Canal 9 i el PP

Logo de Canal 9

Logo de Canal 9

El tancament de Canal 9, la televisió pública valenciana, té moltes derivades polítiques i periodístiques que s’aniran desgranant en els propers temps. Una de les causes de fons de la seva desaparició és, al meu parer, el posicionament ideològic de la cadena que era una corretja de transmissió dels presidents Zaplana, Camps i també Fabra. No era una cadena pública sinó una televisió del govern.

L’any 1990 arrancà amb una audiència del 21,4 per cent i el 2013 ha quedat clavada en un 3,5 per cent. D’aquesta davallada espectacular en són responsables els polítics que pensaven que la televisió era seva, però també en tenen culpa aquells professionals que sabien que treballaven amb mentides en forma de propaganda i per raons comprensibles i humanes com les de conservar el lloc de treball hi posaven la cara o escrivien guions políticament induïts. Que ara ens diguin com es va produir aquesta intromissió tan descarada del poder polític és d’agrair perquè quedarà palès si més no com el Partit Popular va convertir la ràdio i la televisió valencianes en una finca particular per guanyar eleccions, per amagar informacions d’interès públic i per afavorir persones properes, tant col·locant-les com a treballadors a l’ens públic com fent-les sortir favorablement davant l’opinió pública.

El periodisme no està fet de pasta d’herois, ni falta que fa. Tots els que fa anys que ens arrosseguem en aquest ofici sabem que les redaccions dels mitjans de comunicació, públics i privats, són com les fàbriques d’hamburgueses on no es fan gaires distincions en la qualitat de les carns a l’hora de presentar el producte al consumidor. Per això és innecessari que els periodistes que van posar la seva cara o el seu talent per transmetre mentides o propaganda del govern valencià surtin ara dient que van ser forçats a seguir consignes de tota mena. Aquests gestos es fan al seu moment, quan el risc és perdre la feina o ser arraconat en una redacció on sempre hi ha cementiris d’elefants vivents. Però seria del tot injust descarregar la responsabilitat sobre l’anella més feble del procés dels disbarats que ha suposat la ràdio i televisió valencianes. La responsabilitat cau sobre el poder polític que ha utilitzat, manipulat i distorsionat un ens que ha de ser de tots els valencians.

En el programa electoral de les eleccions de 2011 es proclamava que la televisió ha d’estar bolcada en el servei públic, compromesa amb el rigor i el compliment pressupostari. El deute a finals de 2012 era de 1.126 milions d’euros. També deia el programa electoral que la televisió pública valenciana ha de ser l’altaveu dels valencians, és el seu altaveu, no en tenen cap altre. Quan una televisió pública es converteix en altaveu del govern oblidant-se de les minories que conformen també tota col·lectivitat política i cívica, perd interès informatiu, només cal veure les audiències, i es deteriora com a producte de servei a una societat plural i lliure. Es podria dir que el més que probable tancament de la televisió valenciana no ha estat per la pressió de l’oposició ni per moviments ciutadans organitzats. Ha caigut pel seu propi pes, sense que ningú empenyés, víctima de la manipulació, dels escàndols encoberts i de la despesa descontrolada.

Una de les constants de la televisió valenciana ha estat la confrontació oberta amb tot el que venia de Catalunya. Des de la llengua fins a la política i la concòrdia entre dos pobles que tenim moltes més coses en comú que les que ens poden separar. Ha estat ridícul que durant anys TV3 no es pogués veure al País Valencià i Canal 9 no tingués un porta d’entrada a les televisions dels catalans. No s’ha fet perquè no han volgut els successius governs valencians que han vist en el català un enemic que no existia, atès que valencians i catalans ens entenem a la perfecció parlant la mateixa llengua, es digui com es digui o tingui les varietats idiomàtiques que caracteritzen totes les llengües del món.

Aquesta confrontació era ideològica i política. No era real si ens fixem en els intercanvis comercials en les dues direccions, la determinació per accelerar i promoure el corredor mediterrani a través de les respectives societats civils, el trànsit de milers de persones que diàriament es desplacen en les dues direccions per qüestions culturals, econòmiques, de veïnatge i turístiques. La ràdio i la televisió públiques de València han estat un instrument per als governs de torn, però han fet un servei molt feble a dues comunitats unides per la cultura, la història i els interessos comuns. Quina llàstima.

Tant de bo que es pugui refundar la televisió pública de València amb una visió més àmplia i més professional. Potser també més dimensionada a les necessitats d’un país que té tot el dret a disposar d’un ens que serveixi als interessos dels valencians, que, com tota societat moderna, són plurals i tenen una manera diversa de veure els seus problemes i com es poden resoldre de manera més satisfactòria per a tots. La disbauxa en una empresa privada porta directament a la fallida.

Quan aquesta pràctica del tot s’hi val per afavorir el president de torn, el govern municipal o persones pròximes al poder s’instal·la en un mitjà públic de comunicació es fa un gran mal al periodisme, al poder polític i a la societat a la qual pretesament es volia servir. El que ha passat a Canal 9 tindrà conseqüències polítiques a València. Potser ja no es disposarà del paraigua que ho tapava tot, enaltia el que era propaganda, encobria amics i destapava les misèries dels enemics. Avui ja no es pot anar així pel món.

Publicat a El Punt Avui el 13 de novembre de 2013

  28 comentarios por “Canal 9 i el PP

 1. Cuando una televisión pública no cumple con su principal cometido, que es el servicio público, lo mejor es cerrarla y pedir explicaciones vía judicial. Seguir manteniéndola con dinero público para que se beneficien exclusivamente el partido del gobierno y sus amigos , desdeluego no es bueno para la ciudadanía.
  Habría que pasarle responsabilidad civil al PP por alterar contenidos en beneficio propio y que Zaplana, Camps, y los que siguen paguen de sus bolsillos las pérdidas provocadas. Si todos los cargos públicos tuviesen que responder con sus bienes de los desmanes cometidos, otro gallo nos cantaría. Tolerancia cero a los delincuentes.

  Estos monumentos del faraonismo político, gestionados como auténticos cortijos, verdaderas fosas sépticas de dinero público malversado, que funcionan como auténticas empresas de contratación de amigos y familiares y como aparatos de manipulación, intoxicación y propaganda del gobernante de turno forman parte de un bonito pack en el que también están el aeropuerto de FAbra, la Isla de la CArtuja, las autopistas radiales de peaje, los AVE a no se sabe donde, etc.

  Lamentablemente muchos trabajadores van a ir a la calle y aún más lamentable con las dificultades para recolocarse desde el paro que todos conocemos. Telemadrid está en una situación semejante.

  Me cabe la duda de si en realidad no estamos en una nueva versión del tocomocho. Malverso fondos públicos hasta arruinar el presupuesto con mis amiguetes y familiares ya en plantilla, provoco un cierre que también va a repercutir en el dinero público y luego se lo regalo a la «iniciativa privada» donde casualmente tambien tengo algunos amigos y conocidos….

  Mucha gente, demasiada gente se desentiende de lo público y provocan(mos) de una manera inconsciente el caldo de cultivo de estas conductas delincuentes que en España alcanzan cotas de escándalo.

 2. Sr. Foix: Antes nos quejabamos de la Dictadura y ahora tambien nos quejamos, porque tampoco tenemos Democràcia. Los dictadores reales son muchos más para envolsarse los beneficiós del poder a su antojo.

  Veanse dictados sobre la cultura y sobre todo lo que pueden.

  Al PP le fallarà su dictado, porque toca demasiados y vitales puntos que afectan a la dignidad del ser humano. Como la lengua y la cultura.

  Al tiempo. No comment.

 3. Yo siceramente, lo que empiezo a echar de menos es un buen informe cientifico (estilo euskaldun) en el que se demuestre la superioridad racial del Rh catalanista. Esto terminaría con todas las dudas y obligaria a conceder la independencia. Dado que el dinero de nuestros impuestos está en manos de Omnium y de la ANC, sugiero que se pongan de acuerdo y contraten un buen estudio cientifico sobre el tema. No es problema de precio, con crear un nuevo impuesto se resuelve todo, el tema de la construcción nacional es ineludible.

  Lo de arriba es un comentario, un poco cognon ciertamente, quehace un lector a la noticia de LVD en laque refiere que segun Omnium Cultural, a pesar de la persecucion y no se cuantas calamidades mas, mas de diez (10) millones de personas, hablan catalan.

  Un saludo a la Sra. Muriel Casals y que el Sr. Foix disculpe mi osadia.

  • Dog bert no diguis bajanades. No parlis de calamitats i de persecucions, perquè les hi han hagut i van fer molt mal. Potser tu no les recordes per edat o perquè no les vols recordar.
   Fins a finals dels 70 vàrem viure les calamitats, jo mateix tot l’ensenyament el vaig tenir que fer en el idioma del “Imperio”, per collons i a callar. Tenies que sentir com et manaven “Hable en cristiano”, quatre funcionaris o polícies nouvinguts, que a sobre t’amenaçaven si no els hi feies cas.
   Eren els temps que a la Cadena Ser, en Boby Deglané deia que “los catalanes al hablar parece que ladren” i la mai oblidada Mary Santpere li contestava que “eso no lo se, pero puedes estar seguro que a los perros les llamamos Boby”. Com pots veure la cosa ve de lluny benvolgut Dog bert.
   Quan va haver hi oportunitat es va començar a defensar la nostra llengua i tot i això, avui en dia la situació encara es totalment desfavorable al català. Mira’t quants canals de TV o quantes emissores, hi ha en un idioma o en un altre.
   Critiques molt a TV3 pel que diu, però què em pots dir de TVE, Tele5, Antena 3, i 8tv?, no em negaràs que estan manipulades des de les seves corresponents direccions, i no parlem ja de Canal 13 o Intereconomía, o Tele Madrid i el finiquitat Canal 9.
   Al menys, TV3 diu el que volen sentir la majoria de catalans, amb l’excepció de les “majories silencioses” de les que, sense cap dubte, tu formes part, estimat Dog bert.

   • JaumeS, no me parece acertado comparar las teles privadas con las públicas. Las privadas solo tienen que responder de su gestión a los socios . Y así lo hacen. Y en su fundamento prima la cuestión de rentabilidad, no deja de ser un negocio más. Las públicas son un servicio a la ciudadanía. A toda. Y gestionan el dinero de todos por tanto no deberían ser los voceros del gobierno de turno y deberían atender tambien a las «majories silencioses» a las que desdeluego no me parece que pertenezca el compañero dogbert que viene posicionandose sobradamente y con profusión en este blog.

   • JaumeS….a en dogbert a vegades se li dispara la neurona – com a tots ens passa de tant en tant -, però no és preocupant.

    Sovint recupera la neurona perduda l’ endemà mateix.

  • Què t’has près dogbert ??…a mi la valeriana que em vas recomanar l’ altre dia em va anar molt bé. Te la recomano.

 4. A veure…fem una mica de memòria ??.. Situem-nos en el temps . Des de quan, més ò menys, TV3 sembla que té un únic discurs ??….

  Sinerastar diu : «I ara acabo d’obrir la nostra inefable TV3 i el 3/24 on fa ja anys i panys que la propaganda és un continu, insofrible… independència, soberanisme, els ciutadans catalans ens demanen…, la consulta, la pregunta, Madrid ens roba… Ai la mare! Alguna diferència amb TV9? Cal ser cec…»

  Segur que quan governaba Felipe Gonzalez i anteriors a ell, el discurs de TV3 era el mateix d’ ara ??…segur ??

  M’inclino més a pensar que el discurs de «sa nostra tele», s’ha radicalitzat a partir del grandissim 11 de setembre de 2012 i ho va fer, segurament perque el Govern també ho va fer, però, perquè ho van fer ?…no seria perque el poble català va sortir al carrer i els va parlar clar i català aquell 11 de setembre de 2012 ??…qui va ser que va recollir el testimoni d’una clara voluntat d’ independencia del poble català ?…així doncs, qui va ser el primer en parlar, el President ? la tele ? o el poble català ?? S’habia parlat mai a tv3 de independència abans d’aquell inefable 11 de setembre 2012 ??…crec que no. Recordo que ERC justament era petita, insignificant i mal vista.

  Una cosa és que critiquem al Sr. Mas per a fer seu un discurs que abans de l’ 11 S del 2012, era impensable en ell, però al marge de l’oportunisme politic , tan ell, com TV3, han esdevingut un instrument d’altaveu del discurs independentista que el poble català – en majoria i si no mireu-vos la composició del Parlament – va sortir a defensar al carrer aquell 11 de setembre.

  No ens confonguem: qui va fer la primera gran bufada cap a la independencia vam ser els catalans i no TV3 ni el President.

  I es que sembla que som majoria els que volem anar per aquest cami.

  Voldrieu un altre color per tv3 ? quin ?….el color neutre ? ni cap aqui, ni cap allà ?, ni blanc ni negre ni or ni plata ?? ni chicha ni limonà ??…és clar que està al servei del govern de torn i el govern de torn està – o hauria d’ estar- al servei de tots els ciutadans i per això, no es proclama la independencia, sino que es promou «una consulta», un «dret a decidir» en el que hi podrà parlar tothom.

  No es poden confondre les maniobres politiques – de partit – sovint poc clares del govern i dir-ne que d’això se’n després que els catalans anem «al dictat». Vam ser nosaltres els primers en sortir al carrer….els altres, politics i tele, s’hi van afegir.

  • Ondia Rosemarie, que caracter, que discurso, que pasion, que frene_si_no?.
   Acoxonante!

  • Caram… Rosamaria! I se’ls va acudir a cada català això de sortir al carrer el mateix dia 11 de setembre del 2012? Quina fardada! Qué bons som els catalans raonant!

    • Ei! Què vols dir en que no et responc i pilotes fora!!!??? Que estava preparant el parapent per saltar aquesata tarda o demà… que no em passo el dia aquí…

     Preguntes que què vull dir… És evident, no? Pensa en quan va començar tota la enorme propaganda dels mitjans públics o comprats fins arribar a l’11 de setembre del 2012… Fins i tot s’hi van afegir de bon grat els del Compte de Godó. Sisplau, Rosamaria… que la gent no surt al carrer si no se li menja el coco… Hauries fet tu mateixa alguna cosa si no t’haguéssin «inflat» el cap? I ara no em diguuis, sispli plis, que la mani va ser convocada per l’ANC com a única representant dels ciutadans-bens!!! Ves per on… un milió de persones i jo vam sortir un 11 de setembre del 2012 i «per atzar» ens vam anar ajuntant a Plaça Catalunya… Qué bons que som!

     I de pilotes fora… no és pas el meu estil!

     Espero que en tinguis prou amb la resposta. De seguir així ens haurem de crear el nostre propi blog!

     • No t’enfadis dona…!! que tan tu com jo , ja tenim una edat….i les enrabiades passen factura.

      T’envejo la sabiesa i la capacitat de saber del cert, les raons que tenien totes i cadascuna de les persones que van sortir al carrer aquell 11 de setembre. Jo no les sé, només puc parlar de les meves.

      No deixa de tenir un punt de pedantería saber-se per sobre dels altres i titllar-los de no tenir suficient criteri per saber el perquè dels seus actes. Et felicito per ser la única entre 2 milions de persones que sap on té la dreta i l’ esquerra. Ets afortunada.

      Jo era una d’aquells dos milions de persones que van sortir al carrer i t’asseguro que vas errada en els motius que em van fer sortir al carrer.

      Veure als altres com un ramat de borregos sense remei ha de ser trist, oi ??….

      Ben cordialment, Sinerastar, segueixo els teus comentaris amb molt d’ interés…tinc molt per aprendre.

      Una abraçada

    • No, Rosamaria… Això de pilotes fora…

     Si no m’entens… pensa en com un milió de persones més jo mateix vam trobar-nos atzarosament, oi? l’11 de setembre del 2012 a la Plaça catalunya… Inspiració divina? L’esperit sant? No serà que ens havien bombardejat per tots cantons… Ah! Sí… No van ser els polítics i els seus mitjans pagats i/o comprats… vam ser els ciutadans!!! Gràcies ANC despolititzada!

     Però si fins i tot els Godós en van fer propaganda!!!

     Si seguim així ens haurem de crear el nostre propi blog, per no destorbar als companys!

     • Perdó! M’he repetit… No havia aparegut encara la meva resposta prèvia a la Rosamaria…

     • Em venen ganes de convidar-te a un café !!…em caus bé, malgrat tot.

 5. Solo de pensar una Catalunya sin su Corporacio Catalana de Radio i Televisio, ya me da como unnoseque o unqueseyo. El sindrome de abstinencia seria brutal pero incluso se podria dar el caso de que el personal pensara por si mismo y se librara del efecto del mensaje propagandistico uniformador, en catala aixo si, que nos machaca sin clemencia y a espuertas desde que Joan Pera puso su careto y voz a la puesta en marcha de este ente diabolico.

  La tele solo hay que ponerla como yo, para ver reportajes del National Geographic, biografias de personas principales modelicas y en casos extremos de estreñimiento puede ser recomendable, bajo prescripcion y control medicos, ver enterito un programa del mestre Cuni.

  • Vale con lo del maestro Cuní… però sólo te acepto la última parte del programa. Enterito no!

 6. Això és seu, Sr. Foix. «Per això és innecessari que els periodistes que van posar la seva cara o el seu talent per transmetre mentides o propaganda del govern valencià surtin ara dient que van ser forçats a seguir consignes de tota mena.

  Innecessari? Però és que s’està venent l’enteniment?… És més necessari que mai! Cal que expliquin perquè no van tenir altre remei que deixar de banda la seva dignitat professional… de pe a pa! I si vostè en algun moment ha fet o fa com ells -que espero que no- que sàpiga que ja no s’està jugant la seva dignitat professional sinó la personal, la de l’home… perquè vostè i jo compartim edat i res pot obligar-nos a no ser professionals… que menjar, menjarem igualment!

  I ara acabo d’obrir la nostra inefable TV3 i el 3/24 on fa ja anys i panys que la propaganda és un continu, insofrible… independència, soberanisme, els ciutadans catalans ens demanen…, la consulta, la pregunta, Madrid ens roba… Ai la mare! Alguna diferència amb TV9? Cal ser cec…

  Com pot demanar el silenci d’aquells que han mentit o han hagut de mentir pel pa de cada dia? Cada dia em sorprés, Sr. Foix. Si els periodistes han hagut de mentir, perdent la dignitat… més o menys com tothom…no és aquest el moment d’explicar i dir el que llavors no van poder fer?

 7. Sr Foix: Potser tot això servirà per a fer reaccionar als valencians…seguiran votant PP ?

  • No olvidemos que un jurado popular absolvio a Camps. No se, Africa, si este apunte te ayudara a resolver el interrogante.

    • toi_muy_espeso_Africa, dale un poco a la meninge que igual lo pillas, yo es que tengo la neurona pelin gandula.

     • Pos anda que yo ! las cuatro que me quedan disponibles ya no dan abasto.No entiendo este mundo.Estamos todos locos? Ya sólo faltaba la sentencia del Prestige, al final la culpa será del barco !

     • Àfrica, el buque Prestige no tiene culpa de nada, ni la compañia naviera, ni la aseguradora, ni el gobierno, ni capitania…la culpa absoluta es del mar y la playa por estar en medio del chapapote e impedir su libre circulación…

 8. Sr.Foix: el periodismo que carece de libertad de opinión ya no es periodismo, entonces hablamos de otra cosa…el periodista ha de explicar no sólo lo que ocurre, también ha de realizar la explicación del por qué ha sucedido, saber el contexto en el que suceden los acontecimientos…igual digo una tontería, pero para ser buen periodista es condición necesaria ser antes que nada buena persona…con la pluma, el micrófono o el teclado en la mano se puede hacer un daño irreparable a una cantidad de gente imprevisible…

Comentarios cerrados.