hem recorda la ment bipolar, embustera e impulsiva del Furer Hitler. Tambe la 2ª guerra mundial i els seus 60.000.000 mil-lions de morts relacionats.

  • P.D.
   La frase de Trump, …» America First » … analitzada en profunditat, …ja ens denota la clase de mentalitat i d’accions que fa i fará Trump.

   Pero en cambi te la virtut, de conectár en la ment básica, infantil i primaria de mil-lions de ciutadans, que el recolsant, el secundan, el segueixen cegament, sense criteri objectiu.

   Exactament tal com va passar amb Adolf Hitler, que el varen fer Furer.

   America First de fet es una frase egoista e inhumana, de nen petit, ect. pero, en cambi ens podría portar a la 3ª guerra mundial. I ara sembla que dic una et sagallade. Pero Hitler va comensar aixis.

 4. Visteme despacio que tengo prisa que deia aquell altra.
  Lo que ira lentoi sera el recuento de los votos en USA. Donaldo se aferra a la presidencia como gato panza arriba ya que su vuelta a la vida «civil» conlleva, conllevaria o conllevara todo un rosario de temas judiciales y economicos de aupa.
  Biden esta pensando en ponerse las pantuflas y tomarse una valeriana si la cosa no sale. Probo funcionario con carisma cero.
  En enero por plazos debera saberse quien sigue o va a la Casa Blanca.
  Provisionalidad.
  Un planeta en provisionalidad total. Intemperie. Y con la que esta cayendo y caera.
  Y aqui al Principat, fent el pena fins al febrer.
  No anem be.

 5. TRUMPISME ESPANYOL

  1. El nefast trumpisme es sintetitza en el lema “America First” de Donald Trump. El trumpisme aplicat al règim espanyol es “España primero”. Primer i per damunt de tot està la unitat (dogmàtica) de l’Espanya (immortal). L’Espanya “una, grande y libre” i l’Espanya com “unidad de destino en los universal” del franquisme i del falangisme. La Guardia Civil, substància d’aquesta Espanya, te el significatiu lema de “Todo por lo patria”. El lema va ser imposat per una ordre del dictador Francisco Franco, publicada el 14 de gener de 1937 en el Boletin Oficial del Estado. Tot, democràcia i drets humans, queda supeditat a aquest eslogan franquista d’Espanya. I el franquisme és vigent avui en el postfranquisme o franquisme versió 2020

  2. Jose Manuel Villarejo, ex comissari del Cuerpo Nacional de Policia, que posseeix documents inventats i elaborats en les clavegueres de l’estat contra, entre altres, l’independentisme català demòcratic i pacífic ho acaba de reconèixer. Afirma que, encara que hagi estat al marge de la legalitat, “he actuat per un be superior”.

  3. Franco imposa a Juan Carlos com a rei per un be superior. Els GAL es posen en marxa durant un Govern del PSOE per un be superior. Els escàndols de la família reial compten amb l’aval dels partits espanyols per un be superior. El campechano fuig per un be superior. El franquisme està vigent en el postfranquisme per un be superior. Les operacions de la Guardia Civil, com la Volhov, i els seus agent patriotes com Pérez de los Cobos i Baena actuen per un be superior. Els pressupostos de la Casa Real i armamentistic superen el destinat a la lluita contra la pandèmia per un be superior. Hi ha exiliats, presos i perseguits polítics catalans per un be superior. Les clavegueres de l’estat i la guerra bruta no son desmantellades per un bé superior. El rei es inviolable per un be superior.

  4. La pregunta es aquesta: ¿val la pena aquest anomenat bé superior des de les perspectives democràtica, política, cívica, ètica, humana? El be superior ha de ser la promoció i defensa dels drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles.

  • Tothom te dret a pensar com vulgui, o és que tots han de pensar com nosaltres pensem? això sí que és democràtic… respectar totes les ideïes encara que no ens agradin i conviure en pau. Almenys a mi no em molesta que un altre pensi diferent.

   També veure que aquí hi han coses que potser no s’han fet bé, o és que ens pensem que aquí ho fem tot bé i som blancs i nets com la neu? Perque malauradament podem caure en veure tots els defectes dels altres i no veure el propis de casa nostra i penso que aquí hi han algunes coses que arreglar «ara» que per això es governa: sanitat, impostos… coses que es gestionen des d’aquí, perquè estan les competències traslladades a la Generalitat. Quan vegi que les coses aquí funcionen en la mida d’allò que nosaltres gestionem des d’aquí, llavors miraré lo dels altres…

   Jo crec que més val mirar de treballar en lo d’ara aquí però tocant de peus a terra: que la gent tingui treball, que hi hagin ajudes per a les empreses, que la sanitat funcioni bé, que els carrers estiguin nets, que no hi hagi violència, sino una convivència en pau, tantes coses del dia a dia….|

Comentarios cerrados.