Deixin els infants fora dels debats

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha esmenat el que el govern havia decidit unes hores abans en consell de ministres

S’entén les dificultats per gestionar una pandèmia que produeix centenars de morts cada dia. I ja em portem més de vint mil. Anem cap a la cinquena setmana de confinament i la capacitat de resistència de tanta gent tancada a casa té límits. Tant el govern espanyol com el govern català no saben què fer. Ni tan sols han sabut comptar els morts.
Avui ha estat el dia dels infants. El govern s’ha reunit i ha decidit que els nens i nenes podrien sortir a partir del dilluns acompanyats d’adults per anar als supermercats, a les farmàcies i als bancs. La ministra portaveu, Maria Jesús Montero, ho ha repetit a la roda de premsa després del consell. Però ha estat tal la reacció de l’opinió pública que el ministre Salvador Illa ha sortit per tapar la falta de sentit comú de les mesures adoptades i ha dit que demà aprovarà que els nens menors de 14 anys podran donar un passeig. No ha precisat res més i demà segurament donarà més detalls. Un passeig ho pot englobar tot.
Però un govern que es rectifica en unes hores indica com a mínim que les decisions presses no han estat prou pensades. Que els nens entrin als supermercats és un perill per la seguretat dels nens i també per la dels empleats que han fet un servei extraordinari durant les setmanes de confinament. Però, no hi ha ningú que pensi al govern abans de prendre decisions que afecten a tanta gent?
Si s’ha de deixar sortir als infants de casa que ho facin a un parc, per un carrer ample o en zones que puguin corre i jugar una estona. La intervenció d’Illa en acabar el dia demostra que el govern no està prou coordinat i produeix desconcert.
No es prudent posar als nens al mig del debat polític. No en tenen cap culpa. I si es diu una cosa al matí no es pot esmenar al vespre en un tema tan sensible com els infants. Deixeu-los en pau i dediqueu-vos a combatre el virus i les seves conseqüències.
El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha fet una crida a desobeir l’Estat en l’horari de sortida dels nens i fer només cas a la Generalitat. No sabem què pensa fer la Generalitat però segur que voldrà desmarcar-se de qualsevol decisió que prengui el govern espanyol, encara que sigui en petits detalls. Que no pateixin els pares, ha dit Sabrià, que no es trobaran cap guàrdia civil posant multes als seus fills ni «tampoc vindrà la unitat militar aquesta i que detingui els pares. Oi que no ho faran?». Una mica més de seriositat, senyor Sabrià. No son temps pSer la demagògia.
Em sembla una manera de fer política que allunya cada cop més al ciutadà que avui per avui el que més l’importa és com es pot controlar i aturar el virus que ha causat milers de morts. Que es treguin les ulleres del procés i es concentrin en el problema que preocupa tothom. I a Madrid que busquin solucions que poden ser asimètriques o no. Però que no facin el ridícul amb tants titubejos.
Una altra notícia que ha donat el ministre de Sanitat és que les mascaretes tindran un preu màxim de 0.96 euros. Però el problema avui no és el preu sinó si hi han suficients mascaretes disponibles per poder-les vendre als ciutadans. A Catalunya les farmàcies no tenen prou mascaretes i, a més, ha petat el servei informàtic i no s’ha pogut durant unes hores ni facilitar els medicaments ordinaris previstos per els informes del CAP.
El canvi de criteris dels governs produeix desconcert a una població que està contaminada no perquè ho digui un decret sinó perquè té por perquè veu que familiars, amics o coneguts han estat víctimes de la pandèmia. Veuen que els polítics van a palpentes i no se’n refien perquè el que està en risc és la salut de tots. Pensin una mica abans de prendre decisions per no tenir que canviar de criteri al cap d’unes hores o d’uns dies.

  22 comentarios por “Deixin els infants fora dels debats

 1. Als polítics busquem culpables i marcar territori com ho fa qualsevol gos al carrer, altra cosa seria buscar solucions als problemes, revertir retalls a la Sanitat i Educació pública, però no, segueixen fent populisme i demagògia

 2. Test no veo otra soluciòn, ademas de material para sanitarios EPis, es posible que muchos de ellos tengan secuelas de por vida por no estar bien protegidos. Los test son pedidos por la OMS desde Febrero, pasa saber quien puede ir o no a trabajar.
  Este doctor explica de forma muy clara la situación y los test
  https://www.youtube.com/watch?v=xXyon5Tefsw&fbclid=IwAR3WTiN0ODLZOoRgVPnbx41RM46TQhalTtDMc0KTN-8Vu6w2zFVze435z5I

  José Miguel Gaona Cartolano nació en Bruselas. Licenciado en Medicina con Sobresaliente. Doctor en Medicina (cum laude) en la rama de Psiquiatría por la Universidad Complutense de Madrid, es máster en Psicología Médica y especialista en Psiquiatría Forense.

 3. Difiero un poco de lo que dices pero sólo en un sentido. Era necesario, desde el primer día, que todos (los de aquí, los de allá y los de acullá) fueran el máximo de transparentes y dijeran siempre la verdad sobre lo que ha sucedido, sucede y sucederá. Nos tratan como niños y dicen lo que más les conviene y quieren que sepamos. Y los errores hay que encajar-los y pedir perdón por equivocarse. Que es muy lógico cometerlos cuando existe tanta complejidad. Y pedir perdon e intentar repararlos o mejorar es muy propio de personas con dignidad. Tampoco es grave que cambien de parecer contínuamente siempre y cuando expliquen los porqués y lo consulten con quienes puedan ayudar. Y se basen en criterios médicos y de expertos. Con la verdad por delante casi todo es perdonable porqué es de humanos equivocarse. Pero que dejen ya de tratarnos como crios! Estamos demostrando que somos capaces de asumir cualquier cosa. Que tomen nota.

 4. Sr Foix, habitualmente comparto su opinión en un porcentaje elevado; sin embargo su comentario de hoy me es difícil de compartir. Todos estamos dolidos y airados, leemos cosas que no nos gustan. Y si nuestros políticos suelen ser fuente de queja. Pero especialmente el Gobierno de España, con sus luces y sus sombras creo que están haciéndolo bien. Bien ante algo inédito y sin precedente. Máxime cuando son atacados de forma despiadada y sin tregua por las diferentes oposiciones desde el minuto cero. Y sabe, si nosotros sin responsabilidades nos equivocamos y perdemos los nervios, que no les puede pasar a ellos, aunque respiren hondo antes de hablar. SON PERSONAS con todos los riegos que eso conlleva. Rectificar antes era de sabios, no? Creo que lo que querían decir es que los niños y niñas podían acompañar a sus padres en las salidas autorizadas, para evitar que la gente saliera más. Y puede ser un error pero no creo que fuera mala intención.

  • Gemma, mala intenció no però….coses poc pensades sí.Que ara surtin amb que els nanos de més de 14 ja podien sortir, que els menors podran anar al súper, que de 0-3 anys l’ horari sigui de 12-2 quan, habitualment és la seva hora de dinar i migdiada….No son decisions transcendentals…només de sentit comú.

  • Difiero un poco de lo que dices pero sólo en un sentido. Era necesario, desde el primer día, que todos (los de aquí, los de allá y los de acullá) fueran el máximo de transparentes y dijeran siempre la verdad sobre lo que ha sucedido, sucede y sucederá. Nos tratan como niños y dicen lo que más les conviene y quieren que sepamos. Y los errores hay que encajar-los y pedir perdón por equivocarse. Que es muy lógico cometerlos cuando existe tanta complejidad. Y pedir perdon e intentar repararlos o mejorar es muy propio de personas con dignidad. Tampoco es grave que cambien de parecer contínuamente siempre y cuando expliquen los porqués. Y se basen en criterios médicos y de expertos. Con la verdad por delante casi todo es perdonable porqué es de humanos equivocarse. Pero que dejen ya de tratarnos como crios! Estamos demostrando que somos capaces de asumir cualquier cosa. Que tomen nota.

 5. Ai Sr Foix….sort en tenim que,en general, els ciutadans ens estem comportant d’ una manera responsable. Moltes criatures, per sort, ho porten bé( pel que expliquen molts pares) però cal tenir en compte que cada casa és un món.No tothom té una vivenda còmoda o adequada per resistir tants dies confinats.Molta canalla ha de sortir ni que sigui a voltar pel carrer de casa per a prendre el sol o poder córrer.No cal ser llicenciat per entendre això…..als polítics els deu costar més…com sempre…

 6. Sr.Foix : » Deixin els infants fora dels debats «… Estic d’acord.

  Els polítics que nomes son polítics, doncs que poques paraules i mes fets.

  Ara ja estem ocupats amb el Coronavirus, que per cert penso que, durará uns 5 ó 6 anys, com totes les altres pandemies.

  I capficats amb el Coronavirus, no ens oblidem del MODUS VIVENDI ó principal genet del apocalipsis, que ja el sentim galopar ó estem sorts.

  Ens deixarán de venir els 70 mil-lions de turistes estrangers e inclus els españols, ect.

  Pero els polítics que nomes son polítics i no pas estadistes, doncs per la edad i per la falta ó manca d’expeiencia de la vida viscuda,… encara dorman a la palla i encara, no preveuen el drama que ens ve, de necesitats, sang i suor, si l’estat i la societat no preveuen,la necesitat de començar a ajudar a els talentuts emprenedors, capaços de crear articles, llocs de trevall, consumidors i cotitzants al estat i a la seguretat social.

  Soc totalment conscient de que sempre faig la mateix cantinela repetitiva, pero nomes dic la veritat, perque preveig que sará aixis. I observo que els politics no donen mes de si mateixos. Doncs no es posen d’acord amb els empresaris emprenadors, ect.

  El modus vivendi i el coronavirus tenen relació.

 7. Pues si, el Sr. Foix esta pelin emprenyat y con razon.
  Estamos en manos de pijos de barretina de via estreta por aqui y de burocratas mes tontos que fets d´encarrec por alla.
  La cosa es que ahora va, no se si se enteran bien, de vidas humanas. Fue y es las vidas de nuestros mayores y ahora pretenden manosear el tema de nuestros menores en un rifirafe esperpentico.
  Esperpentico y demoledor para un sistema sociopolitico que necesariamente tiene que cambiar de arriba a abajo.
  El tiempo de la partitocracia al uso ha caducado.

  • «Pero a decir verdad, veo una amenaza mayor en un futuro cercano que una pandemia. Es un aumento de la resistencia bacteriana que proviene del uso común de antibióticos. Los hospitales estadounidenses ya se han enfrentado a este problema. Con el tiempo, podría ser fatal para la humanidad», advirtió Nassim

 8. EL GOVERN PSOE/PODEMOS PORTA LES ULLERES DE L’ESPANYOLISME UNIONISTA

  1. Alguns diuen que el Govern de Catalunya s’ha de treure “les ulleres del procés” i concentrar-se en el problema que preocupa tothom. Altres afirmen el contrari. Es el Govern espanyol el que s’ha de treure les ulleres fosques de l’estat espanyolista, unionista, ultra centralista, militaritzat, borbònic, corinavíric, autoritari, repressor de les llibertats i dels drets de les persones i dels pobles.

  2. El Govern de PSOE/Podemos porta unes ulleres tan fosques que no li deixen veure la realitat i la complexitat de la pandèmia. Per això comet tants errors a l’hora de prendre decisions i de comunicar-ho en les tristes i diàries rodes de premsa. L’obsessió del Govern Pedro/Pablo es desmarcar-se de qualsevol proposta e iniciativa que plantegi el Govern de Quim Torra. Hi ha molts episodis.

  3. El Govern Sánchez no va fer cas al Govern Torra que demanava quelcom tan raonable com un confinament total menys en serveis essencials per a Madrid i Catalunya. Al final el Govern espanyol va tenir que cedir i va procedir al confinament tard i malament i, després, va procedir al desconfinament massa aviat i malament.

  4. Un altre cas és el tòpic de que el coronavirus no te fronteres defensat per la Moncloa i els partits espanyols de l’oposició no fos que es trenques la mítica i sagrada unitat d’Espanya. El seu error era no reconèixer que hi ha fronteres en el tipus de gestió que es fa de la pandèmia en cada lloc. Per això hi ha països que han donat una bona resposta mentre que en altres estats, com l’espanyol, la resposta ha estat dolenta la qual cosa fa que el numero de morts sigui dels mes elevats tenint en compte la seva població. Ara sembla que Sánchez admet que en el procés de tornada a la normalitat hi haurà ritmes diferents segons l’estat de cada territori que es el que defensa el Govern català.

  5. Un altre episodi. El Govern català fa mols dies que vol que els menors han de poder sortir al carrer amb totes les precaucions necessaries. En un primer moment el Govern espanyol s’oposava a aquesta proposta però, finalment, ho accepta encara que ho fa d’una manera confosa.

  • La saviesa en estat pur. Caram! Com es pot arribar a tindre les idees tan clares? Quedo admirat!!! I bocabadat… cada dia amb els seus comentaris… També em mquedo ben trist, val a dir!

  • Com sempre, acabant al procés i de la unitat d’Espaya, talment com el Sr. Canadell.

 9. Entreveig certa ràbia, Sr. Foix, en aquesta entrada seva. I la comparteixo del tot. Però sap què passa? Doncs que, lamentablement, no se l’escolten. No se l’escolten ni els d’aquí, Sr. Foix… Ho sento… Ben segur que ja sap prou bé el perquè i ho pateix. És possible que les seves paraules de seny siguin considerades senils pels desequilibrats de torn -que n’hi ha força d’aquests. El seu seny no és processal i això provoca danys entre aquells que creuen conservar i preservar l’essència del seny més -diguem-ne- «catalanista» (o així en deien abans, crec recordar). Vostè, com jo i com molts conciutadans, potser hem començat a patir una certa demència senil. Potser ens acabarem convertint en carn de residència d’ancians vetllada curosament per algun dels molts .cats que ens estructuren. Trist. Molt trist.

  • No Demència senil no, crec esteu «el dos en el vostres cabals»…,esteu entenimentats ….El tema de residencies de Cat si es trist, molt trist

  • Vostè que encara disfruta de tantes influències, provi a publicar aquesta entrada a La Vanguardia, o al Vilaweb o al Punt o a l’Ara, etc. Així, tal com raja, o fins i tot dient tantes veritats com vostè pot dir. Penso que no li publicarien pas sense ferhi uns «arreglillos».

   I si li publiquessin aquest i el de residències d’avis de l’altre dia, potser alguna pamfletaire s’enrajolaria i algú(ns) es posaria una mascareta de plàstic rígid que no li permetés de dir tonteries.

   Cal confinar els partits un temps i substituir-los pels millors gestors que ara tenen vergonya d’entrar als àmbits de la politicaria.

 10. He sido muy critico estos dos ultimos meses con el gobierno
  ahora creo que lo estan haciendo «un poco mejor», aunque la comunicación sigue siendo nefasta. El tiempo perdido ya esta perdido, no se puede hacer nada.Empezando solo uan seman antes nos hubiesemos evitado 20 dias de confinamiento y seguramente la mitad de sanitarios y enfermos que no han superado la enfermedad. La primera etapa para llegar al pico esta superada , la actual etapa de desescalada deberia ser por edades y por zonas. -El paseo con los niños una hora al dia, no me parece de riesgo, si es en zonas abiertas que se puedan mantener las distancias,sin usar transporte publico. Despues tocaria abrir los comercios pequeños que pueden mantener la distancia, siempre con mascarilla. Esperemos que en Julio y Agosto nos dejen dar una vuelta por España, pero veo mas una salida tipo apartamentos que hoteles, y restaurantes que no tengo claro si abriran. Al Ocktober fest parece ser que no podremos ir. Las escuelas quizas puedan abrir 15 dias de Junio o 15 dias de Julio puedan , no lo tengo claro. Quizas en Julio o en Septiembre los centros comerciales.Los teatros, cines, eventos deportivos hasta octubre no lo veo claro, seria mejor en septiembre, pero no se si sera posible. Despues ya veremos que pasa si en noviembre -febrero tenemos otra oleada. De los rifirafes frentistas que aprovechan los fallos de otros y llaman a la desobediencia, prefiero ignorarlos, es para preservar mi salud.

 11. De acuerdo con dejar a los niños y niñas fuera del debate político. El problema es que si los niños y niñas juegan en grupo no está claro que puede suceder, y eso es muy serio. Es factible, supongo, que salgan acompañados con un adulto, y que no vayan ni a la farmacia ni al súper, es un riesgo. Se debe definir que es lo mejor para los niños y niñas por médicos y epidemiólogos, y exponer los riesgos razonables, sin asustar, que pueden darse para que las personas de modo responsable decidan cómo proceder. Como usted dice lo que es inaceptable es usar a los niños y niñas como pelotas de ping pong políticas.

Comentarios cerrados.