Derrota de les mentides

El Col·legi Electoral ha certificat la victòria de Joe Biden sobre Donald Trump malgrat les reticències del actual president en acceptar la derrota.

La democràcia nord-americana ha resistit la propaganda, les mentides i la tossuderia d’un president que encara no ha reconegut haver perdut les eleccions del 3 de novembre. Instal·lat en el seu compte de Twitter disparant contra tothom i passant per damunt dels fets acreditats, Donald Trump ha negat que el seu adversari demòcrata, Joe Biden, pugui ser proclamat el 46è president dels Estats Units.

El Col·legi Electoral havia de confirmar una victòria que només negava Donald Trump i els seus milions de votants que encara rebutgen haver perdut. Només un 18 per cent dels més de 70 milions de votants de Trump creuen que Biden és el president legítim. Però els fets no menteixen. El candidat demòcrata ha rebut 6 milions més de vots que l’encara president Trump, ha aconseguit 306 electors dels estats en contra dels 232 de Donald Trump, ha guanyat tots els intents judicials per modificar el resultat de les urnes i fins i tot el Tribunal Suprem li ha donat la raó en les demandes per revertir el recompte en estats marginals com Pennsilvània, Geòrgia i Wisconsin.

El Col·legi Electoral, una institució antiquada que necessitaria una actualització als temps moderns, ha reafirmat la nit del dia 14 que tots els electors proclamats en els Estats eren vàlids i, per tant, les acusacions de tupinada repetidament proclamades per Donald Trump i milions dels seus partidaris no tenien cap valor perquè no estaven sustentades en proves sinó en declaracions repetides d’ençà de la nit electoral.

Un problema principal en el mandat de Donald Trump és el d’haver recorregut a la mentida sistemàtica, tant en la campanya que el portà a la Casa Blanca el 2016 com durant cada dia de la seva presidència. La democràcia nord-americana se n’ha ressentit de l’estil d’un president populista que ha dividit el país, s’ha apartat voluntàriament del seu lideratge internacional i ha trencat molts ponts que els Estats Units havien contribuït a construir en el sistema d’aliances col·lectives després de les dues guerres mundials del segle passat.

El make America great again o el put America first han estat lemes amb connotacions negatives tant per als Estats Units com per a la resta de les democràcies liberals que acceptaven el lideratge de Washington en qüestions com la llibertat, el lliure comerç, la seguretat i el funcionament de les institucions financeres internacionals.

Joe Biden, per tant, jurarà el càrrec de president el pròxim 20 de gener en la clàssica cerimònia festiva al Mall de Washington. És igual si Donald Trump hi assisteix o es queda a casa enviant tuits denunciant que ha estat víctima d’una conspiració. Joe Biden haurà de cosir les ferides que estan obertes en un país que havia renunciat a liderar el món lliure parapetant-se en un aïllament que trencava la tradició de la democràcia més poderosa i més consolidada d’avui.

Per a molts americans la presidència que s’acaba ha estat un malson. I per als demòcrates d’arreu del món els Estats Units tornaran a ser l’aliat amb el que s’haurà de comptar per fer front als reptes gegantins que planteja la societat global en la que actors com la Xina, Rússia i l’Índia hi volen dir la seva. Per a Europa és una molt bona notícia la confirmació que Joe Biden és irrevocablement el nou president i Kamala Harris la vicepresidenta.

Publicat a Política & Prosa, el 15 de desembre de 2020

  9 comentarios por “Derrota de les mentides

 1. LA DEMOCRACIA NORD-AMERICANA DEIXA EN EVIDENCIA L’ENGANY ESPANYOL

  1. La democràcia nord-americana deixa en evidencia l’engany del règim espanyol. El poble americà és lliure i pot fer fora el seu cap d’estat. Acaba de fer-ho amb el president Donald Trump. La majoria dels nord-americans han rebutjat amb el seu vot la política de Trump. Els espanyols no tenen la llibertat de fer fora el seu cap d’estat. No poden tant si el cap d’estat es el rei imposat pel dictador Francisco Franco i avui fugat per obscurs afers econòmics i de faldilles com si el cap d’estat és el fill del campechano fugitiu. Tots plegats son una família reial gens modèlica.

  2. Una de les grans mentides del PSOE, principal partit avui en el Govern espanyol, és la renuncia a ser un partit republicà, si es que ho ha estat de debò alguna vegada, per convertir-se en un partit que avala la monarquia borbònica.

  3. Lemes del defenestrat Trump son “Make America great again” i “Put America first” que han perjudicat la democràcia, la llibertat i la convivència als Estats Units i al món. També el règim espanyol, des de PSOE a VOX, te el seu lema dogmàtic, “Primer la unitat d’Espanya”. I tot (democràcia, llibertat, convivència, urnes) es sacrifica a la imposada unitat d’arrels franquistes. L’establishment espanyol es nega a entendre que una entesa entre Espanya i Catalunya, respectant les seves sobiranies, pot ser la millor fórmula democràtica, lliure i solidària entre els dos pobles o nacions.

  4. I en aquest recanvi de Donald Trump per Joe Biden ha jugat, a més de les urnes, un paper democràtic determinant el Tribunal Suprem. ¡Quina diferència tan abismal entre el Tribunal Suprem nord-americà i els Tribunals Suprem i Constitucional espanyols! ¡Quina diferència de credibilitat entre els seus respectius jutges! ¡El sistema judicial espanyol, hereu del franquisme, queda en evidència i fa el ridícul davant el sistema judicial nord-americà!

  5. Quant a les urnes, tot el mon es testimoni de la repressió judicial i policial contra els ciutadans que cometeren el crim d’anar a depositar-hi les seves paperetes. A causa d’aquest crim desarmat, hi ha exiliats i presos polítics catalans. La veritat es que, contra el que diu la propaganda del règim, els exiliats, com el president i eurodiputat Carles Puigdemont, son tractats com persones honorables, demòcrates i pacifiques a la Unió Europea on viuen en llibertat.

  • Gracias por tu tozuda insistencia pero la solución pasa, si mas no, por hacer un Erte a todo el Govern que tanto estimas. ¿ No crees ?

 2. “Pocas veces la inteligencia estuvo tan alejada de la política”
  Esto nos dice Rafael Argullol en La Contra de La Vanguardia de hoy.
  Muy cierto.
  Derrota de las mentides? Poder si Sr. Foix, pero Twitter y la cretinez general ha ganado.

  • Suscribo cada palabra. En aquest cas, doncs potser sí. Però por nuestros lares la mentira i la desinformació es la norma.

 3. Sr. Foix : Nomes miran la cara, la mirada i el gest agresiu que senyala, ja no ens cal dir res mes de Trump, dons ja s’ho diu tot ell mateix.

  Amb en Biden, passa elo mateix, pero tot el contrari, doncs retransmet pau i confianza. Pot enganyarnos, pero aparentment per la mirada i el somriure, a primera vista ens cau MOLT MES BE.

  No hem refereixo a cap partit polític, aon ells dos participan. Doncs soc apolític de ideas i d’accions a favor o en contra.

  Yes… Sir.

  • Sr.Foix : He rellegit l’article i desprès de meditar, … penso que la principal arma de destrucció masiva, no es pas la bomba atómica, sino LA PARAULA DEL ESSER HUMA, que es molt capaz de influir amb molte convicció i força en la ment de mil-lions d’esser humans, que el creuent a cegues.

   Perque els hi diu, … EL que ells, volen escoltar i sentir. I mes encara de la persona que ells i ellas CONSIDERAN LIDER.

   Penso que en realitat la major part dels essers humans, no deixem mai, aquella ment infantil, que creiem tot el que ens deien. Sobretot si ens deien… El… que ja voliem sentir.

   Exemple ; El Furer …Adolf Hitler. I ara En Donald Trump…Que el creuen i al segueixen mil-lions i mil-lions de persones. … Com al citat Furer.
   Disposats a posar en acció ó a exsecutar,…tot el que Éll els hi indiqui.

   Es per aixo, que penso que LA PARAULA POT ARRIBA A TENIR EL PODER DE DESTRUCCIÓ MASIVA DEL ESSER HUMA.

   Tal i com va passar amb En Adolf Hitler, amb la 2ª Guerra Mundial.

   Pero que cuan parlàba anteriorment abans, no l’hi semblaba a ningu, que pasaría, … tot el que va passar, degut a la seva paraula envaucadora i convincent. Tal i com els hi estar fent a els nordamericans dels Estats Units, En Donald Trump, el convincent,per ells ( els que el creuen,… futur Furer ó Lider.

   Yes… Sir.

 4. José A. Garcia, todo lo que dices es verdad. Tanto referente a Estados Unidos como a referente a España, Cataluña incluida.

  En pocas palabras ya lo has dicho todo.

 5. Sr.Foix: El Twitter de Trump es de otro planeta…vive en otra galaxia…

 6. Un problema.es que no todo el partido republicano acepta la victoria de Joe Biden. Es decir no desautorizan a D. Trump, Esto provoca que los seguidores de Trump sigan engañados o sí menos no se lo acaben de creer. Aquí también tenemos una situación distinta pero parecida, tanto en el gobierno central como en los autonomicos.

Comentarios cerrados.