Millor no canviar de cavall al mig del riu

La gestió de Pedro Sánchez es criticable però cal combatre primer amb tota la unitat possible els efectes de la pandèmia.

Mai havíem vist tantes compareixences de premsa de presidents, ministres, consellers i directors generals. Aquí i arreu. Donald Trump n’ha donat més de 50 en dos mesos. Pedro Sánchez tornava a parlar avui més d’una hora per proposar una nova pròrroga de l’estat d’alarma.
Aquest dos de maig ha tingut un to festiu perquè tothom ha tingut ocasió d’estirar les cames després de 49 dies de confinament. La gent ha aprofitat per esbargir-se fent esport, caminant o acompanyant a la gent gran. En zones cèntriques de les grans ciutats no s’ha respectat l’anomenat distanciament social. La sortida gradual de la desconexió es fa una mica a palpentes.
Els governs estan pendents de les estadístiques diàries de baixes i com fer possible combatre la pandèmia amb la reactivació de l’activitat econòmica. Tots sabem que mentre no hi hagi una vacuna la vida i la política es mouran en una extraordinària precarietat. No podrem viatjar, ni anar al futbol, ni a un restaurant o a un acte social amb més de deu persones tal com ho hem fet fins fa molt poc.
Espanya té el record de tassa de mortalitat de tot Europa que ja ha comptabilitzat més de 130.000 com a conseqüència del virus. Tantes rodes de premsa haurien de ser ocasió d’admetre que la lluita contra la pandèmia ha estat la pitjor de tot el món. Es aviat per treure conclusions però sí que s’haurà de saber perquè essent un dels països amb una sanitat més segura i avançada, això creiem, ens trobem amb aquestes xifres que indiquen que alguna cosa ha anat molt malament.
Els ciutadans seguim amb força disciplina les indicacions del govern i de les autoritats sanitàries. La centralització de la gestió d’ençà de l’estat d’alarma potser era necessària però l’aplicació de les normes ha sigut massa estricta sense promoure la responsabilitat individual i el civisme que hem vist en societats nòrdiques, a Portugal, República Txeca, Taiwan, Nova Zelanda, Àustria, Singapur i d’altres.
Pedro Sánchez ha dit avui que s’ha reunit telemàticament vuit vegades amb els presidents autonòmics. Està molt bé però les reunions haurien de ser prèvies a que s’anunciés les mides adoptades pel govern. Penso que ho fa per qüestions d’eficàcia. Però en comptes de ressuscitar les províncies hauria estat millor gestionar-ho per àrees sanitàries. La unitat de criteri entre governs i ajuntaments és imprescindible. Però la manera d’aplicar les normes hauria de correspondre a la flexibilitat dels ajuntaments i els ens locals. Es tracta de frenar i erradicar la pandèmia fins que arribi la vacuna.
En els 50 dies d’estat d’alarma no s’ha aconseguit les complicitats imprescindibles amb les comunitats autònomes més poblades. Els partits s’han distanciat de l’estratègia del govern i cada cop que es planteja una nova pròrroga de l’estat d’alarma els suports són menys. El dimecres es tornarà a votar al Congrés i els partits de l’oposició tornaran a posar un preu alt per allargar l’estat d’alarma. Vox ha dit que votaria que no i JuntsxCat segurament també. La qüestió és què farà el PNB i ERC que han indicat que cada cop els hi és més difícil donar suport al govern.
Sánchez diu que no hi ha plan B a l’estat d’alarma. Segurament té raó. Però si els nacionalistes i independentistes votessin no tindríem un problema. No seria responsable voler canviar de cavall mentre estem creuant el riu. Fins arribar a l’altra riba la salut ha de passar per davant dels interessos dels partits. Però perquè això no passi Pedro Sánchez ha de sintonitzar i escoltar més el que diuen i pensen els partits que votaren la moció de censura per fer caure Rajoy.
El govern de coalició fou una aliança per canviar moltes coses sense tenir prou força parlamentària i depenent de partits com Esquerra i el PNB. El coronavirus ha trastocat tots els plans i ha fet perdre credibilitat a tots els governants que no saben com sortir d’una crisi real, psicològica, política i per damunt de tot econòmica.

  18 comentarios por “Millor no canviar de cavall al mig del riu

 1. Un trabajo reciente de Orea y Álvarez (2020, Fedea), estima que si se hubiera confinado una semana antes de lo que realmente se hizo en España (es decir, el 07 de marzo, en lugar del 14 de marzo), se hubiera reducido el número de contagiados un 62% y, consecuentemente, la desgraciada cifra de personas fallecidas por el coronavirus.https://nadaesgratis.es/admin/se-anticiparon-los-telediarios-al-coronavirus-o-los-ciudadanos http://documentos.fedea.net/pubs/dt/2020/dt2020-03.pdf

 2. La estrategia de oponerse por principios a todo lleva a la esquizofrenia política, a perder todo contacto con la realidad. Puede acabar en el disparate de preferir que el Gobierno lo haga mal .Si el objetivo de la política es resolver problemas en lugar de crearlos es un buen momento para determinar la capacidad de liderazgo de un líder.
  La estrategiqa de los partidos de la oposición desde la CUP o el PdeCAT es básicamente defender lo contrario de lo que diga el Gobierno.
  Torra puede decir lo que el venga en gana como Abascal porque su electorado no lo va a castigar por estrámbotica que sea si declaración, y han
  demostrado de largo con declaraciones poco sensatas.
  Mi pregunta seria si un país tiene que soportar la mediocridad, y en algunos casos la incapacidad mental, de la clase política determinada a buscar más rédito político que soluciones.

 3. Mal moment per defenestrar ningú. Com molt bé diu s’ha d’arribar a la l’altre riba, per dessolada que ens la trobem. Tinc la intuició que ho pagaran molt, molt car aquells que diuen de no donar suport en aquest moment tan delicat -que raons n’hi ha, ben cert. Fins i tot, a l’altre riba caldrà deixar de banda partidismes i «arrimar el hombro» a favor de la ciutadania que estarà ben desvalguda. Moments per demostrar que l’esforç i el sentit comú pot superar tanta mediocritat com ens rodeja.

  Independentment d’això, demano humilment la dimissió fulminant del qui planta les armes al twitter.

  • Sinera, estic d’acord en tot el que ens dius. Penso que inclus perderán les elecions, cuan siguin. Tens tota la rao.

  • Algú está ben apunt de perdre la seva honorabilitat -que sembla que té i que porta força temps defensant-la- per mantenir gent imprudent al seu costat. Si no és capaç de sentir la ferum, serà com quasi tots, un mediocre més. Aprofiti la oportunitat o caigui vostè també.

 4. Pocos se salvan de el desprecio de los ciudadanos al ver cómo estos políticos han gestionado la crisis.
  Dicho esto y comprendiendo que no es bueno cambiar de caballo al cruzar el río, hay que prepararse para la siguiente crisis, la económica.
  Probablemente tendría que recurrirse a las fórmulas conocidas tras la guerra civil.
  Al problema de empleo se creó la Comisión Nacional de Productividad industrial. De dicha institución, que aplicó las fórmulas previstas en Alemania, salieron entre otras las Ordenanzas Laborales, la obligación de la contratación de aprendices 5% de la plantilla con costes del 60% y 80% del salario de peón, etc. etc.
  Hay que sacar a tantísimos jóvenes de la calle y darles oportunidades, como tuvieron los de la postguerra.
  Las empresas necesitan reducir costes para alcanzar un mínimo de competitividad.
  Pocas ideas he visto en ningún sentido. Solo pedir dinero gratis.

  • 1.1 Aprendices
   1.2 Formacion propresional como Alemania o Suiza, enlazada la universidad con la empresa
   1.3 Modelos de Quintuple helice

   2. Medidas para mayores de 55 años. Trabajos a media jornada para formar jovenes con su experiencia. Trabajos complemetarios a media jornada en varias empresas. Digitalizacion de las empresas publicas

   3.Plan renove para Hoteles y reaturacion, prestamos preferenciales para incrementar servicio y calidad.

 5. Sr. Foix i companys/as del blog :

  Pienso que mes que cambiar de cavall, en mig del riu, el que mes ens conve es tornar a recuperar la nostra industria i tornar a fabricar-ho tot a España, Cataluña incluida. Dons degut a la Pandemia del Covit-19, ens deixarán de visitar i venir de vacances, els 70 mil-lions de turistes, que venien.

  Amb l’agrabán, que comfiats en el negoci del turisme, habiem trasladat la producció de les nostres industries básicas principals, a fabricar cuasi tots el articles de consum, a China i a tot el sudest asiàtic, ect…. amb l’escusa de que eren mes barats, oblidant que després perdem mil-lions de lllocs de trevall, consumidors, cotitsans a el Estat i a la Sefuritat Social. I que com a consecuencia l’estat entra en quiebra frauduelnta i ha d’augmentar els impostos com l’IVA i altres, que tambe els suma a l’IVA, ect.

  En resum, hem de tornar a fabricar tot, absolutament tot aquí, crear llocs de trevall, cotitsants i consumidors aqui. Firs Spain & Cie.

  No comment…because,it’s the only solutión I see.

  • P.D. Els humans som uns idiotes cobdiciosos, inhumans e inprevisors del futur, ect.

   Com cuan la humanitat es dedicaba al comerç i tracta d’esclaus negres e inclus blancs, ect. Durant 3 llargs segles, amb el beneplacit de tota la societat i la bendició Urbi et Orbi, ect. Apart de que l’esclavitut ha sigu sempre un negoci multimil-lionari per els esclavistes i els corrupters, ect.

   No comment…

 6. Muy buen artículo,
  dejo el mio:

  Volver a salir – por Francesc Sánchez

  Este sábado, después de 50 días de cuarentena, muchos han salido a la calle por primera vez. Se trata de las personas más vulnerables, ancianos y enfermos. Hemos podido salir también todos los demás, esta vez para pasear o hacer ejercicio físico, o como teníamos permitido para ir hacer la compra al supermercado, y no morir de inanición. Para el que no viva en este país debe saber que esta salida al mundo exterior conlleva que cada cual se ajuste en el tiempo, en una franja horaria en función de su edad, y en el espacio, no alejándose demasiado de su domicilio. Sin olvidar la medida profiláctica con el uso de mascarilla -aquella que se nos dijo que no servía para nada porque había muy pocas existencias- que a partir del lunes será obligatoria para moverse en transporte público. En una ciudad es muy difícil cumplir con nuestro deber ciudadano hacía los demás, manteniendo las distancias adecuadas, y evitando las aglomeraciones: realmente si como el propio presidente afirmo acertadamente diciéndonos que «el virus está en todas partes», estamos vendidos, porque el contagio es una verdadera lotería. Pero nada de esto es excusa para que no seamos responsables. No se sabe, ni se sabrá nunca, el número de las personas que se han infectado en algún momento, y en cuanto a las bajas oficialmente, es decir las muertes, aunque la cifra diaria haya descendido considerablemente, ya se han superado las 25.000.

  Todo esto que les estoy contando forma parte del «plan de desescalada» por fases que nos llevará en algún momento a «una nueva normalidad». En función del número de enfermos que haya en cada localidad sus habitantes accederán progresivamente a esa «nueva normalidad». El algún momento los comercios abrirán sus puertas, y los alumnos volverán a las aulas de los colegios. Por lo que parece deberemos también mantener una distancia social a la que no estamos acostumbrados. Pero todo esto ahora queda lejos. Tampoco hagan demasiados planes para realizar desplazamientos durante las vacaciones si es que se las pueden permitir porque esto estará limitado. Si no recuerdo mal ochenta países nos impiden en estos momentos visitarles. Por lo que puede ser un buen momento para conocer nuestra patria y rescatar de esta forma la primera fuente de ingresos del país. En los primeros años de la democracia dejamos de lado una industria anticuada y deficitaria pero las cabezas pensantes no efectuaron «la reconversión» dentro del mismo sector si no hacia el sector de los servicios y ahora pagamos las consecuencias. Tampoco ha beneficiado en nada a los trabajadores la deslocalización industrial hacía otras latitudes para abaratar costes de producción con sueldos más bajos y legislaciones laborales, en el caso de que existan, más laxas.

  Mientras nos recuperamos del susto de que un país como España no tenga una industria capaz siquiera de producir el material médico más elemental, iría bien que nuestros representantes, cuando vuelvan a hacer una teleconferencia con sus homólogos europeos, propusieran un plan de recuperación industrial de alcance continental. La globalización económica permite que podamos acceder a toda una gama de productos al mejor precio, pero también que nos quedemos en los momentos clave sin lo más fundamental. Y de la macroeconomía pasamos a la microeconomía: sin trabajo no hay dinero, y sin dinero no se puede comprar pan, y sin pan no se pueden alimentar las familias. No es ninguna broma, ni para usted ni para el panadero. Las premoniciones del gobierno sobre el impacto económico de la pandemia son demoledoras, el presidente llegó a decirnos que cuando volviéramos a salir a las calles encontraríamos «los efectos destructivos del virus». Muchas empresas pueden cerrar definitivamente, otras terminaran por echar a empleados. Si no se actúa adecuadamente desde el gobierno y el empresariado nos encontraremos en una crisis de oferta y de demanda. Pero no adelantemos acontecimientos, cuando retomemos la normalidad, y retomemos todo aquello que muchos ahora lo tenemos aplazado, haremos como siempre lo que debemos, trabajar y levantar este país de nuevo. Hoy ya hemos dado todos el primer paso.

  Francesc Sánchez – Marlowe. Barcelona.
  Redactor, El Inconformista Digital.

  Incorporación – Redacción. Barcelona, 3 Mayo 2020.

  http://www.elinconformistadigital.com/2020/05/03/volver-a-salir-por-francesc-sanchez/

 7. Tot plegat sembla un mal somni pero no, es una realitat.
  El Sr. Foix ens parla de la crisi per damunt de tot economica.
  Efectivament ara que sembla que estem dominan la fera o aixis ens ho volen fer creure, començan a despuntar efectes colaterals tambe que ens faran anyorar confinaments com els de ara mateix, perque la intemperie i el panorama seran terrorifics.
  No canviarem de cavall. L´estable restara vuit.
  Bon diumenge.

 8. La evidencia, la experiencia, nos indica que ningún partido, ningún político lo hubiese realizado mucho mejor que los actuales, estoy convencido, solo hay que ir a la hemeroteca y repasar que decían todos en Febrero. Este gobierno como dice P.Duque aprendió a base de palos y el dia 28 de Marzo por fina actuaron de forma adecuada.

 9. MILLOR CANVIAR EL POBRE CAVALL FERIT I COIX

  1. Primera discrepància: “La centralització de la gestió d’encà de l’estat d’alarma potser era necessària”. Al contrari. La centralització en mans de “la única autoridad competente” es un cop letal al constitucional estat de les anomenades autonomies que fa la distinció entre nacionalitats i regions. Aquest cop mortal demostra que el Govern PSOE/Podemos del president Pedro Sánchez no confia en el que de manera propagandista ell mateix proclama… Espanya és un dels estats mes descentralitzats del món mundial. També demostra que el federalisme espanyol és un bluf. La conclusió és que la centralització de la decisió i la gestió no era necessària. Ha fracassat. Fins i tot és un fracàs atenent l’elevadíssim nombre d’infectats i de morts al Regne d’Espanya sobretot si, per exemple, es compara amb la veïna República de Portugal.

  2. Segona discrepància: “No seria responsable voler canviar de cavall mentre estem creuant el riu”. Al contrari. Es responsable canviar el cavall que va coix i està ferit. El canvi seria bo pel germà cavall i per les persones infectades que porta en una caravana que trontolla i que volen salvar-se. El cavall no resisteix més ser conduit des del centre llunyà del Palacio de la Moncloa que el fa córrer per inhòspites províncies decimonòniques en ple segle XXI.

  3. Sí, salvar-se. “Salvar vides es molt mes important que salvar políticament a Pedro Sánchez”. No ho diu l’injustament menyspreat president Quim Torra. Son paraules de Javier Lamban, del PSOE, president d’Aragò

  • Oriol, una mica d’autocrítica no va malament per qué pot obrir camins.
   Desconfiar sempre dels que ho tenen tot claríssim.
   Bona tarda i salut per a tots i totes.

 10. Al llegar a la orilla si que se podría intentar buscar un pura sangre, un caballo de calidad, bueno mejor 15, solo hay dos comunidades avanzadas en sus medidas, y con declaraciones de que nos pasaría en Febrero y no es Cat.

 11. El plan A es el importante, y dudo que estuviese antes del 28 de Marzo, que es cuando empezaron a tomar medidas drásticas. Si aquí hay mas letalidad, es porque se empezó mas tarde, en una epidemia el tiempo es oro. Solo que se hubiese empezado el 5 de Marzo o el 10 no tendríamos ni mitad de los casos, esta demostrado estadísticamente. ni la mitad de coste económico (nos iremos al 132 % de deuda sobre PIB, que costara entre 7 y 10 años volver a niveles del 2019) En los paises asiáticos las medidas fueron menos drásticas porque pasaron antes por otros virus, estaban preparados ,hicieron test y desde el primer día usaron mascarillas, aquí se obligaran para el transporte publico el 5 de mayo (solo 3 meses después) Cuando el dia 17 de Marzo ya decíamos que era un error limitar solo el 50 % del transporte publico, hasta el 28 no fue un 85 %.

 12. La sanidad pública es muy buena, el problema es que las inversiones y la contratación de personal se redujeron con efectos negativos. Muchos profesionales sanitarios formados en España han emigrado a países extranjeros, aquí se hacían contratos de un día para enfermeras y auxiliares, y el sistema de mantuvo por los bajos sueldos del personal. No sólo es un problema de los últimos tres meses. Además, se han construido hospitales públicos que se han transferido para gestión privada. Sí centramos todo el problema en los políticos y no en el sistema económico neoliberal solo veremos parte de la película. Recuerden las manifestaciones de los médicos de familia en toda España.

Comentarios cerrados.