Aragonès, davant un destí incert

El president Aragonès haurà de governar en minoria i amb les fiblades constants de Laura Borràs que avui ha qüestionat la legitimat democràtica del govern que Junts acaba d’abandonar després d’una votació de la militància.

És un moment crucial per Pere Aragonès i per ERC desprès de la sortida voluntària del govern, votada per menys de tres mil militants de Junts que han decidit anar a l’oposició. Aragonès tindrà dues prioritats: formar un nou govern, segurament amb menys consellers, i preparar-se per rebre crítiques duríssimes de l’oposició que seran més punyents per part de Junts que per la resta de partits.

Aragonès és pot fer fort políticament tenint en compte que cap partit proposarà una moció de censura perquè no hi ha un candidat unitari ni tampoc convé a ningú. D’aquí a les eleccions municipals de maig pot governar encara que rebi les fiblades constants dels que han estat fins ara socis de govern i companys de viatge cap a la independència.

Laura Borràs ha començat dient que «Junts guanya i Pere Aragonès perd». Ha arribat fins i tot a qüestionar la legitimitat democràtica del president d’Esquerra Republicana. Sospito que els socialistes de Salvador Illa, la primera força al Parlament, no tindrà cap presa per fer caure un govern que intenta buscar una certa entesa amb Pedro Sánchez i entrar en la via del diàleg amb Espanya.

La ruptura de la coalició es va dibuixar el passat dissabte amb les declaracions de Carles Puigdemont dient que la legitimitat de l’1 d’octubre era vigent i que si el govern autonomista no culminava el mandat d’aquell referèndum, el Consell de la República s’encarregaria de portar-ho a terme. Amb quina legitimitat, em pregunto, atès que Catalunya ja té un president investit democràticament.

Era impossible que la política d’Aragonès de parlar amb el govern espanyol i buscar punts d’acord per anar endavant, sense renunciar a la independència, en pactes puntuals, fos compatible amb el discurs de confrontació i de unilateralitat que venia de Waterloo.

En aquests anys de trencadisses en totes direccions semblava que una sortida del govern per part de Junts clarificaria el panorama. No és així si també la militància de Junts està dividida tot i que Laura Borràs ha guanyat la consulta per un 55.73 per cent. El procés ha trinxat moltes coses, també l’independentisme, com s’ha vist en el dia d’avui.

Aragonès té mig any per consolidar el seu lideratge «construint aliances per fer avançar el país». El suport que necessita no vindrà de Junts i haurà d’anar a estendre la canya de pescar en altres indrets com poden ser el PSC o els Comuns per aprovar els pressupostos i anar tirant. Penso que Aragonès ha sortit enfortit i que Junts ha comès l’error d’abandonar el govern arrossegant 7 conselleries i 168 alts càrrecs que administraven un pressupost i unes nòmines molt considerables. El que més desgasta, deia el subtil Andreotti, és estar a l’oposició.

S’obre una nova etapa certament però malpenso que serà accidentada i curta. La maquinària destructora de l’adversari, dintre del món independentista, ja ha començat. I mentre tant, Catalunya està governada molt deficientment posant més èmfasi en un ideal de realització incerta que en els problemes de la gent que viu amb estupor la forma i el fons d’aquestes baralles inútils enfront de problemes com l’augment del cost de la vida i totes les derivades d’una crisi internacional que té l’epicentre en la guerra d’Ucraïna.

  12 comentarios por “Aragonès, davant un destí incert

  1. El noi de Pineda incorpora a Quim Nadal en el Govern, esto le da un toque de modernidad anestesica evidente.
    Y ya no escribo nada mas porque si ni Africa me lee ya me diran Vds.
    Ja ho anirem veien, pèro con la Meritxell tris, el Campuzano i la Gemma aixo anira com una seda.
    Bona nit i bona setmana.

  2. Doncs ara no et seré amiga i no et llegiré mai més, Dogbert! Apa!
    Quins comentaris! De pati d’escola!

  3. PAR LES SEVAS OBRES ELS CONEGEREU SI SON REPUBLICANS O FANATICS DE LES IDEAS.

  4. Penso que si ni tan sols poden governar el seu partit, com pretenen governar un país??

  5. Per la meua edat, penso que es parla molt de independencia i no ens adonem o no s’en adonen encara, que tant a Catalunya com tambe a tota la España, han anat passant els anys i que la edad de tota la població humana ha cambiat totalment.

    Per exemple: La població de la Cataluña humana actual, ja no te res a veure, amb la població idem dels anys, de abans de la guerra INCIVIL de España.

    Actualment els catalans som el 35 % de la poblacio total de Cataluña, doncs entre la emigració castellana de tot España i la suma de la emigració total estrangera, d’arreu de tot el mon I tambe hem de contar la barrejas sexuals i la cuantitat de fills, que s’en deriben de tot plegat…

    Doncs tenim que la mentalitat i l’esprit de de Cataluña ha cambiat TOTALMENT d’ OBJECTIU i de REALITAT.

    Pensem que tots aquells que, son alts ó molt alts, de cabell ros, guapos, ulls blaus… que son els catalans autentics, … Doncs ERROR, …son els GOTICS ó GERMANICS.

    M’explicaré : El segle 6, mes ó menys, … Roma va tenir una Pandemia mortal i tambe molte CORRUPCIó i com a consecuencia de tot plegat, l’imperi Romá d’occident, va disoldres i desapareixe.

    Pero es van quedar a viure a Cataluña, uns 300.000 soldats germanics ó gotics alemans.

    Tambe tenim que el 80 % de la població te antepasats jueus ó hebreus. Tambe tenim antepasats d’origen Grec ( Com a Cadis ó Gades, ect.

    Apart de que els Romans, ens portaben esclaus de tot l’imperi-

    Mes baixets i la forma del cap, mes petita, que els germanics, que tenen els cos i el cap mes gran en conjunt.

    Amb els anys tambe a cambiat la manera que tenim de comunicarnos entre les persones.

    Avans era mes personal, verbal i de germanor.

    Sobretot en la vida del camp, els pobles i en tots els trevalls del camp, ect.

    Ara la comunicació es nomes a travers del movil informátic. el PC, i les pantalles, ect.

    En fi, Tot a cambiat, pero continuo pensant que encara SOM INVEROSIMILS E IDIOTES.

    La societat humana actual no viu la realitat.

    Avans i durant mes de 3 segles, es permetía el trafic i comerç d’esclaus, amb la complicitat de tota la societat humana, inclusive amb la bendició … URBI ET ORBi ect,

    Penso tambe que el problema de Cataluña, va comensar cuan lany 1714, el Rei Bourbon Felip V, eva treure els FURS a la corona d’Aragó- Cataluña.

    Pero penso que un descent dell, En Felip VI, ens els hauría de retornar a el seu lloc i poder

    Resumin: Nomes necesitem la INDEPENDECNIA ECONÓMICA I RECAUDATORIA, per poder crear riquesa per a tot hom.

    Actualment hi han privilegiats que viuen amb mil-lions d’euros i en cambi mil.lions de personas ho passant molt malament per arribar a fi de mes. ö necesitem que els hi donguin aliments per menjar, ect.

    Observació els privilegiats en general, viuen indiferents e insensi blrd s devant de la misería total i de la escases d’aliments i de habitatge, ect.

    Es la REALITAT, pero mentrestant es parla de la INDEPENDENCIA, OBLIDANT QUE ENCARA sSOM DEPENDENTS DEL MODUS VIVENDI REAL.

  6. Ja sols faría falta que alguns consellers dimitits aceptesin seguir formar part en el nou gobern que es formi.

  7. Tinc molt interes i també necesitat de escoltar i llegir les declaracions de ANC i OMNIUM.

  8. Cuan el noi de Pineda va destituir a Puignero i vaig sentir al Pedro Jose Ramirez Codina calificanlo de estadista ja vaig sentir un marramiau de alerta.
    Ara de Pedro a Pere la cosa ja deu estar embestada i el Salvador deu tenir a punt la palangana pel que faji falta.
    La geganta no callara ni sota el aigua i tot plegat seguira marcan una decadencia sensacional de un petit i pais que ja fa prou de temps que fa el ridicul per unas cuestions de tipus tribal sostingut per una classe politica que fot pena penita pena, pero aqui els tenim, uns i altras agafats a la mamella.
    Sr. Foix desfili cap al tros i no es capfiqui que tot plegat es can tipa.

    • Marededeu, quins comentaris i quins qualificatius. Vergonya aliena, senyor meu!

      • Ja fa dies que vaig decidir no llegir a dogbert.
        Sophie estic d´acord amb vosté.

Comentarios cerrados.