De l’estat autonòmic a l’estat d’alarma

La Diagonal de Barcelona, buida de cotxes aquest capvespre

Dia tercer de la pandèmia. S’ha fet llarg, pesat, en espera que el president Pedro Sánchez aparegués en roda de premsa per concretar el decret de l’estat d’alarma aprovat pel consell de ministres. Ha durat unes set hores. La compareixença ha trigat tres hores més fins que ha començat a les nou del vespre. Fins les deu. 

Penso que ha dit dues coses importants. La primera és que »a partir d’avui l’autoritat competent en tot el territori serà del govern de l’Estat»… i que «es prendran mesures dràstiques que tindran conseqüències». Ha invocat l’article 116 de la Constitució que li atorga la facultat per prendre una mesura d’aquestes dimensiones però que només pot durar 15 dies, passats els quals haurà de ser revalidat un nou termini pel Congrés dels diputats.

L’objectiu és el de contenir, frenar la propagació i finalment eradicar el coronavirus que està estès per tota Europa i que avença d’una manera desbocada. El consell de ministres ha durat tant perquè els dos partits de la coalició de govern, PSOE i Podemos, no estaven d’acord en les mides econòmiques que s’anunciaran el dimarts i perquè Pablo Iglesias volia més protagonisme en la gestió de l’estat d’alarma. Estava en quarantena a casa seva i s’ha passat set hores reunit a Moncloa. Poc exemplar.

El fet és que Pedro Sánchez presidirà els quatre superministeris que gestionaran la complicada situació. Tots quatre són socialistes: Margarita Robles de Defensa, Fernando Grande-Marlaska d’Interior, Salvador Illa de Sanitat i José Luis Ábalos de Transports i Mobilitat. El control de la seguretat i de la sanitat a tot l’Estat passen directament a mans del govern central.

Del estat de les autonomies hem passat temporalment a l’estat d’alarma. No ha estat per una intenció secessionista unilateral sinó per l’aparició d’un virus que no entén de fronteres territorials, ni ideològiques, ni de partits polítics. La salut de tots és prioritària i, si cal, es restringiran drets de la ciutadania per neutralitzar una malaltia exponencial que afecta i mata a persones d’arreu.Esperem que sigui per molt poc temps.

Venen dies molt difícils per gaudir de la llibertat a la que ens hem acostumat i també per el funcionament normal de les autonomies i les seves prestacions properes als ciutadans. El president Quim Torra ha parlat aquesta tarda amb el lehendakari Iñigo Urkullu per intercanviar-se temors i per mantenir les competències.

La conferència de Sánchez amb tots els presidents autonòmics se celebrarà demà. Hi hauran els espetecs habituals entre les aspiracions de les diferents comunitats autònomes i també la resistència de Urkullu i Torra a cedir competències. El coronavirus, qui ho havia de dir, ha relegat el procés a segon termini. No vol dir que se’n vagi sinó que la preocupació ciutadana prioritària és ara més sobre la salut que sobre l’organització política i territorial de l’Estat.

El problema que tenen aquestes mesures tan dràstiques i tan omnipresents en la vida ciutadana és si l’Estat té suficients mitjans perquè es compleixin. Els punts claus del decret son que el govern Sánchez controlarà les forces de seguretat i tot el complexe sanitari-farmacèutic en les seves vessants civils i militars, públiques i privades. El govern de l’estat d’alarma tindrà tot el poder.

Ho haurà de coordinar molt bé amb la complicitat de totes les forces polítiques, la ciutadania, les comunitats autònomes, especialment Catalunya i Euskadi i la comunitat internacional. Ha de donar resultats sense extralimitar-se en qüestió de drets individuals i col·lectius. Un factor decisiu és que el virus es contingui i no es propagui. És bàsic també que la gent no tingui cap sensació de que s’usen abusivament les facultats que l’estat d’alarma atorga al govern.

Prohibir circular pels carrers només es pot justificar per una causa major com és la propagació del virus. S’hauria de fer confiança al govern que actuarà amb caràcter excepcional per un temps limitat. Així ho espero. He vist en el dia d’avui moltes actituds solidàries de persones d’arreu de l’Estat, també de Catalunya, que els hi preocupa i acut en l’ajuda dels més fràgils i vulnerables. Vull pensar que seguim sent una societat amb una gran qualitat humana. Aquesta nit els carrers de les grans capitals estan deserts. La consciència de que estem davant d’una pandèmia està present. Paga la pena fer tot el possible per guanyar aquest desafiament humà i el rept polític que comporta.

  28 comentarios por “De l’estat autonòmic a l’estat d’alarma

  1. ¿a estas alturas no hemos aprendido nada de las experiencias de china y corea del sur? me pregunto por qué los políticos europeos no están equipando ya hospitales de campaña con todo lo necesario para atender el pico de la pandemia, que vendrá, más pronto que tarde. los chinos crearon miles de camas en una semana. aquí en europa tengo la sensación de que parece que lo vamos a arreglar todo simplemente cerrando fronteras y lamentándonos pasivamente de que se van a colapsar los hospitales, en lugar de volcar todos los recursos en adelantarnos activamente a ese pico. eso en cuanto a las autoridades. en cuanto a la sociedad civil, tampoco está para dar muchas lecciones después de irse de vacaciones y a las terrazas en plena pandemia sabiendo que los asiáticos solo han salido del pozo tras confinamientos salvajes.

    • David, la respuesta es porque se despertaron asustados por una alarma, salieron de la cama ,revisaron un poco y se volvieron a la cama a dormir.

    • Asi es, para no decir tonterias hay que leer bastante, como bien dices conocer que hicieron en Corea S.Singapur,TaiwanChina, los asiáticos pasaron por otros virus antes que el actual, este les ha pillado preparados, porque aprendieron de los errores con los anteriores virus, mala información a los ciudadanos, falta de material, falta de medios tecnólogicos de control, falta de pruebas masivas,actuaciones tarde y que no eran drásticas etc, etc, aprendieron y se prepararon para la próxima. ¿En España estaremos preparados si en el próximo invierto rebrota? Veremos otro parón de 20-60 días? Se acordaran de la ciencia, de los investigadores, de la inversión publica en ciencia, como demandamos desde hace 20 años? o será como ahora que es cuando ven que es necesario mas inversión porque les ha pillado el toro? otros seguirán sin aprovechar estos 60 días para leer un libro de ciencia, estarán preocupados para saber cuando se reanuda la liga….

  2. Es normal, dos meses con información reducida o parcial, y ahora de golpe tener que asimilarla toda en un par de días no es fácil.
    1. Quien crea alarmismo o pánico es quien da una mala información, en este caso desde el ministerio de sanidad
    2. Seguimos incrementando el numero de contagiados, esto quiere decir que las medidas deben ser drásticas, mucho mas que las actuales. El ejercito ya sale en las ruedas de prensa.
    3. Los modelos que se han de seguir son los de HK,Corea S-Taiwán,Dinamarca y la China
    4.No es momento de frentismo político, quien se ponga cruzado contra el otro, le pasara factura, estamos hablando de salud, de vidas humanas, no de 1000 millones de euros arriba o abajo
    5.Solo podría salir de casa quien pasara por una prueba de que no estamos infectados, el problema no tenemos los medios, no pasamos por un virus anterior como los países citados antes, que les hizo prepararse bien para futuros virus

  3. Me estoy recuperando del impacto de la rueda de prensa del cuarteto de ministros del reino de españa que nos acompañan en este trance.

    Yo creo que en realidad estamos en un estado de Sitio,
    Aparte y ante el panorama yo sigo estando alarmado.

    Esto durara. Y el 29 cambio de horario : podremos estar una horita mas en casa. No es wonderful del todo?

    Feliz semana

  4. Pues SI. Otra vez voy a mezclar dos temas .
    ¿Que pasa, no puedo o que?.
    Si es cierto que el PREPARAO es beneficiario de la cuentas en Paraisos Fiscales del CAMPECHANO, se podrían confiscar y dedicar estos caudales a la SANIDAD PÚBLICA para luchar contra la Pandemia.
    España estaría eternamente agradecida a esta egregia familia.

    • He leido, digerido y meditado sobre el decreto citado. Pienso que es imperfecto, porque olvida y pasa por alto que, todo ello afecta en gran medida a la económia productiva industrial, comercial, financiera y especulativa bursaria, ect. De hecho les causa un cataclismo económico de consecuencias previsibles e inprevisibles a todas las empresas. Pequeñas, medianas y super grandes empresas multinacionales.

      Un ejemplo : Vease las empresas de fabricación de automoviles, que a su vez arastran a cientos de otras empresas, que trabajan y producen para ellas.

      Inglaterra, como siempre marcha por la izquierda, solo dará preferencia a la Economía productiva y financiera especulativa.

      No comment.

  5. En la Contra de hoy en LV una ciudadana china dice preferir la salud a la libertad y extraña bastante el comportamiento a la española.
    Hoy he oido al guaperas total hablar de mando unico, autoridad competente y otros temblores que me han retrotraido a tiempos que creia pasados.
    Lo estan llevando entre mal y muy mal.
    Saldremos de esta pese a todos ellos, pero debemos de guardar memoria y correrlos a gorrazos cuando nos vengan a vender humo contaminante.
    Si la libertad nos ha traido a este sistema ineficaz y corrupto vale la pena plantear otra alternativa.
    Cual?
    Ja en parlarem a la pelu, que encara estara oberta el dilluns.
    Salut!

    • ?trasporte funcionando al 50% ¿reducimos la posibilidad de contagio al 50% en trenes, metro autobús?…no se puede ir por la calle , pero puedes ir a trabajar ? Quien te hace la prueba antes de salir de casa para ver si estas infectado o no? me parece un parche, me parece que no se han mirado las medidas efectivas de Taiwán,Singapur o China. Se observan estas medidas anunciadas , mas débiles que la de Italia.

  6. ‘El problema que tenen aquestes mesures tan dràstiques i tan omnipresents en la vida ciutadana és si l’Estat té suficients mitjans perquè es compleixin’ si la ciudadanía no compleix, necessitaran el ejercit, no passa res altres paisos han demanat el seu ajut, si aquestas mesures que diu,son insuficients per frenar aquesta expansio, es poden quedRn curtes, el dimecres veurem dates i segons siguin tindran que anunciar mesuras mes drásticas con les de Vietnam, Corea i Xina, Crec que en les mesures actuals hi ha certa movilitat, com sabem si qui es mou esta o no infectat?.., si ni ell mateix ho sap, crec que la solucio son proves massives, i per aixo es necesari el exercit i tendas de campanya, per temas de eficacia i rapidessa.

  7. Sr Foix: de moment la ciutadania ens estem comportant força bé.Moviments solidaris per ajudar qui no pugui sortir de casa per comprar el que calgui, carrers buits, mercats i botigues amb cues disciplinades…..va, no emboliquem la troca amb les declaracions dels polítics!
    Ni en situacions tan greus com la que estem passant no son capaços de deixar el seu protagonisme????

  8. Santiago Abascal (Vox) felicita a Pedro Sánchez pel seu discurs.
    Punt i a banda.
    Pedro Sánchez colpista.
    El president del Govern monàrquic espanyol
    i «progre» format per PSOE i Podemos,
    fa un discurs colpista.+ç
    S’autoproclama única autoritat «competente»,
    de ressonáncies colpistes,
    per lluitar contra el coronavirus,
    Colpista perquè trenca la Constitució
    que nos hemos dado entre todos
    a l’imposar la recentralització
    i liquidar l’estat de les autonomies.
    Colpista perquè fereix de mort la comissió bilateral
    entre els governs d’Espanya i Catalunya
    fruit d’un acord i d’un compromís parlamentari.
    Colpista perquè liquida Espanya
    quan insisteix diverses vegades que no hi ha territoris.ç
    Es a dir, no hi ha territori espanyol. No hi ha Espanya.
    Si no hi ha Espanya no hi ha Corona ni Constitució.
    Però va avisar que queda l’exercit

    • L’autoproclamada unica autoritat «COMPETENTE» (Pedro Sánchez)
      del coronavirus en territori espanyol
      és l’únic RESPONSABLE dels seus mals i dels seus morts

    • T’he llegit però és per darrera vegada. S’han de respectar totes les opinions, diuen. Doncs au. Les respecto però des de l’oblit més absolut. Queda’t amb la teva ràbia i en pau.

      • hay una parte amplia del independentismo más irredento que estos días históricos, críticos y graves lo único que están demostrando es ser unos psicópatas miserables. yo nos los respeto, los desprecio profundamente y, como torra nos enseñó, los considero bestias taradas deshumanizadas.

        • Quizás tengas razón y más bien merezcan desprecio. Sic dixit: «bestias taradas deshumanizadas».

Comentarios cerrados.