Tezanos i el règim demoscòpic

José Fèlix Tezanos, president del CIS, ha divulgat enquestes que s’han demostrat esbiaixades.

Les enquestes influeixen en l’estat d’opinió de molta gent que no segueix la política de forma immediata. Però no sempre encerten. I no parlo només de les que fabrica l’inefable Tezanos que no n’ha encertat cap des del seu nomenament com a director del CIS.

Tampoc han predit el que passaria el diumenge dia 28 les que es projectaven a la nit en els diversos mitjans privats. Tothom és lliure d’encarregar i publicar enquestes com millor li sembli. El que s’ha d’advertir és que només son estimacions. Les que es feren a peu d’urna tampoc encertaren. Estava en una tertúlia per comentar els resultats de les municipals a Catalunya i era arriscadíssim deixar-se emportar per les enquestes inicials.

Calia esperar l’escrutini avançat per tenir una certa idea del què passaria al final del recompte. Hi havia una sensació que el PP avençaria en les autonòmiques i municipals a Espanya però no en la dimensió en que finalment va obtenir. Els comentaristes de ràdios i televisions anaven modificant les seves anàlisis en funció de l’escrutini.

El que és inacceptable és la instrumentalització que ha fet Tezanos del CIS d’ençà del seu nomenament per Pedro Sánchez. Han estat enquestes esbiaixades políticament i poden haver influït en electors amb poca informació. Vull fer un elogi professional a dos analistes demoscòpics que acostumen a encertar. Em refereixo a Carles Castro de La Vanguardia i al politòleg Oriol Bartomeus que acostumen a llegir amb cura l’estat d’opinió sense esbiaix i analitzant els budells de les enquestes de les que treuen conclusions que no son els titulars principals dels mitjans de comunicació.

La demoscòpia és positiva i ajuda a entendre els corrents de fons que palpiten en qualsevol societat democràtica. Però no és una ciència exacta. Les urnes, molt sovint, fan emmudir les empreses d’opinió. Malgrat tot, aviat tornarem a sentir la cantarella de les enquestes sobre els resultats de les eleccions del 23 de juliol.

  3 comentarios por “Tezanos i el règim demoscòpic

 1. ¿Que ha fet malament el President del Govern perque ara totom se li tiri a sobre?
  El extremisma dels uns i dels altres poc ajuda a calma els anims i la falta de una bona reflexió es causa de odis i enveiges.
  Cuan pararà aquest españolisma a crea idealismes i mites que perjudican als mes pobres i els manipulan.

 2. La meva resposta d’avui es la mateixa, que vareig fer per l’article: » Patriotisme i bon gobern » de Lluis Foix. Del día 20/04/2023.

  Si us plau … Vehieula….

 3. Tezanos es un paquet i un sectari.
  Michavila la va encertar bastant. Ahir.
  No el vaig ubicar de comentarista ahir Sr. Foix(?)

  Futurisme:
  El amic Javier Solana el pot instruir sobre la possibilitat de que el guaperas total de la moncloa (ja li queda poc) sigui el nou secretari general de la OTAN. La visita al boss Biden no va ser per parlar del temps.
  Perdera las primarias el guaperas i tot el puzzle anira encaixant?

Comentarios cerrados.